XS
SM
MD
LG
05.03.2021 Dragan Stojić

Nova bitka ski skakača: Lanišek za potvrdu, ostali za demanti

Foto: eurosport.com

Posle iznenađujućeg trijumfa Pjotra Žile na maloj skakaonici, ceo skakački svet, računajući i one koji ovaj sport prate u svojstvu gledalaca, na velikoj skakaonici očekuje pobedu favorita.

Ne mora čovek biti književnik, ni dramski pisac, a posebno ne genije da bi zaključio koliko je teško na Svetskom prvenstvu pogoditi ime pobednika, pa čak i njegovih prvih pratilaca.

Uverili smo se u to pre nekoliko dana gledajući, teško je reći senzacionalni ali bar pomalo iznenađujući,trijumf Poljaka Pjotra Žile, koji nije svrstavan u red onih takmičara na čiju pobedu se naročito računalo. Jedno je sigurno - plasman u kvalifikacijama zna da zavara, pa je i on u prvu seriju ušao s 15. mesta, a nadmetanje okončao na čelnoj poziciji.

Treba naglasiti i specifičnost male (normalne) skakaonice, pošto se na njima skakači retko bore, tako da je nova bitka, ovog puta na velikom brdu u nemačkom Oberstdorfu , s početkom u 17 časova, šansa da se stvari postave na svoje, pravo mesto.

Halvor Egner Granerud je neprikosnoveno vladao tokom tekuće sezone i teoretski osvojio pehar namenjem pobedniku Svetskog kupa, ali ga je nakon 4. mesta na maloj skakaonici virus korona prizemljio, tako da je njegovo ime obrisano sa liste učesnika. I favorita, podrazumeva se, što ne znači da će današnji program biti manje uzbudljiv.

Anže Lanišek iz Slovenije umalo da već opravda najviša očekivanja. Zmaj sa Triglava, doduše, nije uspeo da bljune vatru do zlatne medalje prošle subote , međutim, bronzana kolajna sigurno podiže samopouzdanje i daje dodatni podstrek 24-godišnjem Ljubljančaninu. Zanimljivo zvuči podatak da je to treće mesto rezultat karijere Slovenca na smotrama održanim u Nemačkoj kad je je reč pojedinačnoj konkurenciji. Stabilna forma, uz retke kikseve, donela mu je, računajući pomenutu medalju i plasmane u tekućem Svetskom kupu, mesta u top 5 na isto toliko uzastopnih takmičenja.

Karl Gajger će braniti boje ne samo svoje zemlje, Nemačke, već i grada organizatora, pošto je rođen u naseobini podno Alpa.

Osvajač srebrne medalje na velikoj skakaonici na prethodnom Mundijalu ulazi u okršaj sa odličjem iste boje osvojenim na maloj skakaonici, mada jedna činjenica još više podiže njegove šanse - pobeda u Oberstdorfu na otvaranju čuvene Novogodišnje turneje krajem prethodne godine.

Možda baš on neutrališe istinitost narodne poslovice da se ’’teško postaje svetac u svom selu’’.

Čekamo i bljesak Poljaka. David Kubacki se, za razliku od Kamila Stoha, donekle i našao na mestu koje mu priliči (5. naspram 22. njegovog sunarodnika), a njegove ambicije su velike. Šteta za njih što u ski skokovima ne postoje takmičenja dueta, nema dileme da bi bili u vrhu. Ovako, uzdaju se u se, u svoje kljuse, iskustvo i postignuto u prošlosti. Obojica po dobru pamte Nemačku, osvajali su trofej na Novogodišnjoj turneji ,s početnom stanicom u Oberstdorfu , pokupili su i medalje sa šampionata sveta... Sve govori da Poljacima sportska klima u (njima) susednoj državi odgovara. Znamo po Levandovskom. Osim njih, iz sve snage grebaće Štefan Kraft (pobednik kvalifikacija), Robert Johanson, Markus Ajzenbihler, nepredvidivi Rjoju Kobajaši.

Dva skoka odlučuju o svemu, popravni je zakazan tek za dve godine. Pa ko iskoristi priliku.

Piše: Dragan Stojić