XS
SM
MD
LG

Baksuzni 13. minut

Fudbaleri Radničkog 1923 vezali su i drugi uzastopni poraz u Linglong Super ligi Srbije. Nakon Kruševca, "crveni" su se ovoga puta "okliznuli" na domaćem terenu u duelu sa Radnikom iz Surdulice - 0:1 (0:1). Bio je ovo prvi poraz Kragujevčana pred svojim navijačima još od novembra 2019. godine, kada je novosadski Kabel uspeo da odnese sva tri boda sa "Čika Dače".

Nisu učenici Vladimira Radenkovića uspeli da se u susretu sa Surduličanima iskupe za loše izdanje u Kruševcu. Istini za volju, odigrali su “crveni” znatno bolje nego na gostovanju pod Bagdalom, ali su na kraju ipak razočarali svoje pristalice, koje su i ovoga puta u značajnom broju ispunile tribine stadiona “Čika Dača”.

Kragujevčani su u ovu utakmicu ušli možda i previše oprezno, ostavivši protivničkoj ekipi dosta prostora za kombinovanje, što ih je skupo koštalo već u 13. minutu, kada je mladi napadač Radnika Uroš Milovanović, inače sin nekadašnje vedete kluba sa “Čika Dače” Gorana Milovanovića, iskoristio sjajnu asistenciju bosanskog internacionalca Edina Bibera i stavio golmana Radničkog 1923 Ivana Radoša pred svršen čin.

Milovanovićev pogodak razbudio je Šumadince i naterao ih da sa mnogo više odlučnosti krenu ka golu Surduličana. Tako je već u 15. minutu Marko Mirić uspeo da uhvati volej nakon centaršuta Aleksandra Varjačića, ali je gostujući čuvar mreže Stefan Ranđelović bio dobro postavljen.

Dva minuta kasnije još jedna dobra akcija domaćih koju je započeo levi bek Uroš Blagojević, kapiten Stevan Kovačević je prosledio loptu do Aleksandra Varjačića, koji sa ivice šesnaesterca šutira preko prečke.

Na novo uzbuđenje čekalo se do 28. minuta, kada se najpre u prilici našao Nemanja Subotić ispred koga je intervenisao golman Radničkog 1923 Ivan Radoš, da bi samo trenutak kasnije na drugoj strani Blagojević uputio povratnu loptu ka Miriću, koji ne uspeva da je zahvati.

Pokušao je potom i štoper ekipe Radnika Ranko Jokić udarcem glavom posle kornera, ali nije bio dovoljno precizan, da bi se u 32. minutu u idealnoj šansi pred golom Radničkog 1923 našao njegov kolega iz poslednje linije Miloš Simonović, koji je samo par minuta ranije zamenio povređenog Nikolu Radmanovca, međutim defanzivac surduličkog tima nije uspeo da nadmudri iskusnog Radoša.

Usledili su potom pokušaji sa distance, najpre Subotića na jednoj, a potom i Kovačevića na drugoj strani, bez nekog značajnijeg efekta.

Poslednju priliku u prvom delu susreta imali su gosti iz Surdulice u 40. minutu. Jokić je uputio centaršut ka Milovanoviću, on efektno petom prebacio loptu do Lukića, čiji je udarac izblokirao sveprisutni Varjačić.

Početak drugog poluvremena protekao je uglavnom u rastrzanoj igri između dva kaznena prostora. Izuzev pokušaja Marka Mirića sa distance u 55. minutu, koji je podigao kragujevačku publiku na noge, nije bilo većih uzbuđenja u prvih dvadesetak minuta nastavka utakmice.

Svestan da vreme neumitno teče, a da njegova ekipa teško uspeva da ugrozi gol protivnika, strateg kragujevačkog superligaša Vladimir Radenković odlučio je da u 66. minutu izvrši trostruku izmenu i u igru pošalje poslednje adute – Igora Vićentijevića, Nikolu Ristovića i doskorašnjeg startera Vladimira Ćirovića.

Tek ulaskom ove trojice momaka Radnički 1923 je malo živnuo i pojačao pritisak ka protivničkom golu. Jedan od najboljih u redovima “crvenih” na današnjoj utakmici, iskusni Marko Mirić, nije uspeo materijalizuje dobar centaršut Igora Vićentijevića u 72. minutu, a samo dva minuta kasnije njegov udarac izblokirao je Miloš Simović.

Da nisu ostali bez municije, gosti su pokazali u 77. minutu, kada je Nikola Bogdanovski šutirao kao iz katapulta sa ivice šesnaesterca, ali se Ivan Radoš nije dao iznenaditi.

U želji da što pre dođu do protivničkog gola, “crveni” su u poslednjih desetak minuta utakmice sve češće preskakali sredinu terena i dugim loptama pokušavali da pronađu dvojicu najisturenijih igrača, Borisava Burmaza i Neđeljka Kovinića, ali je odbrana Radnika sa lakoćom rešavala ovakve situacije.

Tek u poslednjem minutu utakmice mladi Kovinić uspeo je da nadvisi odbranu Surduličana, ali je lopta nakon njegovog udarca glavom završila u gol-autu.

Ekipa Radnika je tako nakon tri uzastopna remija uspela da upiše prvi prvenstveni trijumf u novoj sezoni ,dok su Kragujevčani nakon dva poraza u nizu ostali na skoru od šest osvojenih bodova.

“Crvene” u sledećem kolu očekuje izuzetno teško gostovanje ekipi TSC-a, koja je iz prva tri odigrana kola inkasirala maksimalnih devet bodova.

RADNIČKI 1923 – RADNIK 0:1 (0:1)

Stadion: 
“Čika Dača”. Gledalaca: 3 500. Sudija: Marko Ivković (Lajkovac). Pomoćnici: Nemanja Petrović, Slobodan Pavlović (obojica iz Užica). Strelac: Milovanović u 13. minutu za Radnik. Žuti kartoni: U. Vidović, Kovačević (Radnički 1923), Lukić, Simonović (Radnik).

RADNIČKI 1923: Radoš, Varjačić, Blagojević (od 66. Vićentijević), Rašo, Damjanac, U. Vidović (od 57. Burmaz), Brnović (od 66. Ćirović), Mirić, Ilić, Kovačević (od 80. Kovinić), Trifunović (od 66. Ristović).

RADNIK: Ranđelović, Bogdanovski, Stojanović, Radmanovac (od 26. Simonović), Jokić, Oreščanin, Biber, Subotić (od 62. Medić), Spasić, Lukić (od 62. Petrović), Milovanović (od 81. Dimitrov).


Vojvodina 2 : 0 Voždovac
Novi Pazar 1 : 4 Partizan
Metalac 3 : 0 Proleter
Kolubara 3 : 1 Čukarički
Radnički (N) 1 : 2 TSC
Radnički 1923 0 : 1 Radnik
Crvena zvezda 1 : 0 Napredak
Mladost 1 : 2 Spartak ŽK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 4 4 0 0 12
2 TSC 4 4 0 0 12
3 Crvena zvezda 4 3 1 0 10
4 Vojvodina 4 2 1 1 7
5 Čukarički 4 2 1 1 7
6 Napredak 4 2 0 2 6
7 Radnik 4 1 3 0 6
8 Radnički 1923 4 2 0 2 6
9 Radnički (N) 4 1 2 1 5
10 Metalac 4 1 1 2 4
11 Spartak ŽK 4 1 1 2 4
12 Kolubara 4 1 1 2 4
13 Voždovac 4 1 0 3 3
14 Novi Pazar 4 0 2 2 2
15 Proleter 4 0 1 3 1
16 Mladost 4 0 0 4 0