XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Prva grupa strelaca odletela u Granadu

BEOGRAD, 5. septembar (Info centar).- Prva grupa strelaca odletela je iz Beograda za Granadu na 51. Šampionat sveta (6.- 20. septembar).

Ispratio ih je sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović, a put Granade u ranim jutarnjim časovima u petak krenuli su takmičari pištoljem Damir Mikec, Andrija Zlatić i Dimitrije Grgić kao i strelci puškom Milenko Sebić, Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović.

Ove dve ekipe „probijaju led“ na Šampionatu sveta 8. sepembra. Mikec, Zlatić i Grgić gađaće MK pištoljem, dok će Sebić, Pletikosić i Stefanović na vatrenu liniju vazdušnom puškom. Pištoljem se gađaju pojedinačne eliminacije (ima više prijavljenih strelaca od mesta na strelištu) koje će se računati za ekipni deo. Pojedinačne kvalifikacije i finale osmorice najboljih su 9. septembra. Vazdušnom puškom podeliće se oba kompleta medalja - ekipni i pojedinačni, a pojedinačno finale je od 13,30 časova.

Pre četiri godine u Minhenu, muška seniorska reprezentacija Srbije MK pištoljem zauzela je visoko četvrto mesto i do bronze ih je delilo šest krugova. Sa 1.675 krugova oborili su državni rekord. U finalu je gađao Zlatić, zauzeo četvrto mesto i osvojio olimpijsku vizu za London, 14. je bio Mikec i 42. Grgić.

Na prošlom Šampionatu sveta u Minhenu, srpska reprezentacija vazdušnom puškom bila je osma, a najbolji pojedinačni plasman, osmo mesto u finalu ostvario je Nemanja Mirosavljev koji u Granadi nije u sastavu za vazdušnu pušku i gađaće samo MK puškom (60 ležeći i trostav). Iz ove selekcije, debitanti vazdušnom puškom su Milutin Stefanović, koji je šesti na svetskoj rang listi i Milenko Sebić, dok je Pletikosić pre četiri godine bio 70.

Druga grupa polazi 6. sepembra i u njoj su takmičarke pištoljem Jasmina Grgić, Jasna Šekarić i Zorana Arunović, takmičarke puškom Katarina Biserčić i Andrea Arsović, predsednik SS Srbije Siniša Mašović, sportski direktor Pejović, trener reprezentacije Jelena Arunović i doktor reprezentacije dr Jovanović. U Granadi trenira već nedelju dana Ivana Maksimović.

Na 50. Šampionatu sveta u Minhenu 2010. srpski strelci su osvojili rekordnih sedam medalja – zlatna, četiri srebrne i dve bronzane. Srbija je prvi put na SP učestvovala kao samostalna država i medalje su osvojili - zlatna: Zorana Arunović (MK pištolj), srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj), ženska reprezentacija MK pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović) i muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić), a bronze su pripale ženskoj reprezentaciji MK puškom trostav (Lidija Mihajlović, Ivana Maksimović, Andrea Arsović) i Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav).

Pre Minhena, najtrofnije učešće sa šest odličja bilo je u Finiksu u Arizoni 1970. kada su osvojene tri zlatne, dve srebrne i bronzana medalja.