XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Predolimpijski turnir u Londonu od 18. do 29. aprila 2012.

Organizatori letnjih Olimpijskih igara u Londonu kroz dve godine, saopštili su da će se Predolimpijski turnir, koji će ujedno biti i Svetski kup, održati od 18. do 29. aprila 2012. Takmičenje će se održati na strelištu u kasarani Kraljevskih artiljeraca u Vulviču u Londonu sagrađenoj 1776. Gađaće se sve olimpijske discipline klasičnog streljaštva i glineni golubovi, ukupno 15, devet u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji. Muškarci će se takmičiti MK puškom trostav 3 puta 40 metaka, MK puškom 60 metaka ležeći, vazdušnom puškom, MK pištoljem, MK pištoljem – brza paljba, vazdušnim pištoljem i u gađanju glinenih golubova u trapu, skitu u dubl trapu. Ženske discipline su MK puška trostav 3 puta 20 metaka, vazdušna puška, MK sport pištolj, vazdušni pištolj i u gađanju glinenih golubova trap i skit.

Sve displine vazdušnim oružjem su na deset metara, MK puškom - olimpijski meč i u trostavima za muškarce i žene, kao i MK pištoljem za muškarce gađa se na 50 metara. Discipline MK sport pištolj za dame i MK pištolj brza paljba za muškarce su na 25 metara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Međunarodnoj federaciji sp ortskog streljaštva (ISSF) 390 učesnika na streljačkom turniru.
- Želimo da dočekamo početak Olimpijskih igara potpuno spremni i zbog toga su test takmičenja veoma važna jer proveramo rad osoblja, tehnike, sudija, ali i smeštaj, ishranu, službe bezbednosti, funkcionisanje prevoza...- rekao je predsednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara London 2012. Sebastijan Kou.- Naš cilj je da Olimpijske igre u Londonu budu najbolje organizovane do sada.

Olimpijske igre u Londonu održaće se od 27. jula do 12. avgusta 2012. Turnir u streljaštvu počeće 28. jula i prvog dana podeliće se dva kompleta medalja - žene vazdušna puška i muškarci vazdušni pištolj. Završetak je 6. avgusta kada će medalje primiti najbolji u disciplini MK puška trostav 3 puta 40 metka za muškarce i u trapu za muškarce.

Olimpijski komitet Srbije i Streljački savez Srbije već imaju četiri olimpijske vize za London koje su prošle godine osvojili Zorana Arunović, Andrija Zlatić, Damir Mikec (svi pištolj) i Nemanja Mirosaljev (puška). Strelci Srbije su do sada na olimlpijskim igrama osvojili deset medalja – tri zlatne (Jasna Šekrić, Goran Maksimović i Sanja Ivošev), četiri srebrne (sve Jasna Šakarić) i tri bronzane (Aranka Binder, Stevan Pletikosić i Sanja Ivošev).