XS
SM
MD
LG
IzveŔtaj utakmice

Remi u Humskoj ā€“ sve već viđeno

19.09.2021 mojacrvenazvezda.net

Crvena zvezda nije uspela da slavi u 165. večitom derbiju i time preuzme vodeću poziciju na tabeli. Utakmica je na momente bila dobra, bilo je prilika, ali u onim dužim trenucima ličila je i na sve prethodne derbije. Na kraju ā€“ 1:1. Pogodak za naÅ” tim postigao je Katai, dok je jedini gol za Partizan delo Natha, čemu je kumovala slaba postavka Milana Borjana.

Ā 

Å to se domaćina tiče, trener Partizana, Aleksandar Stanojević, za večeraÅ”nji meč nije mogao da računa na povređenog Pantića, dok je Sejdubu Sumu, najverovatnije iz disciplinskih razloga ostavio van protokola. Osim te jedne prinudne, reklo bi se ā€žrotacijskeā€œ promene, nama na megdan izveden je najjači mogući sastav, predvođen Rikardom, oko čijeg potencijalnog izostanka se spekulisalo u proteklim danima. Iza njega delovali su Natho i Lazar Marković, te mladi Jović koji je poslužio i da ispuni ā€žu-21ā€œ pravilo.

Sa druge strane, naÅ” strateg Dejan Stanković, opredelio se da pravilo obavezne igre mladog igrača ispuni uvođenjem Strahinje Erakovića, koji je igrao na desnom beku. Njegove kolege u odbrani, činila je sad već standardna trojka Degenek -Dragović ā€“ Rodić. Defanzivni deo sredine terena poveren je standardnom Seku Sanogou, dok je njegov parnjak bio Nenad Krstičić. Ofanzivni trio sredine terena predstavljao je ujedno i naÅ”u najveću snagu, a činili su ga Katai, Kanga i Ivanić. Najistureniji igrač u naÅ”em sastavu bio je Dioni, usled povrede Milana Pavkova, te nedovoljne uigranosti RiÅ”aria Živkovića.

Već u petom minutu videli smo prvu odličnu priliku na susretu. Borio se Dioni nakon jedne duge lopte sa UroÅ”evićem i Vujačićem, koji su veoma loÅ”e reagovali pa omogućili naÅ”em Å”picu da se nađe oči u oči sa Popovićem, iskosa sa desne strane. Å utirao je pravo u golmana, pa smo dobili samo korner, nakon kojeg je pokuÅ”ao i Sanogo.

Uvodni minuti 165. večitog derbija apsolutno su pripali naÅ”oj Zvezdi, pa je tako lopta uglavnom bila na polovini rivala. Å utirali su joÅ” Katai i Sanogo sa distance, ali nedovoljno dobro. Čim je Partizan malo reÅ”io da napadne, otvorila se kontra za Kataija i Ivanića koji su dobro kombinovali, da bi na kraju Katai Å”utirao sa ivice Å”esnaesterca ā€“ preko gola.
Nakon te početne inicijative crveno-belih derbi se vratio u onu dobro poznatu ā€žbitku na sredini terenaā€œ, gde su posed imali čas crno, čas crveno-beli. Uz, naravno, osetan broj prekida igre.

Tek u 22. minutu zabeležili smo joÅ” jednu lepu akciju naÅ”eg tima, od noge do noge, lopta je stigla do Ivanića koji je iz mesta Å”utirao sa 20-ak metara, pravo u Popovića.
Nakon deset minuta, joÅ” jednom je naÅ” tim bio veoma blizu postizanju pogotka. Dugo je trajala akcija po desnoj strani, da bi Sanogo prebacio loptu nalevo ka Rodiću. Namestio se naÅ” bek i ā€žu trepavicuā€œ pogodio Aleksandra Kataija čiji se Å”ut glavom zaustavlja na prečki gola Popovića.

A kada se propuste dobre prilike, kazna obično sledi. Do tog 36. minuta Partizan nije imao niti jedan pokuŔaj ka naŔem golu, niti jednu ozbiljniju akciju. A onda je maltene ni iz čega Natho krenuo po desnoj strani, vratio se, pa krenuo u sredinu i Ŕutirao iz daleka, iskosa. Borjan je bio očajno postavljen i lopta je zavrŔila u mreži za 1:0.

Vrlo brzo je Izraelac imao joÅ” jednu priliku. Sada je uÅ”ao u Å”esnaesterac sa leve strane, opet krenuo ka sredini, ali je njegov oÅ”tar i opasan Å”ut Sanogo skrenuo preko gola. Kao da je domaćin želeo u minutima nakon vođstva i da reÅ”i meč.

U 45. minutu, Saničanin je dobio žuti karton nakon Å”to je faulirao Ivanića s leđa. Nakon tog prekida, naÅ”i igrači stižu i do treće odlične prilike. Kanga je pogodio Sanoga, koji Å”utira glavom između dvojice Å”topera Partizana, ali je pogodio samo spoljni deo mreže nepomičnog Popovića.

U prvom poluvremenu Zvezda je imala loptu u nogama, imala tri prilike: dve da povede i jednu da izjednači. Iako igra kao igra nije bila na vrhunskom nivou, rezultat je morao ići u naÅ”u korist. Ali nije. Maltene udarcem iz očaja, Bibras Natho kaznio je sve propuste crveno-belih.

Na poluvremenu, Nenada Krstičića zamenio je Marko Lazetić. Stanković je krenuo na sve ili niÅ”ta, sa dva napadača.

Partizan već na startu nastavka stvara dobru Å”ansu, i to nakon kornera. Jojić je odlično centrirao na Vujačića koji Å”utira sa 6-7 metara glavom, ali Borjan uspeÅ”no interveniÅ”e. Nakon odbitka, u nastavku akcije fauliran je Rodić, pa je pogodak Rikarda poniÅ”ten.

Marko Lazetić je prvi put pokuÅ”ao u 53. minutu. Solidno se izborio za poziciju, ali je UroÅ”ević skrenuo loptu u korner. Nakon Kanginog centarÅ”uta, Popović je izboksovao loptu i otklonio opasnost. NeÅ”to kasnije, Gelor Kanga je dobio žuti karton zbog faula nad Nathom na sredini terena.

Kako bi dodatno pojačao napad, Stanković je u 56. minutu uveo Gajića umesto večeras odličnog Erakovića. Razume se, Gajić ima daleko bolje ofanzivne karakteristike.

Smanjenje broja igrača na sredini terena bio je mač sa dve oÅ”trice za Dejana Stankovića. Jesmo brže stizali do protivničkog kaznenog prostora, ali su isto tako i oni stizali brže do naÅ”eg. Tako je i Rikardo imao priliku za Å”ut u 59. minutu, tukao je jako, ali preko gola. A samo dva minuta kasnije, na ivici peterca pronaÅ”ao ga je Jović. Srećom po naÅ” tim Å”utirao je iz okreta, malo pored stative, umesto da je uposlio apsolutno usamljenog UroÅ”evića.

U 66. minutu, u redovima domaćina povređenog Markovića zamenio je Menig, dok je Terzić uÅ”ao umesto Jovića.

Uspeo je domaćin gotovo u potpunosti da umrtvi igru, pa samo veoma malo toga videli od 50. pa do negde 70. minuta.

U 72. minutu, Ivanića je zamenio Falko, dok je kod protivnika odgovoreno uvođenjem Šćekića umesto Natha. NeÅ”to kasnije, zbog igranja rukom požuteo je i Sanogo. U 77. minutu Petar Stanić je zamenio Sanoga. Poslednji pokuÅ”aj da Stanković neÅ”to promeni na terenu.

NaÅ”i igrači su tek u 80. minutu stvorili prvu priliku u drugom poluvremenu. Centrirao je iz slobodnog udarca Falko, sa desne strane, sjajno je skočio Katai ali je lopta za malo otiÅ”la pored leve stative. Dva minuta kasnije, videli smo ozbiljnu situaciju i sa druge strane. Nikola Terzić je sa desnog krila probio u kazneni prostor, sjajno gađao dalji ugao, ali je lopte otiÅ”la pored gola.

I konačno, Crvena zvezda izvodi dobru akciju u 83. minutu. IÅ”la je lopta sa desne strane u kazneni prostor, pa je Dioni odložio ka Rodiću na levoj strani, a ovaj joÅ” jednom pogađa Kataija u čelo. Za razliku od prethodna dva puta, sada je naÅ”a desetka bila precizna i donela Zvezdi zasluženih 1:1.

Nakon izjednačenja, gledali smo otvorenu utakmicu jer su oba tima želela do pobede. Ipak, zahvaljujući i neÅ”to grubljoj igri oba tima, svi ozbiljniji napadi osujećeni su faulovima, pa i žutim kartonima. U poslednjim trenucima, Falko je izborio korner, ali je Kanga pogodio samo Popovića.

Igra, može se konstatovati ā€“ standardno loÅ”a. Prvo poluvreme po svim viđenim, a i propuÅ”tenim prilikama pripalo je Crvenoj zvezdi, ali po onome najbitnijem, rezultatu, pripalo je domaćima. To je navelo Stankovića da promeni formaciju, na Å”ta su rivali imali odgovor u nastavku. Igra Zvezde je pala zbog promena na sredini terena, Partizan je u par navrata ozbiljno zapretio, ali desilo im se slično ono Å”to je i nama u prvom delu susreta ā€“ kazna (iako, ruku na srce Å”anse nisu bile zrele kao one naÅ”e). Nakon novog dobrog centarÅ”uta Rodića, Katai je doneo izjednačenje, čijem su se prilično obradovali, ali i zadovoljili naÅ”i igrači. Mogli smo joÅ” jače da pritisnemo, iskoristimo momentum ā€“ ali nismo i ostalo je 1:1.

Iz ovog boda može da raduje samo odličan odnos prema dresu, pa i igra naÅ”i mladih igrača: Erakovića, Lazetića i Stanića.

Beograd ā€“ Stadion JNA.Ā Sudija: Novak Simović. Pomoćnici: Nikola Djorović i MiloÅ” Simović.Ā Å½utiĀ kartoni: Saničanin, Zdjelar, UroÅ”ević (Partizan), Kanga, Sanogo, Lazetić, Dioni (Crvena zvezda) Crveni kartoni: Strelci: 1:0 Natho (36. minut), 1:1 Katai (83. minut)

Partizan: Popović, Miljković, Vujačić, Saničanin, UroÅ”ević, Zdjelar, Jojić (od 87. Holender), Marković (od 66. Menig), Natho (od 72. Šćekić), Jović (od 66. Terzić), Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Eraković (od 56. Gajić), Degenek, Dragović, Rodić, Sanogo (od 77. Stanić), Krstičić (od 46. Lazetić), Ivanić (od 72. Falko), Kanga, Katai, Dioni. Trener: Dejan Stanković

Superliga Srbije Superliga Srbije Linglong Superliga Srbije Partizan Crvena zvezda