XS
SM
MD
LG

Ženski fudbal: samoobmana ili samo obmana

Sa upravo odigranim 8. kolom završava se "presing" za fudbalerke Super lige Srbije i ukida se nepotrebno nametnuta obaveza da se utakmice odigravaju na svaka 3 dana. Obrazloženja koja su stizala od nadležnih u FSS nisu logična, čak su pomalo naivna. Izgovor da se kalendar takmičenja morao uskladiti sa FIFA i UEFA terminima "ne pije vodu". Pa i fudbalski savezi u okruženju su imali identičnu obavezu. Hrvatice su, na primer, svoje prvenstvo u Prvoj ženskoj ligi (najviši nivo takmičenja u ženskom klupskom fudbalu Hrvatske) započele 10. i 11. septembra, skoro mesec dana kasnije nego što je počelo u Srbiji. Hrvatski nogometni savez je tako odlučio kako hrvatski šampion, ŽFK Osijek, ne bi došao u situaciju da odlaže utakmice i da se klubu olakša nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona.  


FOTO: neautorizovani kolaž

Pomaračenje uma u pet slika 
Slična priča se čula i od nekih članova Komisije za ženski fudbal da je i FSS prilagodio Kalendar takmičenja zbog Spartaka Kažu da je bila namera da se srpskom klubu pomogne oko učešća na kvalifikacionom turniru Lige šampiona(?)! 
"Pomoć" je izgledala otprilike ovako. Spartak je posle odigranog 1. kola u Kruševcu, bukvalno otrčao na aerodrom "Nikola Tesla" kako bi uhvatio vezu za Kardif (Vels). Usput je morao da odloži dve utakmice iz 2. i 3. kola, protiv Obilića i Sloge Radnički. Tri dana nakon povratka iz Velsa, hitno je morao da odigra 4. kolo, a onda je za sve klubove nastupila tronedeljna pauza, zbog rezervisanih termina FIFA i UEFA. To je bio početak nepotrebnog haosa u terminima odigravanja utakmica u ženskoj Super ligi, koji nastaje zbog (pre)ranog početka takmičarske sezone.
Sedmo kolo se igralo pre petog, nakon petog se igralo osmo, a između njih je filovana serija odloženih utakmica. Poznata je izreka da će svako ko ne plati na mostu, platiti na ćupriji, zato je teško poverovati u iskrenost i dobre namere onih koji su odlučivali o Kalendaru takmičenja. Zaudara na bahatost, pomalo na nestručnost, a najviše na zlu nameru!


Ubijanje u dojam 
Negodovanja klubova su apsolutno opravdana, a najglasnija su stizala iz Subotice. Očigledno je da Spartaku "pomoć" sa "naštelovanim" Kalendarom nije prijala. Postavlja se logično pitanje: u čijem je onda interesu FSS doneo odluku o Kalendaru takmičenja kada je Kalendar direktno uperen protiv interesa fudbala? Da cela priča bude još zanimljivija evo male komparacije. Prva ženska liga u Hrvatskoj broji 10 klubova, dva više nego u Srbiji. Takmičenja su započeli skoro mesec dana kasnije, a jesenji deo prvenstva će završiti istog datuma (19./20. novembra) kao ovde u Srbiji(?)!
Malo je čudno, zar ne? 

Kuso i repato 
Rukovodstva ženskih fudbalskih klubova, da su nekim čudom jedinstvena i posvećena zajedničkim interesima, sigurno bi imala bezbroj pitanja za ljude koji u FSS treba da brinu o njihovim interesima. Prvi na spisku bi, verovatno, bili Komesar za takmičenje i članovi Komisije za ženski fudbal. Kakva je njihova uloga, šta rade i čime se bave jer sudeći po posledicama, niti o čemu odlučuju, niti ih ko pita za mišljenje?!
I tako, pitanjem stigosmo do zaključka, kao u onom crtanom filmu sa Pajom Patkom: "Čemu ovo služi, a uz to i ne radi"...?

Povezani tekstovi: Zanemareni medicinski aspekti ugrožavaju zdravlje fudbalerkama?


14 .kolo Superliga Srbije
Spartak 2 : 0 Mašinac Trejs PZP
Crvena zvezda 3 : 0 Obilić
Sloga Radnički 0 : 3 Požarevac
Napredak 1 : 4 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Crvena zvezda (-1) 14 11 0 3 32
3 Sloga Radnički 14 9 1 4 28
4 Mašinac Trejs PZP 14 6 2 6 20
5 Vojvodina 14 4 3 7 15
6 Napredak 14 3 2 9 11
7 Požarevac 14 3 1 10 10
8 Obilić 14 1 1 12 4