XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice
Sloga od minus 20 do pobede i opstanka

Presudio Zdravlju sa linije penala - Zoran Paunović košarkaš Sloge

Neverovatan paradoks. Košarkaši Sloge prošle godine u ovo vreme su slavili vekliki uspeh, drugo mesto u domaćoj AdmiralBet KLS, te plasman u ABA 2 ligu. A na kraju, ova sezona je cela stala u jedan meč, sa leskovačkim Zdravljem. Pobednik ostaje u srpskoj eliti,a Sloga bi po ostvarenim rezultatima tu sigurno bila da nije bilo turbulencija u klubu i ne odlaska na utakmicu u Pančevo. Taj minus bod i serija od šest vezanih poraza u domaćem šampionatu, Kraljevčane su doveli do grčevite borbe za opstanak i utakmice koja život znači. I uspeli su u tome posle velike drame i povratka sa minus 20. Domaći su pred zavidnim brojem navijača počeli veoma dobro. Andervud kao organizator igre i Paunović kao košgeter su poneli ceo tim i Sloga je posle pet minuta igre imala vođstvo 13-4. Već tada smo videli i dve tehničke greške Matoviću i Morganu,a opterećen prekršajima bio je i Elvis Čekić. Sloga je u 8. minutu igre imal i prvu dvocifrenu prednoist 17-7, ali do kraja četvrtine više nije pogodila koš rivala, dok je Zdravlje preko Džordana uspelo da smanji zaostatak na 17-11. Očajno je Sloga odigrala drugu četvrtinu. Toliki broj grešaka nije svojstven ni ekipama iz nižeg ranga. Zdravlje je znalo takav poklon da iskoristi i zahvaljujući razigranim strancima Blekvelu i Džordanu, u 14. minutu Leskovčani su prvi put poveli 20-22,a nešto kasnije imali velikih 24-33 posle trojke Blekvela. Na scenu je tada stupio kapiten Kraljevčana Stefan Matović i serijom poena prepolovio ovu prednost i naterao Nikolu Ristića da zatraži predah sa klupe. To je urodilo plodom jer je Noa Blekvel sa četiri vezana poena doneo Zdravlju lepu prednost 32-39 i tako se otišlo na veliki odmor.

 

Ni drugo poluvreme nije bilo bolje po Kraljevčane. Utrkivali su se u broju grešaka, bačenih lopti u aut ili u ruke priotivnika. Blekvel je to surovo kažnjavao i Zdravlje je u 27. minutu stiglo do ogromnih 20 koševa razlike 36-56. Sloga je bila u nokdaunu, ali tada se javio presudan faktor-publika. Preko 1500 gledalaca počeli su da daju snažnu podršku i domaći su počeli da pogađaju sve ono što su do tada promašivali. I do kraja treće deonice prednost Zdravlja se značajno smanjila 50-58. Kada je na 8:40 do kraja utakmice Paunović pogodio trojku za 57-58 u dvorani je proključalo. Sloga se vratila iz minus 20 i neverovatnog nokdauna. Sloga je posle 2+1 Andervuda uspela da dođe do vođstva 60-59,a onda se razigrao Miloš Stajčić, centar „belih“. Pogodio je tri vezane trojke i doneo svom timu prednost 71-68, do kraja meča ostalo je 99 sekundi. Uzbuđenje je eskaliralo, Sloga je imala vođstvo 72-70, na 19 sekundi pre kraja Stevan Jovanović je izjednačio,a Sloga krenula u napad koji je dve sekunde pre kraja prekinuo prekršajem Morgan. Paunović sa linije penala pogodio prvo, promašio drugo,a lopta se od igrača Zdravlja odbila u aut i slavlje je moglo da počne.

Stefan Matović i Zoran Paunovičć među najzaslužnijima za trijumf protiv Zdravlja koji je doneo opstanak u eliti

SLOGA – ZDRAVLjE 73-72 (17-11, 15-28, 18-19, 23-14)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 1500 Sudije: Jovčić, Ninković, Šipka.

SLOGA: Dan 4, Paunović 15, Petrović 2, Stajčić 13 (5 sk), Savić 2 (5 sk), Matović 18 (8 sk), Andervud 7 (13 sk, 6 as), Todosijević, Čekić, Vudragović 2, Bojanić, Stamenić 8.

ZDRAVLjE: Džordan 10 (6 sk), Stojković, Gavrilović, Morgan 11 (10 sk), Radivojević 2, Stamenković 1, Stajić, Škundrić 4, Jovanović 9 (6 sk), Jović 10, Stojanović, Blekvel 25.

Košarka Košarka AdmiralBet Košarkaška liga Srbije Sloga Zdravlje Leskovac