XS
SM
MD
LG

KLS: Senzacija na Novom Beogradu, fenjeraš savladao Dinamik!

U Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu gledaoci su mogli da isprate fantastičan i neizvestan meč, a Metalac je uspeo da se odupre naletima domaće ekipe i slavi senzacionalnu pobedu - 85:87!

FOTO: Privatna arhiva

Uprkos stahovito hladnom vremenu večeras u Beogradu, oko 150 gledalaca se iskupilo da odgleda poslednji duel današnjeg programa Košarkaške lige Srbije, i verujemo da se nisu pokajali! Nakon početnog grča, Metalac je uspeo da se vrati u igru. Odbrana Dinamika jednostavno nije imala odgovor na vrlo raznovrsnu igru u napadu koju su večeras prikazali Valjevci. "Plus šest" koje je imao Dinamik sredinom prve četvrtine se do kraja deonice pretvorilo u "minus šest", pa je Metalac na prvom odmoru imao prednost - 18:24.

Sigurno najzaslužniji za dobru igru Valjevaca u napadu je Nerandžić koji je rešetao koš Dinamika iz svake moguće pozicije. Proigravao ga je raspoloženi Aleksandar Vasić koji je uvek imao ideju kako uspešno okončati napade Valjevčana. Rasla je prednost Metalca sve do kraja prve četvrtine, pa je mnogobrojna valjevačka publika koja je došla da podrži svoje ljubimce mogla da se nada dobrom ishodu. Na poluvreme se otišlo sa velikih "plus dvanaest" za ekipu Metalca - 35:47.

FOTO: Privatna arhiva

Svaki nalet domaćih je ekipa Metalca uspešno odbijala u trećoj deonici ovog susreta. Kada god bi Dinamik napravio mini-seriju i prišao na pet-šest poena razlike, gosti su uzvraćali i održavali prednost na svojoj strani. U žaru borbe, obe ekipe su imale brojne primedbe na suđenje sudijske trojke, ali su na kraju morali da pruže ruku i povinuju se svakoj sudijskoj odluci. Kutlešić, Glišić i Stevanović su predvodili napade domaćih igrača u trećoj deonici i uspeli da smanje prednost gostiju, te je na kraju treće deonice bilo 61:66 za goste.

Vrlo brzo je Dinamik preko Beslaća i Kutlešića uveo meč u egal na početku poslednje četvrtine. Do samog kraja deonice usledila je rezultatska klackalica - Vulikić je na pet minuta do kraja ponovo doveo Dinamik do vodstva, ali su Stamenić i Nerandžić vratili prednost na drugu stranu. Dva minuta pred kraj, Đuković je pogodio trojku za Metalac za 76:79, ali je Kutlešić uzvratio na drugoj strani uz koš i dodatno slobodno bacanje ponovo doveo meč u potpuni egal. Stamenić je ponovo doveo Metalac u prednost samo nekoliko sekundi kasnije nakon nepažnje u odbrani Dinamika, ali je Kutlešić trojkom vratio Dinamik u prednost. Usledilo je par napada u kojem nijedna od ekipa nije uspevala da dođe do koša, a onda je Turbić pogodio za Metalac - 82:83. Dinamik je pokušao u narednom napadu da postigne trojku, ali im se to osujetilo, pa su morali da prave faul nad Vasićem. Ovaj je pogodio samo jedno od svoja dva bacanja, pa je na drugoj strani Dinamik imao priliku za izjednačenje. Tada glavni sudija ovog meča, Jasmina Juras iz Novog Sada svira korake Dušanu Kutlešiću na negodovanje domaće klupe. Na 23.5 sekunde do kraja, znalo se da će Dinamik napraviti faul - izabrali su da fauliraju Stamenića koji je oba puta bio uspešan sa linije za slobodna bacanja. Usledila je kanonada na koš Metalca, redom su šutali Stevanović, Rakićević, pa na kraju i Đerić koji je uspeo da pogodio trojku, ali je na semaforu ostalo svega 2.7 sekundi do kraja meča. Pri rezultatu 85:86, Dinamik pravi faul nad Stamenićem koji je pogodio prvo slobodno bacanje, a drugo namerno promašio. Lopta je došla u ruke Dušana Kutlešića, a u dvorani je bio pravi muk tih nekoliko trenutaka. On se oprobao tačno sa polovine terena, lopta je imala dobru putanju, ali je samo okrznula obruč, te je veliko slavlje Valjevaca moglo da počne! Svi igrači i čitav stručni štab je tada uleteo na teren da proslavi zasluženu i veliku pobedu.

Sloboda "promašila" pobedu u Zlatiborskom derbiju, Vojvodina pobedila prvoplasirani OKK Beograd nakon novog produžetka!

Danas su odigrana još četiri duela u Košarkaškoj ligi Srbije, a pobede su odneli Sloboda, Vojvodina, Tamiš i Vršac.

Sloboda je u svojoj hali dočekala ekipu Zlatibora u velikom lokalnom derbiju. Loše su startovali Užičani i dopustili su gostima da se brzo odlepe na osetnu rezultatsku prednost koja je u jednom trenutku iznosila četrnaest poena razlike. Kraj četvrtine je ipak doneo smanjenje rezultatskog zaostatka, a već do poluvremena su Užičani uspeli da ovu prednost potpuno anuliraju i da na odmor odu nerešenim rezultatom - 44:44.

Jako je nastavila Sloboda i na početku treće četvrtine i stekla "plus deset" na oko pet minuta do kraja treće deonice. Tada sledi novi pad u njihovoj igri, a Zlatibor je polako ali sigurno smanjivao prednost i ponovo preuzeo glavnu reč na meču. Sevale su trojke Zlatiboraca sa svih strana, pa je na dva minuta pred kraj Zlatibor imao "plus šest". Sloboda se ipak konsolidovala, pa je uspela da dođe na svega poen prednosti jedanaest sekundi pred kraj. Tada Rondić pogađa svega jedno od dva bacanja i daje Slobodi šansu da meč odvede barem u produžetak. Ipak, Džavon Lovet se odlučio da uputi šut za tri u poslednjoj sekundi i bio je neprecizan, pa je oko stotinak navijača Zlatibora u dvorani u Užicu moglo da slavi veliku pobedu svojih pulena protiv komšija - 82:84.

Tamiš je u svojoj Hali "Strelište" lako savladao ekipu Spartaka iz Subotice koja je solidan otpor pružila samo u prvoj deonici meča. Nakon toga, na terenu su glavnu reč vodili Pančevci koji su predvođeni Tornjanskim koji je postigao 26 poena odneli pobedu na ovom meču - 91:77. Najefikasniji u gostujućoj ekipi je očekivano bio Ljubomir Čampara sa 22 poena.

Vrščani su uspeli da prvi put slave na strani ove sezone u Košarkaškoj ligi Srbije, a ceh je platila domaća ekipa Dunava. Najviše zahvaljujući odličnoj poslednjoj četvrtini u kojoj su postigli čak 30 poena, Vrščani su uspeli da odnesu prevagu u ovom uzbudljivom meču - 87:91. Vrščani su uspeli da povedu na minut i petnaest sekundi pred kraj i tu prednost su sačuvali do kraja. Strahinja Jovanović je ponovo bio najbolji kod gostiju sa 26 poena, dok je Vuković sa 21 poenom predvodio ekipu iz Starih Banovaca.

Nova uzbuđenja svojim navijačima priredila je Vojvodina koja je odigrala treći produžetak na svom terenu ove sezone! OKK Beograd je ponovo prikazao odličnu igru i predvođen fenomenalnim Novakom Musićem koji je ostvario 29 poena uz indeks 43 ponovo bio nadomak pobede. Ipak, da stvari ne budu tako lake za Beograđane pobrinuo se Đorđe Dželetović, najefikasniji igrač Košarkaške lige Srbije. On je pogodio na deset sekundi pred kraj i meč odveo u produžetak koji je Vojvodina potom lako rešila u svoju korist. Birovljev je zasijao u dodatnih pet minuta i meč prelomio sa dve pogođene trojke u ključnim trenucima susreta, kada je OKK Beograd preuzeo vodstvo. Na kraju pobeda "Lala" 97:91.

Košarkaška liga Srbije - deseto kolo:

petak:
Sloboda - Zlatibor 82:84
Tamiš Petrohemija - Spartak Subotica 91:77
Dunav - Vršac 87:91
Vojvodina - OKK Beograd 97:91 (nakon produžetka)
Dynamic VIP Pay - Metalac 85:87

subota:
Beovuk - Mladost Admiral (16:30)

odloženo:
Borac - Novi Pazar (6. 1. 2019.)

 

Iz Hale "Ranko Žeravica": Srđan Todorović


Vojvodina 114 : 103 Spartak
Zlatibor 87 : 71 Vršac
Sloboda 92 : 86 Mladost
Tamiš 66 : 83 Borac
Dunav 95 : 67 Metalac
Beovuk 72 62 : 117 OKK Beograd
OKK Novi Pazar 83 : 71 Dynamic VIP PAY
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 26 22 4 48
2 OKK Novi Pazar 26 20 6 46
3 Dynamic VIP PAY 26 20 6 46
4 OKK Beograd 26 17 9 43
5 Zlatibor 26 15 11 41
6 Tamiš 26 12 14 38
7 Sloboda 26 12 14 38
8 Dunav 26 11 15 37
9 Vršac 26 11 15 37
10 Vojvodina 26 11 15 37
11 Mladost 26 11 15 37
12 Metalac 26 10 16 36
13 Spartak 26 7 19 33
14 Beovuk 72 26 3 23 29