XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice

Bod u Subotici za prekid crne serije

21.11.2021 kgsport.info

Aleksa Damjanac (foto: N. Kotlajić/fkradnicki.com)

Rezultatskoj agoniji kragujevačkog superligaša konačno je došao kraj. "Crveni" su, pod vođstvom novog trenera Zorana Milinkovića, uspeli da osvoje jako važan bod na izuzetno teškom gostovanju subotičkom Spartaku u utakmici 17. kola Linglong Super lige Srbije, čime su okončali niz od šest uzastopnih prvenstvenih poraza – 1:1 (0:0). Centralna figura susreta na Gradskom stadionu u Subotici bio je štoper Kragujevčana Aleksa Damjanac, koji je najpre skrivio penal iz koga je domaćin došao do vođstva, da bi potom efektnim pogotkom u sudijskoj nadoknadi vremena spasao svoj tim novog poraza.

Zoran Milinković može biti zadovoljan svojim trenerskim debijem na klupi kragujevačkog superligaša. Iskusni stručnjak je za svega četiri-pet dana od dolaska na “Čika Daču” pronašao pravu formulu, koja je ekipu iz srca Šumadije izvukla iz rezultatske dubioze.

 

Kragujevčani su na megdan subotičkim “golubovima”, željnim revanša za poraz na “Čika Dači” u prvom delu sezone, izašli bez standardnog desnog beka Aleksandra Varjačića, čije je mesto u startnoj postavi prinudno zauzeo štoper Milan Milanović. Na klupi su ostali “roviti” Nemanja Tomić i Veljko Trifunović, koji je dobio priliku u završnih desetak minuta utakmice, dok su se u prvu postavu vratili oporavljeni Stevan Kovačević i iskusni Miloš Vidović, koga nije bilo u timu na prethodnoj utakmici protiv Mladosti iz Lučana.

Odlično su “crveni” ušli u utakmicu, vrlo smelo i samouvereno, i prvi su zapretili u 13. minutu preko svog najboljeg strelca Marka Mirića, koji je posle odigranog duplog pasa sa Burmazom došao u izglednu poziciju da ugrozi gol Spartaka, ali je uputio loš završni udarac.

Zapretili su potom domaći na isteku 23. minuta, kada se Nikola Srećković našao “oči u oči” sa Ognjenom Lukićem, ali je golman Radničkog 1923 još jednom pokazao zbog čega važi za jednog od najperspektivnijih mladih čuvara mreže u Srbiji.

Da su odličan napadački tandem, Mirić i Burmaz su još jednom pokazali u 29. minutu, kada je nekadašnji internacionalac atraktivno proigrao svog mlađeg saigrača iz navalnog reda, koji šutira pored gola.

Nikola Srećković je u 33. minutu ponovo pokušao da savlada Lukića, ovoga puta iz slobodnog udarca, ali je mladi čuvar mreže Radničkog 1923 i ovoga puta bio na visini zadatka. Samo minut kasnije Stevan Kovačević je iz slične pozicije prebacio gol Subotičana.

Da će drugo poluvreme biti znatno sadržajnije i dinamičnije u odnosu na prvi deo susreta, najavio je pokušaj Vidakovića glavom nakon centaršuta Ivančevića u 48. minutu, koji nije ozbiljnije ugrozio Lukića.

Šest minuta kasnije uporni Srećković je po treći put pokušao da nadmudri Lukića udarcem sa distance, međutim, bio je to lak plen za “jedinicu” Kragujevčana.

Iskusni Marko Mirić, koji je nedavno izašao iz vrlo teške povrede, dobio je prilično nezgodan udarac u glavu posle jednog vazdušnog duela u 64. minutu, ali je zahvaljujući brzoj i stručnoj reakciji lekarskog tima Radničkog 1923 nastavio igru.

U toku je bio 67. minut utakmice, kada je nakon ubačene lopte sa leve strane Srećković uposlio Nikolića, koji je uspeo da izdrži duel sa Damjancem i uputi udarac ka golu Kragujevčana. Lukić je uz pomoć stative uspeo da sačuva svoju mrežu u ovoj situaciji i kada se činilo da je opasnost pred golom Radničkog 1923 prošla, sudija Jovan Šegrt je dobio poziv iz VAR sobe, nakon čega je dosudio kazneni udarac za domaći tim, sa obrazloženjem da je Damjanac nepropisno startovao nad Nikolićem.

Bunili su se fudbaleri u crvenim dresovima, ali je Šegrt ostao nepokolebljiv u svojoj odluci. Odgovornost da izvede najstrožu kaznu na sebe je preuzeo Nikola Srećković, koji je iz četvrtog puta konačno uspeo da nadmudri Lukića.

Mogao je Radnički 1923 neposredno po primljenom golu da dođe do izjednačenja, ali je pokušaj danas veoma borbenog Borisava Burmaza uspeo da osujeti golman Spartaka Mišo Dubljanić. Čuvar mreže subotičkog superligaša dobro je reagovao i u 80. minutu, kada je zaustavio udarac Veljka Trifunovića sa distance.

Na drugoj strani, Nemanja Branković je u 87. minutu uputio snažan udarac sa ivice šesnaesterca, ali je Lukić i ovoga puta bio dobro postavljen.

U trenucima kada je Jovan Šegrt sve češće gledao ka svom časovniku, odbrojavajući sekunde do trenutka kada će označiti kraj utakmice, Kragujevčani dolaze do izjednačenja. Srnić je izveo prekid sa desne strane, Trifunović odložio loptu glavom do Alekse Damjanca, koji je volej udarcem iz vrlo teške pozicije uspeo da je pošalje u mrežu Subotičana za erupciju oduševljenja u taboru kragujevačkog superligaša. Mladi defanzivac je tako za nešto više dvadeset minuta prešao put od tragičara do heroja utakmice.

I pored osvojenog boda u Subotici, Šumadinci se i dalje nalaze u nezavidnoj poziciji na tabeli i trenutno su drugi otpozadi sa četiri boda prednosti u odnosu na Novi Pazar, koji svoj meč 17. kola igra sutra.

Zbog toga su sve oči simpatizera kragujevačkog tima uprte ka narednoj utakmici protiv kruševačkog Napretka na “Čika Dači”, u kojoj “crveni” jednostavno moraju da osvoje sva tri boda.

SPARTAK ŽK - RADNIČKI 1923 1:1 (0:0)

Subotica - Stadion:
Gradski. Sudija: Jovan Šegrt (Beograd). Pomoćnici: Čedomir Andrejić (Kruševac), Nikola Antić (Niš). Strelci: Srećković u 72. minutu iz jedanaesterca za Spartak, a Damjanac u 90+4. minutu za Radnički 1923. Žuti kartoni: Šćepanović, Jezdimirović (Spartak), Jovanović, Filipović, Damjanac (Radnički 1923).

SPARTAK: Dubljanić, Šimura, Bogićević, Ivančević, Srećković (od 74. Mihajlović), Nikolić (od 74. Hrstić), Milošević, Vidaković, Jezdimirović (od 46. Branković), Šćepanović (od 74. Marčić), Bijelović. Trener: Vladimir Gaćinović.

RADNIČKI 1923: Lukić, Milanović, Lakićević, Filipović, Damjanac, M. Vidović (od 77. Trifunović), Srnić, Kovačević (od 83. Brnović), Mirić, Jovanović (od 88. Ristović), Burmaz. Trener: Zoran Milinković.

Superliga Srbije Superliga Srbije Linglong Superliga Srbije Spartak ŽK Radnički 1923