XS
SM
MD
LG

Preokret koji će mnoge zavarati

Foto: Manchester United

Mančester Junajted jedan je od najvećih klubova na svijetu. Shodno tome, od Junajteda se uvijek očekuju velike stvari. Pogotovo kada se pogleda tim kakav trenutno Junajted ima i činjenicu da su odlično popunjeni na svim pozicijama. Međutim, Junajted ne igra ni blizu kako bi trebao igrati. Razlog ? Nedovoljno znanje Ole Gunara Solskjera.

Junajted je u ovu sezonu ušao furiozno i savladao je Lids sa 5-1. Mnogi su tada pomislili da će sezona biti sjajna ali i tada je očito bilo da je sam rezultat i ubjedljiva pobjeda dijelom takva bila i radi načina na koji Lids igra. Naredni mečevi su to i pokazali. Nakon osam kola u prvenstvu, Junajted ima 14 od mogućih 24 boda a pri tome tek mu slijede utakmice protiv najvećih konkurenata. Već su izgubili od Aston Vile i Lestera a Vest Hem i Vulvse su dobili uz ogromnu dozu sreće.

Nije ništa bolji utisak ni u Ligi šampiona. U prvom kolu Junajted je izgubio na gostovanju kod Jang Bojsa sa 2-1. Naredna dva meča, uključujući i onaj sinoć sa Atalantom, dobijali su nakon preokreta i u samoj završnici. I opet, kao i u nekim mečevima u ligi, Olea je u dobroj mjeri pratila sreća.

A ta sreća zapravo je Oleova najjača karika. Junajted nema igru, nema jasnu ideju šta želi. Nije nekada problem ni u kiksu ako vidite da ekipa jasno zna šta želi. Neke ekipe traže dubinu, neke traže širinu a kod Junajteda sve to djeluje stihijski, neplanski i na individualni kvalitet igrača. 

Na kraju krajeva, preokret protiv Atalante je pravi primjer da Ole uopšte nije dobar trener i da nema uticaja na ekipu. Gubili su 2-0, okrenuli na 3-2 a da on nije uradio ništa posebno. Cijelo vrijeme je sjedio zavaljen u stolicu kao da vode 5-0. Zamislite kako bi neki Klop, Pep ili Simeone reagovali kada bi im ekipa gubila nakon pola sata ? Pa skakali bi kao sumanuti pored aut linije i pokušavali bi dići ekipu.

Ole to nije radio i Ole to ne radi nikad. Rijetko kad nešto sugeriše igračima kraj aut linije i obično mirno prati meč. Tu se najbolje vidi nedostatak trenerskog kvaliteta jer Ole nema ideju šta uraditi. Ako slučajno vidi da mu nešto prolazi, to će forsirati naredna dva mjeseca jer za drugu opciju ne zna dok je slučajno negdje ne primjeti. 

I tako radi stalno otkako je u Junajtedu. Premalo ideja, previše forsiranja nekih stvari kada prođu, premalo trenerskog znanja ali ogromna doza sreće i ogroman broj individualnog kvaliteta. Ove poslednje dvije stvari su najviše puta i spasile Olea. Kad god bi bilo teško i kad god bi se počelo šuškati o Oleovom odlasku, desila bi se neka pobjeda ili na individualni kvalitet ili na sreću a nerijetko bi se ove dvije stvari kombinovale.

Takav je bio i meč sa Atalantom. Mnogima će se zamazati oči jer će biti zaslijepljeni rezultatom i misliće kako e Ole uspio kreirati preokret. Ali kao što smo rekli, istina je potpuno drugačija i Oleov uticaj na preokret je jednak uticaju bilo koga od nas pored malih ekrana.

Sa igračima koje ima, Junajted bi morao igrati sjajan fudbal jer kvaliteta ima i previše. Ali dok je Ole tu, igraće tako samo na momente. Ole jeste klupska legenda i ima poseban status i kod uprave i navijača radi toga. Ali dok je Ole u Junajtedu, Junajted neće biti tim koji će osvojiti neki veliki trofej ma kakav tim imao.

Zato bi bilo dobro da polako razmisle o nekim drugim opcijama umjesto Olea jer sve manje vremena za reakciju imaju. Ukoliko se Ole još neko vrijeme zadrži, i ova sezona će biti izgubljena što se bar borbe za trofeje tiče. 

A veliko je pitanje da li trebaju čekati više. Ole je dobio nevjerovatno veliki i gledajući posao koji je radio nezaslužen kredit. Ekipa cijelo vrijeme izgleda isto i ne vidi se napredak u igri koji se može pripisati treneru. Preokreta i pobjeda će biti i sa Oleom jer je prosto ekipa previše kvalitetna ali sve će to biti nedovoljno za nešto veliko poput titule u ligi ili Ligi šampiona.