XS
SM
MD
LG

Opsežni radovi na Jahorini

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek i Ljubomir Mrda član su danas, zajedno sa direktorom Dejanom Ljevnaićem obišli radove na 7 značajnih infrastrukturnih projekata na olimpijskoj planini.
Najveći i najznačajniji projekat trenutno je izgradnja prve kabinske gondole radnog naziva Partizan, kojom će se kapacitet skijališta povećati za 2.700 skijaša po satu, jedina instalacija koja će raditi kada su jaki vjetrovi i kada ne rade šestosjedi.

“Pozicija Gondole obezbjeđuje neprekidan rad skijališta  i povezivanje skijaških staza Poljica i Skočina. Uz gondolu gradimo i 3.000 m novih staza koje će biti i osnježene i zaštićene vjetroustavima. Ovo je veliki projekat i zaista sam zadovoljan kako radovi napreduju, moram da pohvalim sve koji učestvuju u izgradnji. Nove staze izgledaju odlično, biće prekrivene sistemom vještačkog osnježavanja i vjetroustavima, siguran sam da će skijašima biti posebno zanimljiv dio staza oko kabinske gondole. Ovo je veliki napredak za Jahorinu i jedva čekam da gondola, sa svim propratnim sadržajima, bude puštena u pogon“, rekao je predsjednik nadzornog odbora, gospodin Elek.

„Prvi je dan mjeseca avgusta,odlučili smo da obiđemo radove i uvjerimo se u trenutno stanje na planini. Prvi na redu, od ukupno 7 projekata, za otvaranje i puštanje u pogon je ljetnja atrakcija, alpin koster. Za samo par dana ova atrakcija će biti puštena u pogon što ćemo obilježiti velikom proslavom. Siguran sam da je ovo najduži alpin koster na Balkanu, trasa dužine 2.500 m. Završili smo sa montažom, trenutno je u toku sigurnosna provjera ove instalacije koja će kretati od vrha pored vještačkog jezera a završavati na platou Poljice. Na polaznoj stanici boba gradimo restoransa pogledom na jezero i velikom terasom. U planu je da restoran radi I zimi I ljeti, jako sam srećan što ćemo moći ugostiti sve goste na najljepšoj lokaciji na planini sa pogledom na vještačko jezero i jahorinske padine”, dodao je Ljevnaić.

U toku su i radovi na zamjeni starog ski lifta Poljice novom instalacijom “sidro” koja će sa 300 povećati kapacitet prevoza skijaša na 1.200 po jednom satu ali  nabavka novih tabača za vozni park.

“Radi se i na osvjetljenju staze Poljice gdje je obezbjeđena rasvjeta sa obje strane jačine 70 lx, tako da se mogu održavati FIS noćna takmičenja i noćno skijanje, osvjetljuje se i poseban krak prema naselju šator 830 m , rasvjete od 25 lx za rekreativno skijanje. Projekat osvjetljenja takođe podrazumijeva i područje oko jezera na vrhu ali i dječijeg vrtića u podnožju planine na Poljicama. Jahorina konačno dobija ono što zaslužuje, sve ovo će izgledati svjetski i svi sa nestrpljenjem očekujemo novu zimsku sezonu”, rekao je član nadzornog odbora, gospodin Ljubomir Mrda.

 Za narednu zimsku sezonu priprema se i obnova svih kapija za prolaz skijaša i prodajnih mijesta, kao i uvođenje novih vidova prodaje Webshop i OPOS prodaja, što će smanjiti gužve I čekanja na polazima liftova i ski kasama. Sve navedeno obećava još ljepšu i bolju Jahorinu, I ono što je najvažnije zadovoljnije skijaše što je svakako prioritet svih radova Olimpijskog centra Jahorina.