XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U finalu Kupa SS Srbije po deset učesnika

NOVI SAD, 30. avgust (Info centar).- Članovi Stručne komisije SS Srbije na sastanku u Novom Sadu u toku priprema srpskih strelaca za Šampionat sveta u Granadi od 6. do 20. septembra, prihvatili su predlog izmena Pravilnika o organizaciji kup takičenje, kojim se povećava broj učesnika u finalu Kupa SS Srbije sa osam na deset. Izmeniće se i sistem bodovanja za plasman u kolu Kupa SS Srbije prvi 12, drugi deset, treći osam, četvrti sedam...deseti 1 bod.

Kako je istakao Nikola Marić predsednik Stručne komisije SS Srbije, cilj je da se stimulišu takmičari da se bore za ulazak u finale, jer je, po starim pravilima sa osam učesnika, praktično svakom strelcu koji je se plasirao na završni turnir bio zagarantovan plasman među osam i borba za medalje a da, teoretski, nije morao da ispali ni jednu dijabolu ili metak u osnovnom delu.

U finalu Kupa SSS u „B“ programu predloženo je da se osnovni deo gađa i dalje na papirnim metama na pun krug u skladu sa pravilima ISSF, a da se finale održava po novim pravilima na elektronskim metama (počinje se od nule, na ispadanje). Do sada se redosled finalista određivao tako što se na osnovni rezultat dodavao učinak u finalu sa deset dijabola na decimalu.

Predložiće se Upravnom odboru KSS da se u novu sezonu uđe sa kategorijom pionira (strelci do 15 godna) serijskim oružjem. Standardnim vazdušnim oružjem ostaje kategorija kadeta (do 16 godina), mlađih juniora (do 18 godina) i juniora do 20 godina.

- Ovim predlogom želimo da uskladimo naše starosne kategorije sa godištima koja važe u Evropskoj streljačkoj konfederaciji – ESK za Ligu mladih Evrope i u Međunarodnoj federaciji streljačkih sportova – ISSF za Olimpijske igre mladih – objasnio je Nikola Marić.- Takođe, na ovaj način povećaćemo i bazu iz koje možemo da regrutujemo mlade takmičare i takmičarke.

U Stručnoj komisiji su Nikola Marić - predsednik, Dragan Marković - sekretar, Jasna Šekarić, Goran Maksimović i Miomir Spasojević. Sednici su prisustvovali i sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović, kao i treneri reprezentacije Jelena Arunović i Dragan Donević. Sjajan domaćin bio je Dragan Marković direktor kluba Novi Sad.