XS
SM
MD
LG

''Fenomenalni'' Darko Kovačević

Kao mlad novinar sarajevskog AS -a boravio sam sve vreme sa igračima Crvene zvezde u Bariju, na onoj finalnoj utakmici lige šampiona.

Mi, novinari,  smo bili smešteni u gradu, a Zvezdina ekspedicija u jednom malom mestu, pored Barija. Svaki dan smo išli u Zvezdin kamp i naravno imali priliku osetiti atmosferu. Tada se pričalo da Ljupko Petrović pravi taktiku na 0:0.  To se na kraju pokazalo ispravnim. Čuli smo i da je Ljupko govorio – Otvorimo li se, razbiće nas!!!

Navijalo se u taboru Zvezde da Dragan Stojković Piksi ostane na klupi što duže. I to je bilo tako. Kad je Piksi ušao, ljuljala se odbrana beogradskog  tima.

Povratak je za mene, novinarskog klinca, bio je isto tako prijatan.

Iz Beograda ka Sarajevu, u avionu,  Ivica Osim Švabo i ja. Znali smo se, naravno, ali nikada sa njim nisam  pričao previše o fudbalu i taktici. Češće sam ga slušao, u razgovoru sa mojim urednicima Nedom Maričićem i Milanom Matićem. Bio sam dakle treći u redu!

Tada sam ipak smogao snage i upitao Štrausa zašto jednog igrača Zvezde ne poziva u selekciju??? Ili bar ne tako često?

Pogledao me sa onim svojim karakterističnim  pogledom s grimasom na licu   koja je govorila - Eto baš ću tebi reći???

A onda se otvorio i govorio. Nema defanzivu, nema ovo, nema ono... Razbio je moju sliku o tom igraču!  Na nekih 10.000 metara iznad zemlje sam shvatio da ja o fudbalu nemam pojma... Naravno da nisam imao. Švabo, svetsko ime, fudbalski mag. Trenerčina!!!  

On je napravio svjetsku karijeru, a ja karijeru u rikverc!!! Od finala Lige šampiona prije 27. godina,  do danas, Lige za opstanak u šampionatu Republike Srpske...

Švabo mi je tada pomogao da shvatim mnogo šta u fudbalu i o fudbalu! I zato sam mu zahvalan!

Zašto ovo pišem. Pa iritirala me izjava Darka Kovačevića da Mladen Krstajić radi fenomenalan posao. Nije mi samo jasno da li za fudbal Ukrajine, ili fudbal Srbije?

Švabo mi je pomogao da "fudbalski progledam", a Darko Kovačević se izgleda sa nama šali. Ili možda ovi u FSS imaju drugačije poglede na ovaj sport. Ili su jednostavno dolaskom na ove pozicije postali poltroni, pa i ono što je očito neće da vide.

U Ukrajini je selekcija pukla zbog one formacije 3-5-2 i kraj. To je zaista bilo fenomenalno –  menjali smo formaciju, a zna li neko zašto. Ne, kao ni ono u Rusiji, izlazi Luka Milivojević, ulazi Nemanja  Radonjić!!!

Voleo bih da Darko pojasni tu svoju fenomenalnu izjavu! Možda su je novinari izvukli iz konteksta. Dok se Darko ne oglasi lično ću smatrati da je Darko Kovačević fenomenalni šaljivdžija i zabavljač.

Kratak je put od velikog golgetera, do šaljivdžije... Neuspešnog!