XS
SM
MD
LG

Ultralaki avioni iznad Zemuna

Državno prvenstvo za ultralake letelice održaće se u subotu, 10. septembra na aerodromu 13. maj u Zemun polju. Posetioci (ulaz slobodan) će moći da vide najbolje pilote ultralakih aviona, motornih zmajeva i po prvi put žirokoptera. 
    
    Više od 30 takmičara iz cele Srbije će u subotu, 10. septembra učestvovati na Državnom prvenstvu u preciznom sletanju ultralakih vazduhoplova na aerodromu 13. maj u Zemun Polju u organizaciji Aerokluba „Ćuprija“ i Vazduhoplovnog saveza Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Prvi put ove godine će pored ultralakih aviona i motornih zmajeva na ovom prvenstvu učestvovati i žirokopteri (ultralaki helikopter). 
    Posade će se nadmetati u dve discipline: precizno sletanja i precizno sletanje bez motora, a od takmičara se za izvođenje zadataka zahteva veliko iskustvo, utreniranost i poznavanje vazduhoplova. U disciplinama na ovom takmičenju svrha je da pilot, posle poletanja, sa visine od 300 metara, u pravilnom, propisanom prilazu pisti, sleti u polje koje je izdeljeno na pet podeoka širine pet metara. Idealno je sletanje u prvo polje, koje nosi najviše poena. Ovim se simulira sletanje na palubu nosača aviona, gde je paluba 100 m široka i 25 m dugačka. 
    U disciplini sletanje sa snagom motora, pilot pomoću povećane snage motora, dodavanjem gasa, može korigovati nepreciznost i izboriti najbolji prilaz iscrtanom cilju.  U sletanju bez snage motora, ili sa ugašenim motorom, od pilota se zahteva velika sposobnost i obučenost u pogledu vladanja letelicom, ali odlično poznavanje posrednih faktora kao što su vremenske prilike. Birajući najbolju putanju, potrebno je da sleti sa visine od 300 m bez snage motora na polje širine samo 5 metara. 
    Pored toga što je ova disciplina vizuelno veoma atraktivna, ona prikazuje i veštinu pilota budući da je sletanje sa ugašenim motorom uz odgovarajuću pripremu i druge radnje, sastavni deo obuke za slučaj prinudnog sletanja ukoliko dođe do prestanka rada motora na letelici. 
    Ulaz za sve posetioce je slobodan, a početak takmičarskih serija je planiran za devet časova. Sve do 15 h, za kada je planiran ručak i svečano proglašenje pobednika, očekuje se više od stotinu poletanja i sletanja ultralakih letelica.