XS
SM
MD
LG

Neumorni lovac na talente

Trener Rade Marković(62) je pre 34 doneo džudo u Obrenovac, i za to vreme iz klubova pod njegovim vođstvom su iznikli brojni asovi tatamija i osvajači najsjajnijih odličja, kako na domaćoj, tako i na internacionalnoj sceni. U godini kada Marković slavi više od 40 godina trenerskog rada, sa najmlađim klubom ,,Fajter’’ nastavlja sa niskom uspeha.

Radeći prvo u džudo klubu ,,Obrenovac’’, zatim u Radničkom i poslednje četiri godine u ,,Fjteru’’, može se podičiti da su njegovi džudisti osvojili 8.800 medalja i 630 pehara. Pored toga, Radetovi takmičari  su osvojili devet svetskih, deset evropskih i čak 81 medalju sa  sa brojnih Balkanijada u džudou i sambou. Toj brojci treba dodati 385 titula državnih prvaka u različitim starosnim kategorijama.

-Nezahvalno je isticati pojedince, ali ako bih morao nekog da izdvojim moram pomenuti Nevenku Ćupović, osvajačicu šest medalja sa evropskih i svetskih šampionata u xudou i sambou. Nevena je za sada jedina svetska juniorska prvakinja u sambou, a kao članica seniorske reprezentacije u xudou, na Evropskom prvenstvu u Beogradu se okitila ekpnom ,,bronzom’’. Zanimljivo je istaći da su Radetove ćerke Dejana i Sanela višestruke državne prvakinje i osvajačice medalja na međunarodnoj sceni.

- Od prvog dana deteu se mora posvetiti puna pažnja, a ono će uzvratiti poverenjem i velikim radom, što je temelj svakog napretka. Talenat nije dovoljan i bez mukotrpnog i istrajnog rada nema ni rezultata – otkriva nam poznati stručnjak tajnu uspeha u radu sa najmlađima, i naglašava da je preduslov za to bezrezervna podrška roditelja i uspeh u školi.

Uprkos brojnim predrsudama da je džudo grub i muški sport, Rade tvrdi da je recimo ,,mekši’’ od pojedinih ekipnih sportova. – U prevodu sa japanskog jezika džudo znači ,,nežan put’’. Džudo je jako složen sport i sve od pojedinca zavisi. Na tatamiju se se učite kako da se branite, kako da se bezbedno prizemljite. Pored bezprekorne fizičke spreme, do izražaja dolazi viteštvo, mudrost i taktika

Velike majske poplave u Obrenovcu 2014. uništile su im kompletnu opremu u atomskom skloništu, u naselju Topolice, gde su do tada trenirali i preko noći su ostali bezkućnici. Godinu dana su improvizovali treninge napolju po svim vremenskim uslovima, što je za džudo nezamislivo. Uz pomoć Sambo saveza Srbije i Džudo saveza Beograda dobili smo na poklon nove strunjače i krenuli sa ozbiljnijim radom – seća se teških trenutaka za klub Marković,  nosilac majstorskog zvanja ,,treći dan’’.

U međuvremenu su pronašli novu lokaciju, gde su smestili oko 140 kvadrata strunjača, na kojima trenira  40-tak mladih boraca. Osposobili su teretanu sa 14 sprava, kako bi kompletirali treninge. Sa uspesima su nastavili i pod novim imenom. Ivana Pavlović je osvojila treće mesto na svetskom prvenstvu za mlađe juniore u sambou. Staša Veličković je državna prvakinja za mlađe kadetkinje i druga u konkurenciji starijih pionirki. Naročito su uspešni u sambou sa 23 tirule prvaka. Najuspešniji je senior  Lazar Radosavljević. Za četiri godine osvojili su oko 800 medalja i 30-ak pehara.Niski osvajača najprestižnijih trofeja treba dodati imena Zorana Pavlovića, Slađane Cvetković, Jelene Milutinović, Uroša Nenkovića, Jelene Milisavljević, zatim Zorke Nešić, Jelene Brašanac, Bojane Jovičić, Ivane Samardžić i čitave plejade mladih, koje predvode Marina Jelesić, Suzana Urošević, Jelena Pavlović, Stefan Lazić, Ivana Pavlović...Velike nade klub Fajter polaže u talentovanu decu koja su već osvajala medalje. Treba izdvojiti Stašu Veličković, Matiju Đurđevića, Milicu Stojanović, Luku Veličkovića, najmlađeg 6-godišnjeg Đorđa Vuletića,  zatim Lenu, Ivanu i Anu Pantelić, braću Novaka i Nikolu Drndarevića.