XS
SM
MD
LG

2017. godina - Srpski sportski bum!

Srbija je zemlja sporta, prava sportska velesila. Malo je zemalja u svetu koje mogu da se podiče takvim uspesima s obzirom na veličinu, bogatstvo, uslove, sportsku infrastrukturu i druge pokazatelje od kojih itekako zavise rezultati u vrhunskom sportu. Svaki uspeh ili neuspeh naših sportista doživljamo lično, i više nego emotivno. Strast prema životu, pa tako i sportu, u osnovi je pokretač svega. Ono što je sigurno je to da na ovim prostorima nikada nije nedostajalo talenata jer smo mi nacija kojoj je sport u krvi, nacija koja na poseban način voli sport. A to iz godine u godinu pokazuju izvanredni rezultati naših sportista kako u ekipnoj, tako i u pojedinačnoj konkurenciji, što je bio slučaj i godini koju smo upravo ispratili. 2017. godinu ćemo pamtiti po pravom srpskom sportskom bumu. Bila je to godina u kojoj su se desili neki od najvećih uspeha u istoriji sporta Srbije od njenog osamostaljenja 2006. godine.

 

Foto: #sportskamreza

U ovoj svojevrsnoj retrospektivi na prvo mesto ćemo staviti plasman naših fudbalera na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godini. To je rezultat koji je svakako obeležio prethodnu godinu i obradovao naciju. Nakon punih osam godina Srbija je ponovo na svetskoj fudbalskoj smotri koja posle Olimpijskih igara predstavlja najvažniji sportski planetarni događaj. A dva naša najpopularnija fudbalska kluba, Crvena zvezda (posle 25 godina) i Partizan (posle 13 godina), obezbedili su evropsko fudbalsko proleće u Ligi Evrope. Treba znati da nikada nijedan evropski grad nije imao dva predstavnika u ovom takmičenju, a da su fudbaleri uspeli da se plasiraju u narednu rundu u nimalo lakoj konkurenciji. S obzirom na duži klupski fudbalski post i ostale nedaće koje prate naš klupski fudbal, ovo je pravi podvig „večitih“.

Dalje, poznato je da je Srbija košarkaška nacija i da naša javnost ne priznaje nijednu drugu medalju osim one najsjajnije. Međutim, srebro na ovogodišnjem Evrobasketu u Turskoj zaista ima zlatni sjaj, pre svega zbog okolnosti koje su pratile naše košarkaše. Mnogobrojne povrede i izostanak čak sedmorice standardnih sa Olimpijade u Riju znatno je otupelo oštricu našeg nacionalnog tima. Bez obzira na sve, izabranici Saleta Đorđevića jesu ostavili srce i dušu na parketu i još jednom medaljom sa velikih takmičenja nastavili uspešan niz. Bili smo tužni posle izgubljenog finala ali istovremeno i ponosni jer je ostvaren izuzetan rezultat. Ubeđeni smo da ćemo u narednim godinama napokon dočekati i prvo srpsko košarkaško zlato. Na drugoj strani Košarkaški klub Crvena zvezda nastavio je dominaciju u regionalnoj ABA ligi, čime je obezbeđena četvrta uzastopna sezona takmičenja u najkvalitetnijoj košarkaškoj Evroligi.

Još jedan ponos naše nacije, zlatni „delfini“, posle deset takmičenja sa kojih su se vraćali sa najsjajnijim odličjem ovog puta su osvojili svetsku bronzu u Budimpešti. Svaka medalja predstavlja veliki uspeh a ova je osvojena u uslovima kada protiv sebe imate nikad motivisanije protivnike koji žele da vas skinu sa trona. Ovo je ujedno bilo i prvo takmičenje posle smene generacija i odlaska dugogodišnjih vedeta reprezentacije kapitena Živka Gocića i Slobodana Nikića. Udareni su temelji novog tima, a krajnji cilj je osvajanje zlatne medalje na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine. Kruna srpskog reprezentivnog sporta protekle godine jeste zlatna medalja naših odbojkašica na Evropskom prvenstvu u Bakuu. Srpske odbojkašice su se popele na krov Evrope posle bronzane medalje u Svetskoj ligi u kineskom Nanđingu, čime su uspešno okončale više nego uspešnu godinu.

Foto: #sportskamreza

Ove godine Srbiji nije nedostajalo medalja i u pojedinačnim sportovima. Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su svetski šampioni u kajaku. Borci su nizali uspehe osvajanjem zlatnih medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, od Aleksandra Kukolja i Nemanje Majdova u džudou, preko Kristijana Frisa i Viktora Nemeša u rvanju, do Milice Mandić i Vanje Stanković u tekvondou. Naša atletska heroina Ivana Španović zauzima posebno mesto u srcima svih ljubitelja sporta u Srbiji. Godinu je uspešno počela zlatnom medaljom na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, a maler na Svetskom prvenstvu u Londonu (kada se na leđima otkačio papir sa brojem prikačen zihernadlama za dres) i osvajanje četvrtog mesta nije je omeo da godinu trijumfalno završi odbranom titule u Dijamantskoj ligi.

Ovo je samo deo uspeha naših sportista u prethodnoj godini. Još je mnogo heroja koji su svojim podvizima i uspesima doprineli da i 2017. godine srpski sport ponese epitet našeg najboljeg brenda po kome smo prepoznatljivi u celom svetu. Mnogi se čude u tom istom svetu kako jedna tako mala i godinama anatemisana zemlja, koja je prošla sve moguće nedaće a svi znamo koje su to, postiže toliko uspeha na kojima joj mogu pozavideti mnogo veće, bogatije, organizovanije i srećnije zemlje, koje su bile pošteđene patnji kroz koje je prolazila i prolazi naša Srbija. Često ni mi sami nemamo odgovor kako je to moguće! Neosporni talenat i ljubav prema sportu koji karakterišu našeg čoveka, plus improvizacija i upornost začinjeni karakterističnim srpskim inatom jedino su objašnjenje za ovaj fenomen. Zato neka nam naredna, 2018. godina donese približno iste, a daj Bože i veće sportske uspehe! Zašto da ne?  A svim čitaocima našeg portala u Novoj godini želimo mnogo zdravlja, uspeha, ljubavi i sportske sreće! I da se svi zajedno radujemo brojnim uspesima naših sportista!