XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mladi gađaju u Vroclavu, studenti preskaču Šampionat sveta

BEOGRAD 3. sepetembar (Info centar).- V. d. selektora streljačkih reprezentacija Srbije Goran Maksimović odredio je strelce za finalni tirnir Lige mladih Evrope u Vroclavu u Poljskoj od 4. do 7. oktobra. Srbija će imati predstavnike samo u disciplini vazdušna puška a u sastavu su Andrija Milovanović (Niš), Tijana Kolarik (Pančevo), Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot) i Dragana Paleček (Novi Beograd Ušće). Vođa puta i trener selekcije biće Lidija Mihajlović proslavljena olimpijka iz Niša.

- Mladi strelci ogledaće se sa vršnjacima iz Evrope, ali nećemo imati predstavnike na Studentskom šampionatu sveta u Kazanju u Rusiji od 5. do 9. septembra – kaže generalni sekretar SS Srbije Nenad Petković.- Predstavnici univerzitetskog sportskog saveza obavestili su nas da nemaju sredstava za slalje srspke selekcije, iako bismo imali jak sastav jer skoro svi naši olimpijci studenti. Sa druge strane, budžet SS Srbije će biti smanjen za 16 procenata i imaćemo problema i da obezbedimo novac za takmičenja do kraja godine tako da nismo bili u mogućnosti da sami finasiramo i ovu akciju.

Mladi srpski strelci su se kvalfikovali za Ligu mladih Evrope na turniru u Osijeku. U prvom kolu vazdušnom puškom, Srbija je izgubila od Rusije sa 13:11, u drugom je savladala Hrvatsku sa 15:9, u trećem je pobeđen Izrael sa 19:5 i u četvrtom u trileru Ukrajina sa 13:11. Ukrajina je završila kao prva sa 60 bodova, Srbija druga sa 58 ali sa tri pobede, Hrvatska treća sa 58 i dve pobede , Rusija je četvrta sa 50 i Izrael peti sa 14 bodova. Ukrajina i Srbija su se plasirali na finalni turnir u Vroclav. Srpska selekcija pištoljem nije prošla kvalifikacije u Osijeku.

U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju.

U drugom finalu 2010. u Bolonji Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.

U trećem finalnom turniru prošle 2011. u Budvi, srpska reprezentacija u gađanju vazdušom puškom zauzela je poslednje četvrto mesto u grupi i nije sa plasirala za polufinale.