Retrospektiva: Super B liga "Sever - Centar" - 20. kolo

22.05.2021. – 19:30 RK Jedinstvo – RK Smederevo 27:31 (10:13)

Rukometaši Smedereva su za korak bliži povratku  u superligašku konkurenciju. Smederevci su u subotu, na gostovanju u Novom Bečeju, pobedili ekipu Jedinstva sa 31:27, poluvreme 13:10. Bila je to 17. pobeda smederevskih rukometaša u 20 odigranih kola. Smederevci su sigurnom i rutinskom igrom savladali fenjeraša koji je pokušao na sve načine da zakomplikuje život izabranicima Nenada Martića. Na njihovu žalost, lider šampionata je igrom koja i treba da odlikuje budućeg člana Arkus lige pokazao malobrojnim navijačima domaćeg tima zašto su trenutno vodeći tim lige. U redovima Smedereva sve je funkcionisalo besprekorno. Na golu su briljirali Martić i Miletić, odbrana je bila čvrsta kao zid, a u napadu domaći nisu imali rešenja za raspucane Smederevce. prednjačio je Drobnjak sa 9 pogodaka, Jevđenović je pogodio sedam puta, pe pogodaka  je dodao Bojić, a po 4 puta su se u listu strelaca upisali Stojković i Marjanović, koji je izabran za igrača utakmice. Do kraja prvenstva ostala su još dva kola.

Smederevo očekuje gostovanje u Velikoj Plani, a u poslednjem kolu dočekuju Vrbas. Uz maksimalno uvažavanje svih rivala, stiče se utisak da bi titula mogla da se prolavi u Velikoj Plani ukoliko se savlada domaća Morava koja još nije obezbedila opstanak u super B ligi. Ipak, kvalitet je na strani Smedereva, ali to treba pokazati na terenu. U ekipi Zoltana Ivanice na ovom meču najbolji je bio Jovan Ristić sa 8 golova dok je Smederevo do pobede vodio Miloš Drobnjak sa 9 golova. Za igrača utakmice proglašen je Nemanja Marjanović koji je postigao 4 gola. Utakmicu su sudili Branislav Nenadić i Darko Stefanović iz Mladenovca i Beograda. Delegat je bio Dejan Perić iz Pančeva. (SD sport)

22.05.2021. – 17:00 RK Ub – RK Inđija 33:29 (17:14)

Rukometaši sa Uba su imali veoma težak zadatak u okviru 20. kola. Situacija posle poraza od Vrbasa se dodatno zakomplikovala i Ubljanima je ova utakmica bila presudna. Smogli su snage i nakon 60 minuta igre slavili pobedu protiv veoma kvalitetne ekipe iz Inđije rezultatom 33:29 (17:14). Sada se nalaze na 8. mestu sa 16 bodova dok je crvena zona trenutno 14 bodova (Morava). Od samog počekta igrači Dejana Lukića su nametnuli svoj ritam i kako je vreme teklo gol razlika se povećavala. U par navrata igrači Borisa Žarkovića su zapretili ali domaćin je imao više snage i na poluvreme otišao sa +3. Drugo poluvreme proteklo je u znatku domaćina gde gosti nisu mogli da pariraju raspoloženim Ubljanima. U 57. minutu situacija je bila kristalno jasna (31:28) a na kraju Ub slavi sa 33:29. Kod gostiju 7 golova je upisao Milan Baljak dok je domaće do pobede vukao Darko Pavlović sa 8 golova i time je proglašen za igrača utakmice. Utakmicu su sudili Ivan i Bojan Kolavčić iz Beograda a kontrolor je bio Miroslav Janković iz Zemuna.

22.05.2021. – 19:00 RK Kolubara – RK Jugović 23:27 (11:13)

Derbi 20. kola Super B lige “Sever - Centar” odigran je u Lazarevcu gde su se sastale ekipe Kolubare i Jugovića. Što se tiče ove utakmice ulozi su bili veliki i obema ekipama puno je značila pobeda. Vladimir Dragičević i Dušan Mirković su znali šta nosi ova utakmica tako da su u meč ušli svim raspoloživim snagama. Što se tiče ove utakmice, Jugović je startovao furiozno i već nakon 10 minuta igre ima 2:6. Trener Kolubare se nije oglasio već je pustio svoje “Krtice” da same reše situaciju. Upravo se to i desilo. U 18. minutu kapiten Radovanović stvara prvo vođstvo za Kolubaru. To je trajalo veoma kratko i ponovo gosti iz Kaća stiču prednost koju održavaju do kraja prvog poluvremena. Činilo se da će Lazarevčani da dodaju gas u drugom delu igre. To se nije desilo. Jugović je nastavio u svom ritmu i kako je vreme odmicalo epitet derbija je polako nestajao. Već u 56. minutu bilo je jasno da će bodovi otići u Kać i da Kolubara ispada iz borbe za viši rang. Na kraju zasluženih 23:27 za gostujuću ekipu. Domaćin je imao raspoloženog Vukašina Vujoševića koji je postigao 6 golova. Isto toliko su u gostujućem sastavu postigli Dušan Mirić i Ognjen Regodić koji je proglašen za igrača utakmice. Utakmicu su sudili Marko Boričić i Dejan Marković iz Beograda a delegat je bio Nebojša Vidanović iz Niša.

22.05.2021. – 20:00 RK Mačva – RK Vrbas 29:29 (15:16)

Rukometaši Mačve remizirali su sa ekipom Vrbasa u Sportskoj hali u Bogatiću, 29:29, a gosti u ovom okršaju su, neuobičajeno, imali "nedvosmisleno jasnu pomoć"  arbitara. Velikim greškama, posebno, u odlučujućim završnim minutima utakmice, sudije su direktno uticale na konačan rezultat i to na štetu domaćina. Greške sudijskog para su bile serijske i toliko očigledne da bi nadležni trebali da pogledaju snimak utakmice, i reše nedoumicu: da li se radi o slučajnosti i nestručnosti sudijskog para ili nameri da se Mačvi "otmu" bodovi. U bilo kom od ova dva moguća slučaja, sudije koje su delile "nepravdu" u Bogatiću morale bi da snose moralne, sportske, a možda i zakonske posledice. Za razliku od sudija, Vrbas je vodio fer, pristojnu i sportsku borbu od prvog do poslednjeg trenutka utakmice. Velika borba i zalaganje krasile su mačvanske „Lisice“, a najbolji među jednakima u ovom meču, kako u defanzivi, tako i sa osam postignutih golova, bio je Nikola Pavlović, levo krilo domaćih, koji je proglašen igračem utakmice. Suret su bolje otvorili gosti, ali su crveno-crni ubrzo stigli do izjednačenja i u dva navrata bili na plus jedan. U finišu prvog dela gosti se bude i odlepljuju se, terajući protivnika na greške, ali su se domaćini ponovo vratili u svoj tempo i poluvreme završili sa golom zaostatka (15:16). Održavali su Vrbašani minimalnu prednost do 49. minuta, kada uz veliku želju i bespoštednu borbu domaćih ponovo kreće rezultatska klackalica. Odbrana ispred gola crveno-crnih, stavila je na muke gostujući tim, a lopte koje saigrači nisu uspevali da zaustave ka mreži rešavao je raspoloženi golman Filip Pavković. Neizvesna završnica činila se rešena u korist domaćina, ali sve što gosti nisu uspeli da postignu na terenu uspevali su u njihovu korist da isprave arbitri Nikola Ilić i Ivan Veličković, žmureći na brojne greške i kažnjavajući „Lisice“ i za najmanji kontakt. Gol prednosti Mačve, potpomognuti greškama ili namerom sudija, sustigli su  rukometaši Vrbasa u poslednjem minutu i uspeli da dođu do minimalne prednosti. Probudio se Mačvin tabor i pružio veliku podršku postavi na terenu, koja je jurišala kao da pred sobom ima još šezdeset minuta. Na kraju ipak bez slavlja i gnevni zbog mnogobrojnih propusta sudija i delegata, domaći rukometaši osvojili su bod u ovom susretu, za konačnih 29:29. Ova utakmica emitovana je u lajv prenosu, te je pored malobrojnih posetilaca u Sportskoj hali u Bogatiću, sudijsku nepravdu, ili eventualnu sportsku krađu, mogao da vidi i širi sportski auditorijum. Sudije su bile iz Železnika i Umčara a delegat je bila Svetlana Obućina iz Beograda.

23.05.2021. – 16:00 RK Voždovac 2012 – RK Morava 39:38 (17:20)

Vrlo zanimljivu utakmicu koja je obilovala golovima gledali smo u SC “Voždovac” gde je istoimena ekipa dočekala ekipu Morave kojoj “gori” pod nogama i sada se nalazi u crvenoj zoni. Iako je Voždovac na 4. poziciji i ne postoji šansa da promeni mesto na tabeli, igrali su veoma ofanzivno i požrtvovano protiv Morave koja se sada nalazi u zoni ispadanja na 10. mestu (14 bodova). Prvo poluvreme je pripalo gostima i vođena je velika borba gde Bojan Ćirić nije znao kako da zaustavi nalete pojedinih igrača Morave. U 19. minutu bilo je 9:12 a zatim se na poluvreme odlazi sa 17:20. Tokom celog drugog poluvremena Morava je imala od 2 do 3 gola a u par navrata su mladi Beograđani izjednačavali rezultat. Pred sam kraj utakmice desio se neshvatljiv pad u ekipi Aleksandra Kabića (37:38, 38:38, 39:38). Sve se to desilo za 60ak sekundi a Morava je “prosula” veoma bitne bodove dok je Voždovac osvojio 2 i ne tako značajna boda. “Spartanci” su odigrali vrlo dobru utakmicu a ponovo je blistao Nikola Zečević sa 16 golova dok je za igrača utakmice proglašen Pavle Samardžija. Kod gostiju 12 golova je postigao Vladimir Antić ali to nije bilo dovoljno za trijumf. Utakmicu su sudili Dušan Cvetković i Igor Nikolić iz Leskovca a delegat je bio Ivan Mandić iz Beograda.

21.05.2021. – 19:30 RK Sivac 69 – RK Lavovi BP 30:34 (18:16)

U Sivcu je takođe odigrana utakmica koja je za Lavove bila biti ili ne biti. Lavovi su slavili rezultatom 30:34 (18:16) i udaljili se iz crvene zone gde sada zauzimaju 9. mesto sa 15 bodova. Sjajno su igrači Slobodana Permosera otvorili utakmicu i već u 5. minutu imali 1:4. Do 14. su uspeli da se vrate izabranici Branka Žeželja a potom je vođstvo prešlo na stranu Sivca gde se na poluvreme odlazi sa 18:16. Što se tiče drugog poluvremena, Sivac je igrao baš kako je znao. Lavovi su pametno čekali da ponestane snage domaćinu i u 52. minutu furiozno napadaju te dolaze do vođstva gde “Panteri” više nisu imali leka. Činilo se u par navrata da je ostalo snage domaćinu makar za nerešen ishod ali Lavovi su uspeli da smognu dovoljno snage i da na kraju slave rezultatom 30:34. Sivac je i zvanično obezbedio opstanak te se sada nalazi na 5. poziciji sa 20 bodova dok će Lavovi voditi veliku borbu za opstanak, baš kao i Morava iz Velike Plane. Što se tiče strelaca neprikosnoven je ponovo bio Marko Čabai sa 18 golova dok je goste do pobede vodio Đorđe Urošev sa 8 pogodaka. Utakmicu su sudili Danijel Trivković i Boriša Milosavljević iz Beške dok je kontrolu suđenja vršila Branka Marić iz Pančeva.

Super B liga “Sever - Centar” – 20. kolo

RK Jedinstvo – RK Smederevo 27:31 (10:13)
RK Ub – RK Inđija 33:29 (17:14)
RK Kolubara – RK Jugović 23:27 (11:13)
RK Mačva – RK Vrbas 29:29 (15:16)
RK Voždovac 2012 – RK Morava 39:38 (17:20)
RK Sivac 69 – RK Lavovi BP 30:34 (18:16)

 


Jedinstvo 35 : 40 Morava
Smederevo 35 : 33 Vrbas Petrol
Voždovac 2012 19 : 29 Jugović
Mačva 31 : 29 Inđija
Kolubara 28 : 25 Lavovi BP
Ub 34 : 31 Sivac 69
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jugović 22 18 2 2 38
2 Smederevo 22 18 1 3 37
3 Kolubara 22 15 3 4 33
4 Voždovac 2012 22 10 4 8 24
5 Sivac 69 22 8 5 9 21
6 Inđija 22 9 1 12 19
7 Ub 22 8 3 11 19
8 Vrbas Petrol 22 9 1 12 19
9 Morava 22 8 2 12 18
10 Lavovi BP 22 7 2 13 16
11 Mačva 22 7 1 14 15
12 Jedinstvo 22 2 1 19 5