XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U 2014. najbolji strelci Andrea Arsović i Damir Mikec, najbolji trener Donević, „Čika Mata“ naj klub

BEOGRAD, 6. januar (Info centar).- Članovi Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije predložili su Upravnom odboru SS Srbije listu najuspešnijih strelaca, klubova i trenera u 2104.

Najuspešniji strelci su Andrea Arsović (Partizan) i Damir Mikec (Policajac), naj klub je „Čika Mata“ iz Kragujevca, dok je najbolji trener Dragan Donević iz Partizana.

Po kategorijima i oružjima „broj jedan“ u minuloj godini na rang listama SS Srbije bili su - puška, seniorska konkurencija: Milenko Sebić (Crvena zvezda) i Andrea Arsović (Partizan), juniorska konkurencija: Andrija Milovanović (Niš) i Milica Babić (Palilula), mlađe juniorske kategorije: Stevan Jovanović („Čika Mata“) i Milica Babić (Palilula), kadetske kategorije: Dimitrije Gaćeša (Mladost, Inđija) i Milica Tomić (Vranje), pištolj - seniorske kagegorije: Damir Mikec (Policajac) i Zorana Arunović (Crvena zvezda), juniorske kategorije: Aleksandar Živanović (Kolubara) i Jelena Tomić (Kikinda), mlađe juniorske kategorije: Vitomir Tucović i Jovana Dragačevac (oboje „Aleksa Dejović“, Užice).

Predložena je i lista od 15 stipendista Minstarstva omladine i sporta Srbije: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Zorana Arunović (C. zvezda), Damir Mikec (Policajac), Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (C. zvezda), Milica Babić (Palilula), Dimitrije Grgić (Akademac), Andrija Milovanović (Niš), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće), Bobana Veličković (Bor 030), Sanja Vukašinović (Novi Sad), Jelena Živković (Jagodina), Stevan Jovanović („Čika Mata“) i Jasmina Grgić (Smederevo).

Streljački sport u Srbiji može da se podiči sa čak 41 kategorisanim sportistom i to 14 zaslužnih, 18 međunarodnog razreda i devet nacionalnog razreda. U prošloj godini, strelci su čak 30 puta obarali državne rekorde!

- Moram da podvučem da su, za sada, ovo samo predlozi dok ih ne usvoji Upravni odbor SS Srbije čija će sednica biti 13. jaunara. Usvojili smo i predlog kriterijumskih takmičenja za stipendije u 2015. gde imamo čak 23 razna turnira i šampionata – istakao je Nikola Marić predsednik Stručne komisije SS Srbije.- Takođe, usvojili smo i Pravilnik za izbor nauspešenih strelaca, trenera i klubova, kao i Pravilnik za organizaciju kup takamičnja i listu rekorda. Predložili smo Upravom odboru i organizatore domaćih takmičenja u 2105. U kalendar je uvršten i juniorski Svetski kup u Sulu u junu, a umesto turnira u Fluriju u Francskoj ići će se na turnir u Austriju u februaru. U radu su aktivno učestvovali i članovi Sudijske komisije SS Srbije predsednik Homan i članovi Pantić i Parežanin, sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović i član stručnog štaba reprezentacije Dragan Donević.

Prema predlogu kalenedara, finale Kupa Srbije „A“ program vazdušnim oružjem povereno je Smederevu 21. i 22. februara, a Šampionat Srbije „A“ program vazdušnim oružem 14 i 15. marta Streljačkom savezu Beograda kao deo obeležavanja 150 godina streljaštva u glavnom gradu.

Smederevo će, ako predlog usvoji Uprvni odbor SSS, biti i domaćin finala Kupa Srbije „B“ program vazdušnim oružjem za mlađe kategorije 28. i 29. marta kao i Prvenstva Srbije „B“ program vazdušnim oružjem 4. i 5. aprila.

Kraljevo je predloženo za organizatora Prvenstva Srbije serijskom vazdušnom puškom 9. i 10. maja.

MK oružjem, finale Kupa Srbije održalo bi se 5. do 7. juna u Novom Sadu, kao i Šampionat Srbije „A“ program za seniorske kategorije 1. i 2. avgusta. Juniorski Šampionat Srbije MK oružjem u „A“ programu bio bi 11. i 12. jula takođe u Novom Sadu.

Prenstvo Srbije MK oružjem u „B“ i „C“ programu je povereno Ćupriji 12. i 13. septembra.

SS Beograda će biti domaćin Prvenstva Srbije „C“ program 19. i 20. septembra (serijska MK puška i pištolj velikog kalibra).

Prvenstvo Srbije vojničkom puškom i „papovkom“ povereno je Tresteniku 16. i 17. septembra.

Dva jaka međunarodna turnira u Srbiji održaće se i ove godine „Velika nagrada Novog Sada“ 4. i 5. jula i „Internacionalno prvenstvo Beograda“ vazdušnim oružjem 11. do 13. decembra. Uvedena su u kalendar još dva turnira oba u Smederevu: “Memorijal Želibor Mladenović Žele“ 15. novembra i međunarodni turnir za juniorske i kadetska kategorije vazdušnim oružjem od 27. do 29. novembra.

U 2015. olimpijske vize srpski strelci nišaniće na četiri Svetska kupa: u Čangvonu u Koreji u aprilu, Fort Beningu u SAD i Minhenu u maju i Gabali (Azerbejdžan) u avgustu, na Šampionatu Evrope MK oružjem u Mariboru (od 19. jula do 2. avgusta) i prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu u Azarbejdžanu od 12. do 28. juna.

U Mariboru će se MK puškom trostav za muškarce i žene, MK puškom 60 metaka ležeći za muškarce podeliti po tri vize, a jedna je rezervisana za Baku. U ovim disciplinama će se na sva četiri Svetska kupa podeliti po dve vize.

Vazdušnom puškom za muškarce i žene u Bakuu će se dodeliti jedna viza i po tri na četiri Svetska kupa.

MK pištoljem za muškrace i žene u Mariboru će se podeliti po dve vize, u Bakuu po jedna, kao i po dve na četiri Svetska kupa.

Vazdušnim pištoljem za muškarce i žene, dodeliće se po jedna viza u Bakuu i po tri na četiri Svetska kupa.

Poslednje takmičenje na kome će se vaditi olimpijske vize za Rio 2016. za strelce Starog kontinenta biće Šampionat Evrope od 22. do 28 februara 2016. u Đeru. Podeliće se po tri vize za muškarce i žene vazdušnom puškom i pištoljem.