XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Dvojica vodećih na svetskim rang listama Kampriani i Mikec na „Trofeju Novog Sada“

Streljački klub Novi Sad organizovaće u subotu 30. juna i nedelju 1. jula „Trofej Novog Sada“ na kome će učestvovati oko 200 strelaca iz 13 zemalja (Mađarska, Bugarska, Makedonija, Indija, Japan, Italija, Hrvatska, Kuvajt, BiH, Slovenija, Južna Arfika, Salvador i Srbija) a među njima i 30 učesnika Olimpijskih igara u Londonu 2012.

- Novosađani će imati priliku da pozdrave sve srpske olimpijce Zoranu Arunović, Bobanu Veličković, Jasnu Šekarić, Andreu Arsović, Ivanu Maksimović, Damir Mikeca, Andriju Zlarića i Nemanju Mirosavljeva, ali i srpske juniorske reprezentativce koji se u Novom Sadu pripremaju, pod budnim okom v. d. selektora Gorana Maksimovića za EŠ u Bolonji u julu – kaže Zvonko Šabanović direktor kluba.

Ljubitelji sporta koji dođu na gradsko strelište moći će da vide trenuto dva vodeća strelca na svetskim rang listama Italijana Nikola Kamprianija koji je broj jedan i vazdušnom i MK puškom trostav i našeg Damira Mikeca koji je prvi MK pištoljem i koji je osvojio zlato MK pištoljem ove godine na Svetskom kupu u Minhenu. Kampriani ima svetsko zlato iz Mineha 2010, šest pobeda u Svetskim kupovima, evropsko zlato 2009. i srebro ove godine u Finskoj i četiri vicašampionske titule na prvenstvima Starog kontineta...

Među deset na rang listama su, na drugom mestu Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav osvajač srebra na na Svetskom kupu u Minhenu i Zorana Arunović pobednica Svetskog kupa u Minhenu ove godine koja je treća vazdušnim pištoljem. Andrea Arsović je četvrta na listi vazdušnom puškom i ove godine je osvojila srebro na Svetskom kupu u Minhenu i bronzu na EŠ u Finskoj. Gađaće i evropska šampionka vazdušnim pištoljem iz Finske 2012. Bobana Veličković, ali i Jasna Šekarić koja će u Londonu učestvovati sedmi put na OI i koja ima pet olimpijskih medalja iz šest učešća.

Od svetskih zvezda u Novom Sadu će gađati i Sanjev Rajput iz Indije šampion Azije ove godine iz Dohe, koji ima zlato i srebo sa svetskih kupova puškom, sjajna bugarska olimpijka Marija Grozdeva dvostruka olimpijska šampionka 2000. i 2004 i vlasnica još tri olimpijske bronze (1988, 1996. i 2004) osmostruka šampionka Evrope (uz još šest srebrnih i tri brozane medelja) koja ima 15 zlatnih, 17 srebrnih i sedam bronzanih trofeja sa svetskih kupova, Ništa manje trofeja nema ni Bugarin Tanju Kirjakov takođe pištoljem: olimpijska zlata 1988. i 2000. dva evropska zlata, četiri srebra i dve brozne, dva kristalna globusa iz finala Svetskog kupa i osam zlatnih, 13 srebrnih i jednu bronzanu medalju sa Svetskih kupova. Tu je i kuvajtska mlada zvezda Mirjam Arzoukuji koja je osvojila srebro na Azijskim igrama ove godine i prvi put u istoriji ova zemlja imaće olimpijku u streljaštvu!

U petak je održan nezvanični trening vazdušnim oružjem. Kampriani je „ubio“ apsolutnih 600 krugova vazdušnom puštkom, srpski olimpijac Andrija Zlatić pištoljem 587, Mirosavljev vazdušnom puškom 597 krugova...

„Trofej Novog Sada“su pomogli Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine, Uprava za sport i omladinu Novg Sada, Ministarstvo pravde Srbije, MUP - policijska uprava Novog Sada, hoteli Leopold i Aurora, Knjaz Miloš, Marketinška agencija Hed mejd, Streljački savez Srbije, Alento tim i Muzej Novog Sada.

U subotu se gađaju trostavi 3 puta 20 i 3 puta 40 metaka MK puškom za seniorke, juniorke, seniore i juniore. U nedelju su na programu MK puška 60 metaka ležeći u svim konkurncijama, kao i MK pištolj na 50 metara za seniore i juniore i MK pištolj 30 plus 30 metaka za seniorke i juniorke.

Prošle godine pištoljem je pobedio Damir Mikec sa državnim rekordom, najbolja dama MK pištoljem 30 plus 30 metaka bila je Jelena Arunović.

Ivana Mkasimović je pobedila MK puškom trostav 3 puta 20 metaka, a Nemanja Mirosavljev MK puškom trostav 3 puta 40 metaka. MK puškom 60 metaka ležeći slavili su Nikola Paunović i gošća iz Južne Afrike Esmari van Rinen.