XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: U Ulmu – kao kod kuće!

BEOGRAD, 10. jul (info centar).- Delegacija Asocijacije „Sport za sve“ Srbije i Sportskog saveza Srbije koju su predvodili Velizar Đerić predsenik Asocijacije „Sport za sve“ i dr Dane Korica savetnik prdsednika Sportskog saveza Srbire, boravila je u Ulmu u Nemačkoj od 27. jula do 1. avgusta na najvećem evroskog festivalu rekreacije i sporta, na kome je učestvovalo oko 15.000 takmilara u 700 ekipa iz cele Evrope, a takmičenja je pratilo preko 120.000 posetilaca.

Srpski sport predstaljale su aerobik gimnastičarke kluba Gaudium NS plus iz Novog Sada i takmičarka ovog kluba Ivana Brzak zauzela je treće mesto i donela jedinu medalju srpskoj delegaciji, dok je Tijana Rudek bila peta. U kipi iz Novog sada bile su Ivana Brzak, Tijana Rudek, Ana Stojšić, Nikolina Gašić i Maša Čabarkapa kao i treneri Larisa Porobić i Radomir Radulović. Predstavnik Gimnastičkog saveza Srbije bio je Geza Mikeš.

-U Ulmu smo bili primljeni na izuzetno visokom nivou i domaćini su učini sve da se osećamo kao kod kuće – istakao je Velizar Đerić sumirajući utiske na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare.- Asocijacija „Sport za sve“ Srbije je uspostavila, uz veliku pomoć i izuzetnu saradnju sa istaknutim sportskim radnikom Ivanom Babićem iz „Fonda dr Laza Lazarević“, kontakt sa predstavnicima Ulma pre nekoliko gdina i sada smo realizvali ideju da učestvujemo na pokrajinskim gimnastičkim igrama u Baden Vinterbergu, koje su jedan od najvećih događaje u Nemačkoj i iduće godine će domaćin biti Berlin.

Dr Dane Korica je istakao da će boravak u Ulmu svima ostati u divnoj uspomeni:

- I Ulm, koji je kao i Beograd na Dunavu, ima tvrđavu kao što je naš Kalemegdan, a na jednom od najprometnijih mesta koja obilaze turisti je ogroman mural Beograda. Organizatori ovog festivala raspolažu sa 56 miliona evra u budžetu za sport i rekreaciju, a bio je otvoren za sve do sedam do 77 godina. Domaćini su pozvali sve naše sportske saveze da im pošalju predloge za saradnju i ponudili izvanredne uslove za pripreme naših klubova i selekcija. Gimnastički savez Srbije je odabrao klub Gaudium NS plus iz Novog Sada da predstavlja Srbiju i dobili smo ogroman aplauz u toku takmičenja. Domaćini su u medijima istakli da je učešće srpske delegacije uveličalo njihovu manifestaciju. Bio nam je plaćen put i boravak i proveli smo nekoliko prekrasnih dana u gradu koji je živeo za gimnastički festival...

Dr Korica je posebno naglasio da predstavnici Ulma žele da nastave saradnju:

- Bili smo izuzetno srdačno primljeni kod kod gradonačelnika Ulma Gitera Čiša. Izvanredni domaćini bili su nam Gerhard Semler, rukovodilac odeljenja za sport i Kristijan Bejne, državni sekretar obrazovanja i sporta u vladi Nemačke ujedno i direktor festivala , koji su nam na rastanku poručili da je Srbija dobrodošla i naredne godine.

Ivan Babić, predstavnik „Fonda dr Laza Lazarević“ je istakao da će saradnja sa Ulmom biti dragocen podstrek u naporima da se kod nas organizuju „Sportske igre podunavskih zemalja“ i „Olimpijada trećeg doba“ koje bi mnogo učinile na afirmaciji turističkih potencijala Srbije.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Slobodan Đurić, član UO Sportskog saveza Srbije, članovi stručnih timova sportskog saveza Srbije mr Nemanja Svjetličić, Dragan Šešum i Slobodan Hranisavljević, istaknuti bokserski stručnjak legendarni dr Miroslav Popović kao i druge ugledne zvanice.