XS
SM
MD
LG

Rekordno takmičenje u najavi

Ovog vikenda se na terenu kod Zrenjanina održavaju Državno prvenstvo za raketne modelare i takmičenje koje se boduje za Svetski kup. Na domaćem prvenstvu već je 13 klubova potvrdilo učešće, a na „Beograd kup“ dolazi više od 70 modelara iz šest zemalja. Iznova nam pristižu i takmičari iz Indije. 

    U subotu i nedelju, 1. i 2. oktobra, na poligonu kod mesta Aradac (u blizini Zrenjanina) održava se Otvoreno državno prvenstvo za raketne modelare, a istovremeno se održava i „15. Beograd kup“,  takmičenje koje se boduje za generalni plasman u svetskom kupu za raketne modelare. 
    Na državnom prvenstvu učešće će uzeti 13 aeroklubova iz Srbije i to: AK Ada, AK Beograd, AK Banatski Karlovac, AK Bela Crkva, AK Kikinda, AK Košava, AK Vojka, AK Nova Pazova, AK Sremska Mitrovica, AK Titel, AK Zrenjanin, AK  Wing, AK Zemun. Prema prijavama koje su do sada stigle organizatoru (AK „Franjo Kluz“), ovo državno prvenstvo bi trebalo da bude jedno od najmasovnijih takmičenja koje će se održati ove godine. Državno prvenstvo se održava u šest disciplina u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, pa će tako biti zastupljene sledeće klase: S3A (rakete sa padobranom), S4A (raketoplani), S6A (rakete sa trakom), S7 (makete), S8E/P (radio-kontrolni raketoplani), S9A (žirokopteri). 
    Na 15. Beograd kupu, pored domaćih takmičara, prijavili su se i modelari iz Rusije, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Rumunije i Indije. „Veliko iznenađenje pričinjava činjenica da se po drugi put uzastopno prijavljuju takmičari iz Indije kojima je prošlogodišnje učešće na ovom takmičenju ostalo u veoma lepom sećanju. Nadamo se da će ova saradnja sa takmičarima iz daleke Indije postati praksa“, kaže Živan Josipović iz organizacije takmičenja. Međunarodno žiri na ovom takmičenju je sastavljen od tri člana: Pratham Ambla iz Indije, Lucian Sercaianu iz Rumunije i Nikola Borovac iz Srbije. 
    Treba reći i da predstavnice svih stranih timova sačinjavaju iskusni takmičari koji su se oprobali na mnogim svetskim i evropskom prvenstvima, tako da će našim takmičarima biti pravi izazov da odmere snage sa ovim šampionima. Trenutno je prijavljeno 72 takmičara, što je jedno od najmasovnijih takmičenja koja se boduju za plasman u Svetskom kupu, a pobednici će biti nagrađeni velikim brojem bodova.