XS
SM
MD
LG

Moćni Vigan u finalu Liga Kupa

Foto: Youtube

Fudbaleri Vigana danas su drugoligaši i to drugoligaši koji gravitiraju ka trećeligaškom fudbalu. Međutim, kroz istoriju su imali uspjeha, pogotovo u kup takmičenjima. Tako su u sezoni 2005/06, imali sjajno putovanje u Liga Kupu.

Pred tu sezonu Vigan je odradio sjajan posao. Tim Pola Džuela, doveo je neka veoma važna pojačanja. Pol Šarner stigao je iz Bran Bergena za dva miliona. Frensisa su doveli za milion iz Noriča dok je za pola miliona stigao Paskal Šimbonda (kasniji fudbaler Totenhema) iz Bastije. Kao slobodnog igrača doveli su nekadašnjeg igrača Liverpula, Stefana Hnešoa, stigli su i Arjan De Zeuv i Josip Skoko a rekordan transfer bio je transfer Henrija Kamare. Golgeter je stigao iz Vulverhemptona za tri miliona, što je bio rekord tog ljeta za Vigan. Takođe, u januaru su pozajmili za drugi dio sezone Reta Ziglera iz Totenhema te Nila Melora iz Liverpula.

Imali su i odlazaka. Od važnijih igrača ostali su bez Elingtona, koji je za tri miliona otišao u VBA te bez Bularda koji je za 2,5 miliona otišao u Fulam. 

Pored igrača koji su u ljeto 2005. godine i tokom zime 2006. godine stigli na tadašnji ''Džej Dži Bi'' stadion, Vigan je imao još neke kvalitetne igrače u svojoj ekipi. Prije svih tu su bili Džejson Roberts, koji je bio najbolji strijelac računajući sva takmičenja te sezone za Vigan. Bio je tu i kasnije dugogodišnji igrač Evertona, Lejton Bejns. U veznom redu je bilo majstora poput Li Mekaloa, Geri Tila i Grejema Kavanoa. Menadžer je već par sezona bio Pol Džuel i Vigan je zaista bio gotivna priča.

Svoju Liga Kup avanturu počeli su od druge runde. Rival je bio Bormut. ''Trešnjice'' tada nisu bili ni sjenka trenutne ekipe. Ipak, Vigan se mučio u tom meču i slavio sa 1-0 golom Robertsa u završnici susreta.  U trećoj rundi igrali su sa Votfordom. Vigan je slavio sa 3-0 ali je to bio mnogo težak meč jer su sva tri gola dali u produžetku. Strijelci su bili Tejlor i dva puta Johanson.

U četvrtoj rundi igrali su kod kuće sa Njukaslom. I opet je to bio težak meč i opet je riješen u završnici. Golom Konolija iz penala u 88. minuti, Vigan je prošao dalje. U četvrtfinalu su igrali protiv Boltona i rutinski golovima RObertsa slavili sa 2-0.

U polufinalu je uslijedio duel sa Arsenalom. To je bila faktički i poslednja sezona onog pravog moćnog Arsenala. Te sezone Arsenal jeste jedva došao do četvrtog mjesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu Šampiona. Međutim, u sezoni 05/06, Arsenal je stigao do velikog finala Lige Šampiona. Imali su igrača manje više od 70 minuta radi crvenog Lemana. Pa ipak, bili su na milimetar od trofeja protiv moćne Barselone. Poveli su golom Kempbela u završnici prvog poluvremena a na 20ak minuta do kraja, Anri je imao 1 na 1 situaciju sa Valdezom. Najbolji igrač u istoriji Arsenala nije iskoristio šansu, uslijedio je preokret i poraz od kojeg se Arsenal nikad oporavio nije.

Što se tiče polufinala, Vigan je tu pokazao karakter. U prvom meču slavili su na svom terenu sa 1-0 a strijelac je bio Pol Šarner. Arsenal je u revanšu poveo sa 1-0 golom Anrija. Meč je otišao u produžetak a Van Persi je duplirao vodstvo Arsenala. Djelovalo je da Arsenal ide u finale, ali onda šok. U 119. minuti, Džejson Roberts pogađa za 2-1 i Vigan radi gola u gostima odlazi u finale.

Finale se igralo na ''Mileniumu'' u Kardifu, jer je tada ''Vembli'' bio u fazi renoviranja. Rival Vigana bio je moćni Mančester Junajted. Junajted je bio silan tada ali djelovalo je i da je Vigan bio impresioniran protivnikom. Junajted je na kraju slavio sa 4-0 golovia dva puta Runija a po jedan su dali Saha i Ronaldo.

Iako su u finalu ubjedljivo izgubili, navijači Vigana se rado sjećaju sezone 05/06 i jednog sjajnog putovanja kroz Liga Kup.