XS
SM
MD
LG

Održano otvoreno PS u karateu za osobe sa smetnjama u razvoju

 

Deca i mladi sa smetnjama u razvoju koji su minulog vikenda u Zrenjaninu uzeli učešće na jedinstvenoj revijalno-takmičarskoj manifestaciji „Od hendikeipa do hepienda 2013“ pravi su primer za životni moto „Sve se može kad se hoće“ i potvrda da se istrajnošću i zalaganjem mogu ostvariti snovi.

svi ucesnici takmicenja sa trenerima sudija i gostima

Naime, 35 – oro dece i mladih sa smetnjama u razvoju iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine uzelo je učešće na petom po redu Otvorenom prvenstvu Srbije za osobe sa smetnjama u razvoju i pokazalo da uprkos predrasudama i nedostacima mogu biti ravnopravni, bitni i akteri prave takmičarske atmosfere.

takmicenje je otvorila Zlatana Ankic clan gradskog veca zaduzena za resor sporta i omladine

Takmičenje je otvorila Zlatana Ankić, članica gradskog veća zadužena za resor sporta i omladine

Učesnici ove manifestacije koja je po svom karakteru pre sve humana, pokazali su svoje znanje i veliku želju za uspehom u disciplinama kate i prikaz tehnike. Visok nivo svesti o društvenoj odgovornosti i želju da pomognu ovo takmičenje iskazali su pre svih Kompanija NIS i Grad Zrenjanin, kao i Kompanije „Dijamant“ i „Agroživ“ i rukovodstvo Nove medicinske škole. Takmičenje je otvorila članica Gradskog veća zadužena za resor sporta i omladine, Zlatana Ankić, koja je istakla da je upravo slogan takmičenja „Od hendikepa do hepienda„ potpuno zaokružio značaj i cilj ove jedinstvene manifestacije na ovim prostorima.

Nakon intoniranja nacionalne himne u izvođenju učenice Marije Aleksić, u revijalnom delu tamičenja, publici se prvo predstavio kata tim hrvatske reprezentacije osoba u kolicima, a zatim i deca iz Dnevnog centra za osobe sa posebnim potrebama „Alternativa“ sa njihovim fizioterapeutom Draganom Kapisodom i volonterima. Posebnu podršku sportisti su imali od kompletnog tima i stručnog štaba Ženskog odbojkaškog kluba „Klek“.

Pre samog nadmetanja koordinator takmičenja Simo Salapura uručio je zahvalnice sudijama, kao i klubovima učesnicima: Karate klubu za osobe sa invaliditetom „Zagreb“ (Mario Tovernić), Karate Savezu Hrvatske za osobe sa invaliditetom (Danijel Kufner), zatim Karate klubu „Tuzla Sinbra“ (Fikret Selman) i Sportskom društvu Singidunum (Emil Bogoev) iz Beograda, kao i Gradu Zrenjaninu (Zlatana Ankić, član gradskog veća) .

Na takmičenju su ostvareni sledeći rezultati: Prva mesta osvojili su: Zlata Bogavac, Mikloš Mezei, Luka Jelić, Dunja Nikolić, Bojana Kulačanin, Ivan Modrić, Zoran Novak, Svetlana Radosavljev, Ivan Fodor, Boris Kasumović, Dragana Stankov, Vasilije Turčinović i Dragan Stanojević.

Druga mesta pripala su: Stevici Vukoviću, Željku Gagiću, Igoru Tomiću, Mihajlu Stanojeviću, Maji Bokić, Ivici Vukoviću, Kristini Pešić, Mariji Eraković, Anđeli Đurić, Tomi Gočaninu i Nemanji Toškovu. Bronzane medalje osvojili su: Miloš Dimić, Aleksandar Bajić, Branka Zvekan, Nenad Stanojević, Edis Kasumović, Boba Pinter, Stefan Stanković, Stevica Stajić i Imre Lakatoš.

svi ucesnici takmicenja

Organizatori ove manifestacije bili su Karate klub „Zrenjanin“ i Sportski klub za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Hendi sport“, a u suorganizaciji sa Karate Savezom Vojvodine i Karate Federacijom Srbije. Sudije su bili Nikola Škorić, Jon Petresku, Srđan Lagundžija, Jaša Grujin i Marija Topić, a medicinski nadzor na takmičenju vršila je Specijalistička ordinacija medicine sporta „Sportrehamedika“ na ;elu sa dr Ivanom Lukićem.