XS
SM
MD
LG

Otkazana sva futsal takmičenja: Blačani napuštaju Prvu ligu, Radnički Drugu

Prekid poremetio planove Jastrepca, Zufa i Radničkog; ilustracija; foto: Vanja Keser

Zbog pandemije virusa korona sva futsal takmičenja su zavšena, odlučio je Fudbalski savez Srbije, pa će jug u narednoj sezoni imati jednog predstavnika manje u Prvoj ligi, a jednog više u Drugoj. Najjače domaće takmičenje u futsalu moraće da napusti Jastrebac iz Blaca, a drugi rang niški KMF Radnički, na čije mesto će doći Leskovac.

 

Za Blačanima je sezona za zaborav, jer su u 14 kola samo jednom slavili, a dva puta remizirali. Ipak, podjednako lošu sezonu imala je i Nova Pazova, koja od Jastrepca ima samo bod više, a upravo je on skrojio sudbine dva tima - ekipa iz Srema ostaje među prvoligašima, a južnjaci ne.

Tako će Jastrebac nakon četiri godine među elitom morati da se vrati među drugoligaše, a njegovo mesto zauzeće beogradski Konjarnik.

U Prvoj ligi će se u narednoj sezoni od klubova sa juga Srbije nadmetati niški Kalča i Vinter sport, kao i Vranje. Korona je prekinula veliku borbu Kalče i Vranja u pohodu na plej-of Prve lige (u trenutku prekida Vranjanci bili peti, Nišlije šeste), kao i Vinter sport u najuspešnijoj sezoni u svojoj istoriji. Mlađi niški prvoligaš delio je treću poziciju sa FON-om i bio u grupi timova koji su se izdvojili u vrhu.

Inače, FSS je odlučio i da se pobednicima takmičenja proglase oni koji su bili na prvoj poziciji kada su prekinuta, pa je tako Crvena zvezda ponela naslov prvaka Srbije u prvoj sezoni u kojoj se takmiči pod ovim nazivom.

U Drugoj ligi ostala ekipa iz Bujanovca, pridružuju joj se Blačani i Leskovčani

U sledećoj sezoni jug Srbije će imati jednog predstavnika više u Drugoj ligi. Sem Jastrepca koji je ispao iz Prve lige, u drugom rangu takmičenja nadmetaće se i Zufo iz Bujanovca, kao i Leskovac.

Ekipa iz Bujanovca je u trenutku prekida zauzimala 3. poziciju, koja bi joj omogućila igranje baraža za plasman u Prvu ligu. Prošle godine u ovo vreme Zufo je sa KMF Vranje igrao baraž za plasman u najjači domaći šampionat i nije uspeo, a ove neće dobiti šansu ni da se bori.

U svim takmičenjima suspenduju se utakmice baraža i na taj način pravo fudbalskih i futsal klubova da po tom osnovu napreduju u viši stepen takmičenja za sezonu 2020/21 - navodi se u Službenom listu FSS.

Kada su prekinuta takmičenja na poslednjoj poziciji Druge lige nalazio se KMF Radnički, koji će zato nakon samo jedne sezone morati da se vrati u Treću ligu. Pobednik ovog takmičenja je KMF Leskovac, koji će se zato u narednoj sezoni nadmetati u jedinstvenom rangu takmičenja.

Prekinuta Kup bajka Rosulje, ali obezbeđen plasman u Treću ligu

Suspendovan je i futsal Kup, čime je prekinuta bajka Rosulje iz Vlasotinca, tima koji je iz četvrte lige stigao do četvrtfinala najmasovnijeg takmičenja.

Ipak, klub iz Vlasotinca je napredovao na ligaškom planu, pošto se kao pobednik Regionalne lige jug plasirao u Treću ligu istok. U četvrtfinalu Kupa polovina timova bila je sa juga Srbije, sem Rosulje, plasman su obezbedila oba niška prvoligaša, kao i Jastrebac.


Bečej : Tisa
Zufo : Konjarnik
Metalac Kolorado : RB
Smederevo : SAS
Sopot : Radnički 2010
Banjica : Ivanjica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Konjarnik 16 12 0 4 36
2 Ivanjica 16 11 1 4 34
3 Zufo 17 11 0 6 33
4 Banjica 16 9 0 7 27
5 Tisa 16 9 0 7 27
6 Bečej 17 8 3 6 27
7 Metalac Kolorado 17 9 0 8 27
8 SAS 17 7 2 8 23
9 Sopot 17 7 1 9 22
10 RB 16 5 1 10 16
11 Smederevo 17 4 2 11 14
12 Radnički 2010 16 2 0 14 6