XS
SM
MD
LG

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Radislav Radosavljević (75)

 

Legenda šimanovačkog fudbala

 

   Kada je svojevremeno rađena velika anketa među fudbalskim poslenicima u Šimanovcima, odn. kada se birala „idealna postava“ šimanovačkog Hajduka 1932, na mestu centarfora „neprikosnoven“ je bio Radislav Radosavljević – Radiša. Kao igrač, trener, član uprave, čak i ekonom, u Hajduku 1932 bio je preko tri decenije.

  - Prve zvanične fudbalske korake načinio sam u podmlatku Hajduka 1932 – vraća film Radiša Radosavljević – Debitovao sam u seniorskoj ekipi, protiv Poleta u Novim Karlovcima, kao 16-godišnjak i bio sam jedan od najmlađih debitanata u istoriji kluba. Već posle par minuta igre, kao desno krilo, dao sam gol i tu samo utakmicu dobili rezultatom 2:1. Drugo je vreme bilo tada: više se živelo za fudbal. Nismo mogli dočekati nedelju i priliku da budemo, makar među rezervnim igračima. Posebnu draž davale su utakmice protiv klubova iz okoline. Nezaboravna utakmica je u Pećincima. U njihovom klubu je došlo do smene generacija. Pobedili smo 4:1, a ja sam postigao sva četiri gola. Još uvek se prepričava utakmica protiv Radnničkog u Irigu, predposlednje kolo ondašnje Sremske lige. Nama je bio potreban bod, da bi u poslednjem kolu kući, s pobedom izborili plasman u Novosadsko-sremsku ligu. Pri samom kraju utakmice, pri vođstvu Radničkog od 3:2, ulazim u igru i nad mnom se pravi prekršaj pred golom domaćina. Sudija opravdano dosuđuje kazneni udarac, koji Vlatko Maričić pretvara u gol. Našoj sreći nije bilo kraja. Narednu utakmicu u Šimanovcima smo. Na žalost, u većem rangu smo proveli samo jednu sezonu.

   Istorija je istorija, a stvarnost Hajduka je 1932 je nešto sasvim drugo! Kako klub vratiti na pravi put?

   - Nekada se više „grizlo“ za klub – ističe Radiša Radosavljević – Bila je čast, između ostalog biti u upravi kluba. Najpre bi trebalo vratiti u klub nekadašnje igrače, koji su ostavili traga u šimanovačkom fudbalu: najpre, Anđelka Radivojevića – Đekaru, Jovicu Arsenijevića i druge, koji bi uz pomoć lokalane samoprave, mesne zajednice i opštine, postavili „zdrave temelje“. Imamo veliki osnpovnu škole, a i mnogo mladih fudbalera, koji su spremni pomoći. Mogućnosti i kvaliteta u Šimanovcima ima i potrebno je samo naći pravi način da se spoje u jedan pravi fudbalski klub.

 

 

Radislav Radosavljević

Hajduk 1932 mora više i bolje