XS
SM
MD
LG

Istorijska bitka Izvora Bukovičke Banje i Rocasa Gran Canaria za plasman u prvo klupsko polufinale Evro Kupa

Rukometašice ŽRK "Izvor Bukovička Banja" jutros u 06:40 sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" otputovale u Španiju , do aerodrroma u Las Palmasu odakle će autobusom u mesto Las Remudas , gde će odigrati obe utakmice 1/4 finala "Čelendž Kupa Evrope" protiv lidera španskog šampionata , ekipe "Rocasa Gran Canaria ACE".

Dogovor dva kluba da se obe utakmice igraju na Kanarskim ostrvima posledica je realne procene uprave aranđelovačkog superligaša da će na taj način u sveopštoj besparici klub uštedeti popriličan iznos finansijskih sredstava na početku kalendarske godine u kojoj Izvor nastupa na tri fonta , među kojima prvenstvo i domaći Kup imaju prioritet. Evropska Rukometna Federacija (EHF) , aminovala je sporazum dva kuba kao i termine koje su predložili španci , pa će se utakmice igrati u subotu i nedelju 20. i 21.februara u hali “Pabellon Insular Antonio Moreno" od 18:00 sati.

Ambiciozni domaćin , dvomeč sa ŽRK "Izvor Bukovička Banja" najavljuje kao spetakl i sudar sa moćnim timom iz Srbije , koji je u 14 kola Super lige Srbije i za sada nema poraz ,uz učinak 12 pobeda i 2 remija , a koga predvodi nemica , Milica Danilović (1,85) , iskusna internacionalka koju ljubitelji ove igre dobro pamte iz utakmica koje je Milica nekoliko sezona igrala u Španiji a koja je u dosadašnjem delu takmičenja u ovom evro-kupu postigla 36 golova.

 

Istče se dobra igra srpskog predstavnika u mečevima sa holandskim Šulerom , ali i istorijska šansa za ekipu Rocasa Gran Kanarije da se pobedama u utakmicama sa Izvorom izbori plasma u veliko polufinale a kasnije eventualno osvoji i evrpski trofej. U skladu sa tim uprava kluba,stručni štab i devojke pozivaju navijače da u što većem broju dođu na oba meča i pomognu svojoj ekipi da ostvari povoljan rezultat.

 

Najava domaćina utakmica 1/4 finala Čelendž Kupa Evrope (foto: Rocasa Gran Canaria ACE)

 

Rocasa je lider španskog prvenstva sa učinkom od 15 pobeda i jednim porazom , na tabeli 14 ekipa uz 30 osvojenih bodova. Posle 13 startnih pobeda u nizu , Jedini poraz ekipa trenera Ane Mosquara Nartallo doživela je na gostujućem terenu , od ekipe Mecalia Atletico Guardes, rezultatom 28:25 , uprkos podatku das u na poluvremenu gošće imale prednost od 2 gola , rezultat 10:12 , u utakmici 14-og kola nacionalnog šampionata odigranoj 30.01.2016.godine. Ovaj tim je najefikasniji u ligi sa postignutih 452 gola i treči je po dobroj odbrani u ligi sa 342 gola u mreži prve zvezda tima , golmana španske reprezentacije 36-ogodišnje , NAVARO GIMENEZ SILVIA koja treću sezonu za redom brani boje ove ekipe. Od internacionalki u ovj ekipi su: ANA MOSQUERA NARTALLO iz Gvineje i TEJEDE PENA INCLUDEPICTURE "http://europeancup.eurohandball.com/spc.gif" \* MERGEFORMATINET YACAIRA ALEXANDRA iz DominikanskeRepublike.

U prošloj rundi Rocasa je imala lak zadatak jer je za protivnika imala predstavnika Kosova ekipu  KHF Shqipona iz Đakovice koju su španjolke deklasirale ukupnim rezultatom 94:54 (u prvoj utakmici u Đakovici 23:38 a u revanšu 56:31).

ŽRK “Izvor Bukovička Banja” je na Kanare otputovao u dobroj atmosveri , i u seriji dobrih rezultata , sa maksialnim učinkom od početka godine , iz sedam utakmica isto tokiko pobeda ( 2 evrokup i 5 prvenstvenih) i znatno boljom igrom u odnosu na onu koju su ljubitelji rukometa imali prilike da vide u prvom delu sezone.

Trener Živojin Maksić je sačuvao neke rovite i povređene igrače u poslednjim prvenstvenim duelima sa Jagodinom u gostima i Slogom iz Petrovca na Mlavi kod kuće pa će ekipa biti kompletna u subotu i nedelju. Oporavila se pitotmen Marija Petrović (problem sa donjim delom leđa) , “ljute rane” iz utakmce sa Jagodinom zalečila je i levo krilo Timea Rabata (rasekotina na glavi) a za meč protiv Rocase biće najverovatnije spremna i desni bek Ana Tomković koja je propustila nekoliko mečeva u nizu zbog povrede palca na ruci. Malu brigu stručnom štabu zadaje Srednji i levi bek Danka Stefanović koja je na sinoćnjem treningu izvrnula zglob desne noge i nije završila poslednji trening u Srbiji pred put u Španiju.

 

Kompletni na put u Španiju - ŽRK "Izvor Bukovička Banja" (foto: Peđa Mirić-"foto Centar")

 

Trener Maksić na put kanarskih ostrva poveo je 15 igrača , a očekuje se da predstavnici kluba,stručnog štaba i ekipe letom preko Amsterdama,Madrida i Las palmasa na konačno odredište stignu u četvrtak uveče oko 18:00 sati. Za vreme boravka u Španiji planirana su dva treninga od kojih prvi večeras (četvrtak) u teminu od 20:30 do 21:30 i onaj poslednji pred utakmice , sutra (u petak) u terminu od 19:30 do 21:00 sat.

U taboru srpskog predstavnika pred put u Španiju istakli su da im je žao što aranđelovački ljubitelji rukometa su još jednom uskraćeni za dobru evro-utakmicu teda je zbog toga prednost na strani protivničke ekipe ali da to neće umanjiti njihovu želju da se nadmeću sa veoma atraktivnim protivnikom koji zbog dobre igre , kvalitetnih igrača koje poseduje u svom timu ali i prednosti domaćeg terena, ima veće šanse za prolaz u polufinale Čelendž Kupa Evrope.

Ulaznice za ove mečeva domaćin je pustio u prodaju od utorka 16.02.2016.godine , po ceni od 7,00 eura za jednu utakmicu , odnosnu 10,00 eura za oba meča a utakmice Rocasa Gran kanarije Ace i Izvora Bukovičke Banje sudiće arbitri Jakub Jerlecki  i Maciej Labun iz Poljske dok je kao delegate za ovaj meč EHF delegirao portugalca José Jorgea.

Po povratku u Srbiju aranđelovčanke očekuje paklen ritam četvrtak-subota-sreda uz odlučujuće utakmice za konačan rasplet pred ovosezonski plej of u ženskoj super ligi u kome će se 4 prvoplasirane eekipe boriti za titulu prvaka države.

Foto: Rocasa Gran Canaria Ace

Peđa Mirić – “foto Centar”