XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Igor Čotra nosio zastavu na svečanom otvaranju EŠ u Finskoj

Reprezentatvac beogradske Zvezdare Igor Čotra nosio je zastavu na svečanom otvaranju Šampionata Evrope vazdušnim oružjem u finskom mestu Vierumaki. U defileu su bili strelci iz 45 zemalja.

Šampionat je svečano otvorio predsednik Evropske streljačke konfederacije (ESC) ruski sportski zvaničnik, jedan od najbogatijih ljudi sveta Vladimir Lisin. Učesnike (ukupno će gađati 594 strelca) pozdravili su, između ostalih i Miko Nordkvist predsednik Organizacionog komiteta EŠ i predsednik Streljačkog saveza Finske, kao i Hanu Komonen gradonačelnik Opštine Heinola u kojoj se nalazi Vierumaki.

Šampionat Evrope se održava pod sloganom „Otvorite vrata Londona“ jer je poslednje takmičenje za evropske strelce na kome mogu da ispune olimpijske vize. Podeliće se ukupno 16 viza, po četiri u muškoj i ženskoj konkurenciji puškom i pištoljem.

Vierumaki je udaljen oko140 kilometra od Helsinkija i 22 km od čuvenog svetskog smučarskog centra Lahti, pravi mali sportski grad na 10.000 hektara sa kompleksom sportskih terena i objekata u prekrasnoj stoletnoj šumi koji pripadaju Institutu za sport Finske i zvanični su trening centri Olimpijskog komiteta Finske, ali su otvoreni preko cele godine i za građane i predstavljaju omiljeno izletište. Godišnje u Vierumakiju boravi 300.000 posetilaca. Heinole je udaljen oko 20 km. U Vierumakiju je i trening centar Finske streljačke federacije.

Finci su bili domaćini Šampionata Evrope u streljaštvu 1986. u Helsinkiju, 1987. u Lahtiju, 1995. u Helsinkiju i 1997. u Kuovali. Bili su organizatori i Šampionata sveta u svim disciplinama 2002. u Lahtiju.