XS
SM
MD
LG

Dug zao drug - Duško Vujošević vs Partizan

Foto: KK Partizan

Agonija košarkaškog kluba Partizan se nastavlja. Posle katastrofalnog rezultatskog skora u jesenjem delu sezone (osam poraza iz devet utakmica), zbog kog je Miroslav Muta Nikolić dobio otkaz, usledio je novi šok. Najtrofejniji trener u istoriji košarkaške sekcije Partizanove sportske porodice, Duško Vujošević dobio je sudski spor protiv bivšeg kluba koji je dužan da mu u roku od sedam dana uplati 113.000 evra. Arbitražni sud FIBA (BAT) doneo je presudu da klub iz Humske toliko duguje svom bivšem treneru na ime dve rate neisplaćenog honorara. Ostoja Mijailović, predsednik crno-belih saopštio je da je Partizan u blokadi i da ne može da plati dug. Rekao je da klub opterećuje i dug prema bivšem centru Nikoli Milutinovu, sada igraču Olimpijakosa, koji je tužio Partizan za iznos od 18.000 evra (a koji je zbog kamateu međuvremenu narastao do 200.000 evra). Klub je ukupno dužan preko sedam miliona evra, a najviše se duguje bankama i bivšim igračima.

Ljubimac navijača crno-belih s kojim je Partizan godinama dominirao Srbijom i regionom više nije hteo da trpi odugovlačenje i nepoštovanje obaveza pa je odlučio da presavije tabak. Imao je ovaj iskusni stručnjak strpljenja ali ne onoliko koliko bi to odgovaralo čelnicima kluba. Dajući prioritet u naplati igračima koji takođe nisu bili redovno namirivani praktično je radio besplatno, stavljajući tako sebe na poslednje mesto. I to, kako kaže, zbog navijača i ljubavi prema klubu. Međutim, posle septembra 2015. godine kada je došlo do burne smene i njegovog odlaska iz Partizana, postalo je jasno da su srušeni svi mostovi i da se spor neće rešiti dogovorom. Bilo je samo pitanje vremena kada će doći do ovakvog scenarija.

 

Foto: Maša Radović/Sputnik

Nažalost, iz svega ovoga je jasno da je i Partizan postao jedna od žrtava tranzicije, a to pre svega zbog neodgovornosti garnitura na čelu uprave koje su se smenjivalei samo gurale klub sve dublje u dugove. Zaista je poražavajuće da takva sportska institucija dospe u ovako kritičan položaj. A još je tužnije da se klub na ovaj način odnosi prema čoveku koji je Partizanu doneo najviše titula u njegovoj istoriji i koji se praktično smatra legendom košarkaškog kluba, bez obzira na njegovo često ekscentrično, ponekad i iracionalno ponašanje kraj aut linije. Podsetićemo da se Partizan tokom Vujoševićevih trenerskih mandata 12 puta okitio titulom prvaka države, po pet puta je osvajao trofej nacionalnog kupa i titulu regionalne ABA lige a jednom i kup Radivoja Koraća. Vujošević je i dvaput odveo Partizan u fajnal-for Evroligaškog košarkaškog takmičenja. Prvi put je to bilo davne 1988. godine u Ganu kada je Partizan osvojio treće mesto ilansirao u košarkašku orbitu asove kao što su Divac, Paspalj, Đorđević itd. Drugi put je to bilo u Parizu 2010. godine kada je u infarkt završnici protiv Olimpijakosa Partizan ostao bez finala i na kraju zauzeo četvrto mesto u Evropi. Za jedan košarkaški trenerski vek ovo je i više nego dovoljno. Nažalost, sve je to imalo posledice po njegovo zdravlje. Poznato je da je Vujošević težak dijabetičar, što je nedavno kulminiralo problemima sa bubrezima i amputacijom domalog prsta na levoj nozi zbog gangrene. Tada se Duško Vujošević opet našao u centru pažnje javnosti ali ovog puta ne svojom voljom.

Verujemo da sve iskrene navijače Partizana boli ovakva situacija i da nijednoj strani u sporu nije lako. Međutim, ovo nije usamljen primer. Mnogo je igrača i trenera koji na različite načine pokušavaju da dobiju novac koji su pošteno zaradili kako bi na taj način sebi i svojim porodicama obezbedili osnovnu egzistenciju. Ipak, poznato je koliko trofejni stručnjak voli Partizan i koliko je emocija kod navijača u odnosu prema njemu. Nadamo se da će Partizan imati snage da ispoštuje sve svoje obaveze i time opravda epitet jednog od bastiona našeg sporta. A Duletu želimo prvenstveno da sačuva zdravlje jer će to biti njegova ubedljivo najveća pobeda.