XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Svetlani Kitić i Željku Obradoviću „Specijalna priznanja“ Sportskog saveza Srbije

BEOGRAD, 26. decembar (Info centar).- Najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Kitić i jedana od najuspešnijih trenera u istoriji evropske košarke Željko Obradović primili su „Specijalna priznanja“ Sportskog saveza Srbije na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije u prisustvu velikog broja istaknutih sportista, sportskih radnika, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

- Ako ste mislili da mi je titula najbolje rukometašice svih vremena najdraža, prevarili ste se. Ovo priznanje mi je draže jer mi ga je dodelila moja zemlja i moja organizacija – rekla je Svetlana Kitić.- Srećna sam da mogu da podelim radost u ovom svečanom trenutku i sa mojom porodicom i, naročito, unukom koji je u ovoj sali.

„Specijalno priznanje“ Svetlani Kitić uručili su Aleksandar Šoštar predsednik i Velizar Đerić potpredsednik Sportskog saveza Srbije.

- Hvala Sportskom savezu Srbije na ovom velikom priznanju za koje su zaslužni i mnogi dobri ljudi, vrhunski stručnjaci i treneri koji su me učili, ali i moji saigrači u klubu i reprezetaciji- istako je u prigodnoj besedi Željko Obradović.- Ova svečanost je bila i sjajna prilika da se na kratko „izvučem“ od obaveza u klubu, pobegnem u Beograd i da da provedem ceo dan sa mojim dragim prijateljima kojih vidim i ovde u sali.

Prznanje Obradoviću predali su predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i Predrag Peruničić državni sekretar za sport.

Vanja Udovićić, ministar omladine i sporta Sbrije, obratio se delegatima i uglednim gostima:

- Završava se najuspešnija godina srpskog sporta u istoriji. Osvojeno je 38 medalja u olimpijskim sportovima, više nego lane. U ovoj godini je osvojeno preko 680 medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim šampionatima u svim sportovima što zači da se svaki drugi dana neki srpski sportista peo na pobedničko postolje i na tome svima jedno veliko hvala. Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju osvojili smo dvostruko više medalje nego u Londonu 2012. Želim svim sportistima, trenerima i sportskim radnicima mnogo zdravlja, sreće i uspeha i u narednoj godini.

U radnom delu Skupštine Sportskog saveza Srbije usvojen je izveštaj u radu gde je posebno podvučeno da su uspešne akcije „Šta treniraš“ u velikom broju gradova u Srbiji, pomogle da mnogo mladih doživi čari sporta. Organizacijom Sajma sporta u novembru pod motom „Sport je zakon“, koji je obišlo preko 65.000 posetilaca, najviše mladih, na najlepši način predstavljeni su uspesi srpskog sporta i njegovi potencijali.

U kulturno umetničkom programu učestvovao je operski pevač Oliver Njego koji je na početku sednice otpevao i državnu himnu. Progam je sjajno vodio Radoslav Rale Simić novinar RTS.

O laureatima

Svetlana Ceca Kitić je 1988. proglašena za najbolju rukometašicu sveta, 2010. za najbolju svih vremana a 1977. za najbolju mladu rukometašicu u svetu. U prbogatoj karijeri ima zlato sa OI 1984, srebro sa OI 1980. i svetsko srebro 1990. Sa Radničkim, za koji je počela da igra po dolasku iz rodne Tuzle, osvojila je 1980. i 1984. Kup evropskih šampiona, a 1986. i Kup kupova. Ima i zlato sa MI u Splitu 1979.

Željko Obradović je kao igrač Partizana, gde je došao iz Čačka 1984. osvojio kup i prvenstvo 1987, a 1989. Kup „Radivoja Koraća“ i Kup Jugoslavije. U reprezentaciji je osvojio olimpijsko srebro u Seulu 1988. i svetsko zlato 1990. u Buenos Ajresu.

Kao pomoćnik Dušana Ivkoviće doneo je Jugoslaviji evropsko zlato 1995. Samostalno je vodio reprezentciju do olimpijskog srebra 1996. u Atlanti, svetskog zlata 1998, evropskog zlata 1997. i evropske bronze 1999.

Kao trener crno belih osvojio je Kup šampiona 1992. Uspeh je ponovio sa Huventudom 1994. i Realom 1995. Sa Panatenaikosom je zabeležio uspeh bez presedana u istoriji evropske košarke: pet titula u Evro ligi 2000, 2002, 2007, 2009. i 2011. Sa ovim klubom osvojio je 11 titula u grčkom prvenstvu i sedam u kupu. Biran je za trenera godine u Evropi 2007. i 2011. Trenutno je trener u turskom Fenerbahčeu sa kojim ima dve titule, jedan kup i Predsednički kup.

Dosadašnji dobitnici „Specijalnih priznanja“ Sportskog saveza Srbije:

2016: Svetlana Kitić (rukomet) i Željko Obradović (košarka)

2015: Nenad Lalović (rvanje, MOK), Dragan Kićanović (košarka)

2014: Ranko Žeravica (košarka) i Aleksandar Boričić (odbojka)

2013: Bora Milutinović (fudbal) i Dušan Ivković (košarka)

2012: Jasna Šekarić (streljaštvo) i Bora Stanković (košarka)

2011: Ivica Dačić (dugogodišnji predsednik Sportskog saveza Srbije, tada potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova) i Novak Đoković (tenis).