XS
SM
MD
LG

Vreme je za Premijer ligu

Foto: Premier League

Nakon skoro tri mjeseca pauze, kreće nova sezona Premijer lige. Djeluje da nas čeka pravi spektakl i sezona koja će biti izuzetno neizvjesna.

Titulu brani Mančester Siti. Ekipa Pepa Gvardiole doživjela je neke promjene. Aguero je kao slobodan igrač otišao u Barsu a iz Aston Vile je stigao Džek Griliš. I dalje su u igri za Harija Kejna i postoje šanse da do kraja prelaznog roka dođe u Siti. No, i bez Kejna izgledaju izuzetno moćno. Istini za volju samo je Žesus klasični napadač ali Pep je često u karijeri igrao sa ''lažnom devetkom'' a Feran Tores je svakako opcija za takvu poiziciju. Siti je prošle sezone izgledao drugačije. Veći akcenat je bio na čvrstoj odbrani nego na efikasnom napadu a i Pep se nekako pripremao na igru bez Aguera. I sada su prvi favoriti za titulu i sigurno da će date sve od sebe da je odbrane.

Najveći izazivač biće mi evropski šampion Čelsi. Ekipa Tomasa Tuhela je zaista sjajno popunjena pogotovo nakon dolaska Romelua Lukakua. Njegovim dolaskom, Čelsi je postao još opasniji. Djeluje da bi trio Lukaku-Haverc-Verner mogao biti jedan od ubojitijih napada u cijeloj Evropi jer imaju ogroman potencijal, svi sjajno koriste prostor i bar na papiru su mnogo kompatibilni. Čelsi je pod Tuhelom bio dosta čvrst a sada se još više mogu povući jer će preko Lukakua lakše otvarati igru u tranziciji. Najbitnije im je da niko bitan nije otišao, imaju na svakoj poziciji bar dva kvalitetna fudbalera i uz Siti su najveći kandidati za titulu.

Mančester Junajted ima šampionske ambicije. Dolaskom Varana i Sanča to su i potvrdili. Jasno je bilo da im fali štoper koji će činiti tandem sa Megvajerom a i da im fali rešenje u ofanzivnom dijelu. Sa ova dva pojačanja i sa sačuvanim svim najbitnijim igračima, Junajted sa pravom ima velike ambicije. Međutim, nekako djeluje da Junajted neće do ozbiljnog trofeja dok je na klupi Ole Gunar Solskjer jer je Solskjer uvijek ostao nedorečen u onim najbitnijim utakmicama.

Liverpul se nije mnogo pojačao ali su doveli štopera. Stigao je Konate iz Lajpciga ali vidjećemo koliko će dobro pojačanje biti s obzirom da je sklon povredama. Već im nervozu stvaraju povrede jer se povrijedio Robertson i propustiće bar početak sezone. Liverpul nije imao bitnih odlazaka ali nekako djeluje da je kod njih došlo do zasićenja jer su dugo isti igrači na okupu uz tu i tamo neku promjenu. Ne spadaju realno u prvi krug favorita za titulu ali niko ozbiljan ih ne smije otpisati.

Arsenal je jedna od ekipa za koju vjerovatno ni Bog ne može reći šta da se može očekivati od njih. Prelazni rok čak i nije loše odrađen. Doveli su Bena Vajta koji predstavlja potencijalno dugoročno rešenje na štoperskoj poziciji. Mladi Lokonga je doveden da donese čvrstinu na sredini terena ali teško se od njega može odmah očekivati mnogo. Tu je i Tavareš koji sje stigao iz Benfike i sasvim solidno je igrao tokom priprema. Spominje se još i Temi Ejbraham kao pojačanje ali taj transfer još nije gotov. Arsenal nije imao bitnih odlazaka i sačuvali su sve igrače izuzev Viloka kojeg su prodali u Njukasl. Koliko mogu ? Pa svakako i mogu a i moraju bolje nego prošle sezone ali djeluje da će i ove sezone teško u TOP4 i da će teško izboriti plasman u Ligu šampiona koju ne igraju već petu sezonu zaredom.

Još više upitnika je iznad Totenhema. Promijenili su trenera i došao je Nuno Espirito Santo. Najveći problem za njih je što sezona kreće a još se ne zna kako će se razviti situacija sa Kejnom. Mogu doći u poziciju da ga prodaju a da im ne ostane vremena da dovedu zamjenu. Može Son igrati u špicu ali ne mogu ući u sezonu samo sa jednom opcijom. Što se tiče njihove igre, mogli bi biti čvrsti defanzivno prije svega jer su Nunove ekipe takve a i realno je da neće igrati najatraktivniji fudbal. Totenhem bi vrlo lako mogao podbaciti i biti jedno od razočarenja a plasman u Ligu šampiona djeluje kao naučna fantastika.

Ekipa koja bi mogla u LŠ prije timova iz Sjevernog Londona je Lester ali pod uslovom da se ne prepadnu šanse i ne ispuste je u završnici sezone, kao što su to uradili dva puta zaredom. Odlično su se pojačali. Iako Vardi može još igrati već su doveli zamjenu u vidu Patsona Dake. Na sredini terena stigao je Sumare koji je igrao sjajno u Lilu a problem lijevog beka riješili su sa Bertrandom koji igra sjajno tokom priprema. Nisu imali velikih odlazaka i svakako da se može očekivati dosta od njih.

Aston vila doživjela je promjene tokom ljeta. Otišao je Griliš a došli su Buendija, Bejli i Ings. Djeluje da su sjajno odradili posao. Prodali su Griliša u pravo vrijeme i doveli fantastične igrače. Nisu imali bitnih odlazaka sem Griliša i djeluje da bi ekipa Dina Smita mogla da iz drugog plana da napravi svašta i da bude na tragu prošlosezonskog Vest Hema. Što se tiče Vest Hema, ostali su bez Lingarda koji se vratio u Junajted a generalno nisu imali nekih prevelikih transfera. Međutim, dobro su popunjeni i imaju tim sa kojim mogu izgurati i ligu i Evropu. Vjerovatno će mlo lošiji biti nego prošle sezone ali TOP10 djeluje kao realan rezultat.

Everton je promijenio menadžera. Sada je tu Rafa Benitez. Doveli su Begovića, Demaraju Greja i Tausenda. Bitnih odlazaka nije bilo. Iako su ambicije visoke, realno je da budu u sredini tabele a da od Evrope možda uhvate plasman u Ligu konferencije. Lids je dobio najveće pojačanje onog momenta kada je Bijelsa prihvatio novi ugovor. Pored toga, doveli su Firpa iz Barse te su otkupili Herisona od Sitija a podsjetimo da je igrao na pozajmici u Lidsu dvije sezone zaredom. Od bitnih odlazaka, ostali su bez Alioskog. Šta očekivati od Lidsa ? Lud i zabavan fudbal te plasman u sredinu tabele.

U Vulvsima kreće nova era. Nunu je zamijenio Bruno Larž. Ostali su bez Rui Patrisija a doveli su Žozea Sa iz Olimpijakosa te Trinkaa iz Barse. Očekuje se da i Himenez bude potpuno spreman za start sezone što je bitno za njih. Svakako, treba očekivati da budu u sredini tabele ali ništa preko toga. Kristal Palas je završio sa erom Roja Hodžsona a sad je tu Patrik Vijera. Doveli su Guehija koji je sjajno igrao u Svonsiju te ponajboljeg igrača Čempionšipa prošle sezone, Redingovog Olisea. Ostali su bez Van Anholta i Henesija dok su Vordu i Klajnu istekli ugovori. Vidjećemo kakvi će biti nakon promjene trenera. Vijera je u Nici imao dobrih momenata ali ovo će ipa biti poseban izazov.

Pred Sautemptonom je teška sezona. ostali su bez Ingsa, Vestergorda i Bertranda a doveli su faktički od bitnijih pojačanja samo Armstronga koji je briljirao u Belkburnu. Stigao je i Livramento iz Čelsija ali djeluje da će Hazenhiter imati veoma težak zadatak ove sezone i čak može i opstanak biti ugrožen iako ima gorih od njih. Njukasl je i dalje sumorna priča. Od bitnih transfera svakako vrijedi jedino spomenuti to što su kupili Viloka od Arsenala nakon što je briljirao na pozajmici prošle sezone. I ove sezone im je opstanak glavni cilj a sve preko toga im je uspjeh. Ni Barnli nije bio previše aktivan i faktički su samo doveli Henesija kao slobodnog igrača te Kolinsa iz Stouka. Opet će im ključno biti da ostanu u ligi a glavni adut biće im tim koji je dugo na okupu i Dajšova genijalnost. Nije ni Braton mnogo dovodio. Doveli su Mvepua koji će im donijeti čvrstinu u veznom redu a ostali su bez Vajta, Rajana, i Džahanbamaša. Brajton svakako vrijedi gledati jer pod Poterom igraju sjajan fudbal a najveći im je problem neefikasnost napadača. Da imaju bolje napadače, mogli bi možda napasti i TOP10. Ovako, sredina tabele je neka gornja granica ali svakako im je cilj opstanak.

A za kraj ćemo se osvrnuti na novajlije. Norič se vraća nakon sezone u Čempionšipu sa očuvanim kosturom tima. Doveli su neke zanimljive igrače poput Rašice i Sargeta iz Verdera a doveli su i Ciolisa kao i Gilmora koji je stigao na pozajmicu. Ostali su od bitnijih igrača bez Buendije. Boriće se za opstanak sigurno ali djeluje da će sada imati mnogo veće šanse da ostanu nego prije dvije godine kad su lako ispali. I Votford se ekspresno vratio. Kod njih je uvijek ludo i prometno. Doveli su Denija Rouza, Louzu koji je igrao dobro u Nantu a stigao je i sjajni Denis iz Briža. Od novajlija tu su i igrači na pozajmici poput Eteba i Kucke. Bitnih odlazaka nisu imali. Koliko mogu teško je reći radi toga što nikad niste sigurni koliko je pozicija menadžera sigurna. No, neće biti iznenađenje ako ispadnu iz lige.

Što se tiče Brentforda, oni su sigurno najzanimljiviji od novajlija. Ekipa Tomasa Franka igra sjajan i otvoren fudbal i biće sjajno ako tako budu igrali i u eliti pogotovo za neutralne navijače. Od pojačanja došli su im Onijeka iz Mitjilanda te Ajer iz Seltika dok su kao slobodni igrači otišli Markondes i Dalsgard. Brentford nema možda previše igračkog kvaliteta i dosta će zavisiti od raspoloženja Ivana Tonija. Ali, imaju sjajan sistem i dobar dio ekipe koji je dugo na okupu. A upravo taj sistem mogao bi ih voditi ka opstanku.

I za kraj da podvučemo crtu. Za očekivati je da se Siti i Čelsi bore do amoga kraja za titulu a da svoju šansu vrebaju Junajted i Liverpul. Lester i Arsenal će pokuati doći do LŠ dok bi Vila mogla biti iznenađenje sezone. Što se opstanka tiče, prognoziraćemo ispadanje Votfordu i Noriču a treći koji će ispasti biće Barnli ili Sautempton.


Arsenal 5 : 1 Everton
Brentford 1 : 2 Leeds United
Brighton & Hove Albion 3 : 1 West Ham United
Burnley 1 : 2 Newcastle United
Chelsea 2 : 1 Watford
Crystal Palace 1 : 0 Manchester United
Leicester City 4 : 1 Southampton
Liverpool 3 : 1 Wolverhampton Wanderers
Manchester City 3 : 2 Aston Villa
Norwich City 0 : 5 Tottenham Hotspur
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester City 38 29 6 3 93
2 Liverpool 38 28 8 2 92
3 Chelsea 38 21 11 6 74
4 Tottenham Hotspur 38 22 5 11 71
5 Arsenal 38 22 3 13 69
6 Manchester United 38 16 10 12 58
7 West Ham United 38 16 8 14 56
8 Leicester City 38 14 10 14 52
9 Brighton & Hove Albion 38 12 15 11 51
10 Wolverhampton Wanderers 38 15 6 17 51
11 Newcastle United 38 13 10 15 49
12 Crystal Palace 37 11 15 11 48
13 Brentford 38 13 7 18 46
14 Aston Villa 38 13 6 19 45
15 Southampton 38 9 13 16 40
16 Leeds United 38 9 11 18 38
17 Everton 37 10 6 21 36
18 Burnley 38 7 14 17 35
19 Watford 38 6 5 27 23
20 Norwich City 38 5 7 26 22