XS
SM
MD
LG

Goleada u Subotici, nova pobeda Zvezde!

Svoje prvo gostovanje u ovoj superligaškoj sezoni, ekipa Crvene zvezde imala je večeras u Subotici, protiv Spartaka. Pred oko 8000 gledalaca na „Gradskom stadionu“, naš tim je teškom mukom došao do četvrte pobede, iz četiri meča. Još jedna veoma napeta utakmica u režiji naših igrača, koja je obilovala prilikama i šutevima sa obe strane. Pobedu na nimalo zgodnom gostovanju skrojili su Vulić, Simić i Tomane (koji je upisao i asistenciju).

„Zahvaljujući“ veoma bitnim evropskim utakmicama koje se odigravaju u samo nedelju dana, te povreda i umora određenih igrača, Vladan Milojević je priliku pružio uglavnom onima koji su svoju šansu čekali sa klupe. Tu mislimo na igrače poput Gajića, Vulića, Simića, Krstovića, pa i novopridošlica Tomanea, odnosno Petrovića. Njima su podršku činili prvotimci Borjan, Rodić i Milunović, te Jevtović i Pankov, dvojica igrača koji se sve više nameću šefu stručnog štaba. Kad smo već kod sastava našeg tima, vredno je dotaći se činjenice da smo i ovaj put igrali u standardnoj 4-5-1 formaciji, iako je po sastavu delovalo da ćemo bar večeras isprobati 4-4-2. Korpulentni Krstović je igrao na poziciji desnog krila.

Sa druge strane, šef struke „golubova“, Vladimir Gaćinović, nije imao bitnijih kadrovskih problema, pa je protiv našeg tima izveo najjače sa čim u ovom trenutku raspolaže.

Nije prošlo ni 15 sekundi, a Zvezda je napravila prvu veliku šansu na meču. Simić je fantastično predriblao svog čuvara i veoma dobro uposlio Jevtovića na levoj strani. Milan je malo oklevao, tek toliko da mu Ostojić „uđe“ u šut i sprovede loptu u korner. Veoma su ofanzivno crveno-beli krenuli. Tome svedoči i pokušaj Milunovića glavom nakon kornera u petom minutu. Nadskočio je defanzivce u plavo-belim dresovima, i sa 6-7 metara šutirao glavom oko pola metra pored gola.

A kazna za ta dva promašaja stigla je već u 6. minutu i to od našeg deteta, Lazara Tufegdžića. Od Pankova se odbila lopta do Lazara, na nekih 16-17 metara od našeg gola, zatim je krenuo ofanzivac domaćih ka Milunoviću, lepim driblingom ga izbacio iz ravnoteže i rutinski poslao loptu iza Borjanovih leđa. Oba tima su na startu nagovestila veoma zanimljivu utakmicu.

Malo je splasnuo tempo u narednih desetak minuta, a bitno je pomenuti i travnatu podlogu stadiona Spartaka, koja je, čini se, u nikad boljem stanju. Imali smo polupriliku iz prekida u 15. minutu, kada je posle centaršuta Vulića još jednom glavom šutirao Milunović, ali pravo u Ostojića. Samo minut kasnije, odbija se lopta do Rodića na samom roglju šesnaesterca, ovaj je šutirao snažno, ali i neprecizno.

Baš nakon tih 10-ak minuta zatišja videli smo te dve zanimljive situacije pred golom domaćih, ali i jednu pred našim golom, kada je Borjan visokim izletanjem sprečio kontra napad gostiju. Uz malo sreće, prošlo je bez opasnosti po naš gol.

Ono što smo videli dva puta pre toga, videli smo još jednom i u 23. minutu. Korner sa desne strane odlično izvodi Vulić, Milunović još jednom najviši u skoku, ali je i tu loptu lako ukrotio golman Spartaka. Veoma je opasna Crvena zvezda bila iz prekida.

U 27. minutu se Milan Jevtović iskupio za promašaj iz prvog minuta, kada je pasom u stilu Marka Marina izbacio Simića apsolutno samog ispred Ostojića. Simić se razmišljao da li da šutira, ili uposli Krstovića desno, ipak se odlučio na šut (što je i bilo logično), ali je to učinio loše, pa je Ostojić još jednom spasao svoju mrežu. Bila je to druga velika šansa za Zvezdu na meču, obema su kumovali Jevtović i Simić.
A u 29. minutu i treću stopostotnu šansu propušta naš tim, po drugi put Jevtović. Centrirao je Gajić sa desne strane, sve igrače je lopta preskočila, pa je stigla do Jevtovića na levoj strani. Napravio je par koraka unapred, odlično šutirao, savladao Ostojića, ali sa gol linije je loptu glavom izbio Otašević i tako sprečio siguran pogodak.

Imala je Zvezda loptu u nogama, kružila oko gola, a kad već nije mogla do izjednačenja iz šesnaesterca, onda je do toga došla udarcem iz daljine. Igrao se 37. minut, kada je Vulić prihvatio loptu malo izvan kaznenog prostora, sa leve strane. Šutirao je nezgodno, jako, lopta je odskočila ispred gola i pogodila bliži Ostojićev ugao – 1:1. U dve utakmice zaredom, Zvezdin veznjak pogađa van 16 metara. A pored toga, itekako se primećuje njegov što ofanzivni, što defanzivni učinak na sredini terena.

U 43. minutu videli smo opasan napad Subotičana. Nakon centaršuta Šormaza sa desne strane, šutirao je izbliza Tufegdžić glavom, ali je lopta okrznula Gajića i završila u naručju Borjana. Tražili su domaćini i jedanaesterac, ukazujući da je lopta pogodila našeg beka u ruku.

Do kraja poluvremena videli smo još par zanimljivih napada Spartaka, pa i jedan oštar udarac Mladenovića, ali pravo u našeg golmana.

Nakon prvih, veoma sadržajnih 45 minuta, mogli smo da konstatujemo da je naš tim imao „pozitivnih“ 1:1. Pozitivnih u smislu dobre igre našeg kombinovanog sastava. Rano je Spartak došao u prednost, i uz par solidnih napada, to je bilo sve što su plavo-beli uradili u toku prvog dela. Sa druge strane, naš tim je propustio tri prilike iz kategorije stopostotnih (preko Simića, i dva puta Jevtovića), dve-tri poluprilike preko Milunovića i Rodića, ali smo ipak na kraju uspeli da poravnamo rezultat golom Vulića. Na našim igračima bilo je samo da ponove igru iz prvog dela susreta, da bi pobeda bila zagarantovana.

Još uvek rovitog Rodića, na poluvremenu je zamenio Žander.

Igralo se svega 4 minuta u nastavku, kada je idealnu loptu na desnoj strani dobio Tomane od Krstovića. Vukao je loptu Portugalac, pogledao, pa maestralno povratnim pasom uposlio Simića koji je šutirao, lopta je ponovo pogodila Otaševića na gol liniji, ali je na kraju i završila u mreži za 1:2.

Dva minuta kasnije mogli smo i da dupliramo prednost. Visoku loptu Gajića grudima je maestralno prihvatio Tomane, samom sebi je spustio na poluvolej, ali je pogodio raspoloženog Ostojića. Kao što se i pretpostavilo, Zvezda je jak pritisak na poslednju liniju odbrane „golubova“ održavala i u prvih 10 minuta nastavka.

Vukanović je u 55. minutu zamenio solidnog Krstovića. Kao što smo navikli, nakog stečenog vođstva naš tim umiruje igru. Tako je bilo i večeras, tek u 58. minutu smo zabeležili pokušaj Njegoša Petrovića sa preko 30 metara. Slabo za Ostojića, ali dovoljno da se spomene.

Ta blaga uspavanost naših igrača umalo nas je koštala novog izjednačenja. Šormaz je dobio loptu u srcu našeg šesnaesterca, nadmudrivao se sa Pankovim, ali je naš štoper na kraju izašao kao pobednik, izblokiravši udarac Spartakovog ofanzivca. A prvu stopostotnu šansu večeras, Subotičani su imali nakon kornera u 66. minutu. Nakon oštro izvedenog kornera sa desne strane, naleteo je Tekijaški glavom na nju, ali je njegov snažan udarac na sreću išao pravo u Borjana, pa je ovaj izboksovao loptu u novi korner.

Videlo se i po našem treneru, koliko mu svesno ili nesvesno povlačenje naših igrača nakon vodećeg gola ne prija. Umesto da pogotci ohrabruju naše igrače da krenu još žustrije napred, oni se najčešće fokusiraju na defanzivu i pokušaje iz kontranapada. Protiv jačih ekipa to i možemo da razumemo, ali protiv superligaških – nikako. Ali, sve dok ima rezultata, ima i opravdanja.

Poslednju izmenu u našem timu videli smo u 75. minutu, kada je izgleda povređenog Petrovića zamenio Ivanić.

Minut nakon toga, nova velika šansa za Spartak. Odličnu je loptu poslao Gojkov sa desne strane, Tufegdžić je još jednom pobegao Milunoviću, gađao suprotan ugao sa desne strane, ali je lopta očešala stativu i otišla van igrališta. U drugom poluvremenu, moramo priznati, Subotičani su bili konkretniji. Ipak, našu priliku smo umeli da iskoristimo, dok „golubovi“ svoje dve nisu, pa je to napravilo i rezultatsku razliku.

Ipak, za Subotičane se treća prilika pokazala kao srećna. Igrao se 79. minut, kada je Dunđerski maltene iz očaja šutirao sa oko 30 metara, iskosa. Heroj eliminacije Kopenhagena, Milan Borjan, ovaj put se nije proslavio. Uspeo je samo da zakači loptu, ali nedovoljno pa je na semaforu stajalo 2:2. Lep gol na stadionu u Subotici.

Dva mituta nakon toga, mogli smo i do trećeg pogotka. Nakon gužve u kaznenom prostoru, od Simića je nekako lopta došla do Tomanea, koji sa šest metara iz okreta gađa dalji ugao Ostojićevog gola, ali za malo pored.

Zvezdi je trebalo da primi gol da bi odma potom napravila dve velike prilike. Prvu je propustila, ali je preko istog igrača drugu pretvorila u gol. Gajić je sa desne strane uputio veoma oštru loptu u peterac domaćina, gde je Tomane briljantno reagovao i zakucao je u mrežu gola Spartaka. Malo koji igrač bi ovo uspeo da pretvori u gol, svaka čast Portugalcu. 2:3.

Opet se čekalo svega dva minuta na novo uzbuđenje. Denković je prošao po levoj strani, centaršutem prelobovao dobar deo naše odbrane, računajući i Borjana. Na svu sreću, sa gol linije loptu glavom izbija Žander.

Na novom iskušenju Borjan se našao u 89. minutu. Ohrabreni pogotkom Dunđerskog, igrači Spartaka koristili su svaku priliku za šuteve sa velike udaljenosti. Jedan takav uputio je Marčić, lopta se nezgodno odbila o zemlju, ali je, ovaj put, naš golman bio na visini zadatka i nekako intervenisao. To je ujedno bilo i poslednje uzbuđenje na meču. Sudija Simović je utakmicu produžio za tri minuta, u kojima nije bilo ničeg vrednog pomena, osim žutog kartona Vuliću.

Veoma, veoma zanimljivu utakmicu gledali smo u Subotici. Pet golova, bar još toliko stopostotnih šansi (sa obe strane), nekolicina ozbiljnih pokušaja, i što je najbitnije – nova pobeda Crvene zvezde! Imali smo prilike da meč možda rešimo i u prvom poluvremenu, kada smo zaista dobro igrali, poveli smo na vreme i u drugom, ali onda… Sad već slobodno možemo konstatovati, standardan pad naše igre. Domaćin ne samo da je izjednačio, već je stvorio bar još dve odlične šanse za potpun preokret. Da Zvezda može, videlo se nakon drugog izjednačenja, kada smo ekspresno zadali poslednji udarac protivniku. A zašto Zvezda do tada neće, to više nije pitanje ni za vidno nezadovoljnog Milojevića, nego za same igrače. Ne sme biti opuštanja, ne sme biti potcenjivanja; danas se sve dobro završilo, a da li će i sledeći put?

SuboticaGradski stadionSudija: Novak Simović. Pomoćnici: Nikola Djorović, Miloš Simović. Žuti kartoni: Denković, Šormaz (Spartak) Vulić (Crvena zvezda) Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Tufegdžić (6. minut), 1:1 Vulić (37. minut), 1:2 Simić (49. minut), 2:2 Dunđerski (79. minut), 2:3 Tomane (85. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Rodić (od 46. Žander), Milunović, Pankov, Gajić, Petrović (od 75. Petrović), Vulić, Jevtović, Simić, Krstović (od 55. Vukanović), Tomane. Trener: Vladan Milojević.

Spartak ŽK: Ostojić, Otašević, Milošević (od 83. Ivančević), Tekijaški, Dunđerski, Jočić, Marčić, Mladenović (od 70. Gojkov), Tufegdžić, Denković, Šormaz. Trener: Vladimir Gaćinović.


Voždovac 2 : 1 Javor Matis
Mladost 1 : 1 Radnički (N)
Spartak ŽK 2 : 3 Crvena zvezda
Čukarički 2 : 1 Proleter
Vojvodina 2 : 2 TSC
Inđija 2 : 1 Radnik
Partizan 3 : 0 Rad
Mačva 0 : 1 Napredak
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 5 5 0 0 15
2 Vojvodina 5 4 1 0 13
3 Partizan 5 4 1 0 13
4 TSC 5 4 1 0 13
5 Čukarički 5 4 0 1 12
6 Radnički (N) 5 3 1 1 10
7 Inđija 5 2 1 2 7
8 Spartak ŽK 5 2 0 3 6
9 Mladost 5 1 2 2 5
10 Voždovac 5 1 1 3 4
11 Napredak 5 1 1 3 4
12 Radnik 5 1 0 4 3
13 Javor Matis 5 1 0 4 3
14 Rad 5 1 0 4 3
15 Proleter 5 0 2 3 2
16 Mačva 5 0 1 4 1