XS
SM
MD
LG
IzveŔtaj utakmice

Neke pouke joŔ uvek nisu izvučene

14.06.2020 mojacrvenazvezda.net

Dvadesetdeveto kolo Superlige Srbije donelo je veoma uzbudljiv duel TSC-a i Crvene zvezde u Senti, pred neÅ”to manje od pet hiljada gledalaca. U moru prilika, uzbuđenja i brze igre, bolje se snaÅ”ao domaći tim i zasluženo pobedio rezultatom 2:1.

Nakon novog, veoma loÅ”e odigranog derbija sa najvećim rivalom, crveno-beli su otiÅ”li u goste ekipi koja je po poslednjim rezultatima možda i u najboljoj formi u čitavoj Superligi. Ekipa TSC-a je nakon februarskog remija sa Partizanom nanizala čak Å”est pobeda, od kojih su poslednje dve bile začinjene sa čak devet postignutih pogodaka (protiv Proletera 3-1 i protiv Javora 6-1). Težini gostovanja govore u prilog i neverovatno visoke kvote za pobedu naÅ”eg tima (2.35 po sajtu Maksbet). Suočen sa brojnim povredama i opravdanim izostankom Bena, Dejan Stanković je krenuo u ā€žpopravkuā€œ gorkog utiska sa Gajićem i Pankovim na bekovskim pozicijama, odnosno sa Jovičićem, Nikolićem i Ivanićem u veznom redu. Napadački trio činili su Vukanović, Tomane i Gavrić. Ono Å”to predstavlja pravu enigmu navijačima kojima su crveno-bele boje u srcu, jeste izostavljanje skupo plaćenih Garsije i Sanoga iz protokola. Sa druge strane, kovač tima koji predstavlja najveće iznenađenje ovogodiÅ”njeg takmičenja, nije imao previÅ”e razloga za rotacije, pa je Crvenu zvezdu napao najjačim sa čime raspolaže.

Utakmica je počela veoma ofanzivno od strane obe ekipe. Najpre je u dva navrata zapretio TSC, ali je Borjan bio dovoljno budan pred svojim golom, da bi neŔto kasnije i naŔ tim imao dve prilike da zapreti iz kontranapada. U oba slučaja zavrŔni pas i udarac nisu bili na nivou.

Nakon desetak minuta obostrane, ali relativno jalove ofanzive, videli smo i prvi pogodak, i to u 12. minutu. Poveo je domaćin golom Varge, na centarÅ”ut Djurića. NeÅ”to je brži i spretniji bio desni bek ā€žplavihā€œ od naÅ”eg bisera, Gavrića, pa je glavom zatresao mrežu Milana Borjana za 1:0. Evidentno je već tada bilo da nas čeka veoma dobra i otvorena utakmica.

Već u 15. minutu mogla je Zvezda do izjednačenja. Poslao je Gavrić sjajnu dijagonalu na desnu stranu prema vrlo ofanzivnom Gajiću, koji se stuÅ”tio u Å”esnaesterac i pokuÅ”ao udarcem da prevari Filipovića. Sjajno je reagovao čuvar mreže domaćih.

Kada se očekivala joÅ” žeŔća ofanziva crveno-belih, usledio je hladan tuÅ” u Senti. Iz naizgled bezazlenog slobodnog udarca (dosta iskosa, sa desne strane), sreću je okuÅ”ao Lukić ā€“ i itekako uspeo do nje da dođe. Lopta pogađa jednog od naÅ”ih fudbalera u živom zidu, vara Borjana i odlazi u suprotan ugao za 2:0. Igrao se 18. minut. Drugi najopasniji igrač TSC-a dokazao je zaÅ”to predstavlja veliku opasnost po svaki tim iz naÅ”e lige.

Samo minut kasnije, sreća nije bila poklonik crveno-belih. Vukanović je sa desne strane čini se pokuÅ”ao da centrira, ali lopta je otiÅ”la u pravcu Filipovićevog gola i pogodila prečku. Igralo se potpuno spuÅ”tenih gardova, hrabri TSC je nastavljao sa napadima, Å”to je ostavljalo mnogo prostora naÅ”im napadačima. Videti tim koji protiv nas vodi 2:0 i nastavlja sa visokim presingom je stvarno velika retkost. To smo viđali samo u Ligi Å”ampiona.

Nakon perioda od desetak minuta neÅ”to mirnije igre, Crvena zvezda je propustila stopostotnu priliku u 27. minutu. Degenek je odlično izveo aut ka Ivaniću, koji dobro prolazi po levoj strani, gađa Vukanovića koji ne uspeva da zakači loptu, ali ista dolazi do usamljenog Gajića. NaÅ” bek Å”utira, vara Filipovića, ali sa gol linije loptu izbacuje Grabež i tako sprečava siguran pogodak. Evidentno je Milan Gajić u prvih pola sata igre predstavljao najveću pretnju po gol domaćih.

Usledila je kratka pauza kako bi se igrači osvežili, nakon koje je fenomenalan ritam utakmice opao. Narednih desetak minuta imali smo posed koji nije niŔta uzbudljivo doneo. Dosta prodora po krilima, bez kvalitetnih centarŔuteva, ili bez centarŔuteva uopŔte.

Tandem Lukić-Silađi napravio je ozbiljan problem Borjanu u 42. minutu. Na centarÅ”ut Lukića, Silađi hvata volej iskosa koji je naÅ” čuvar mreže nekako uspeo da ukroti. Koji sekund kasnije, projektil sa velike udaljenosti upućuje Zec, ali koji metar pored naÅ”eg gola. Istom merom sa druge strane uzvraća Ivanić ā€“ ovaj put malo preko gola.

Prvo poluvreme sudija je produžio za dva minuta, a u prvom minutu nadoknade Mirko Ivanić propuÅ”ta dobru priliku da prepolovi prednost domaćih. Nakon centarÅ”uta Vukanovića sa desne strane, lopta se odbila o zemlju i nezgodno legla Mirku na volej. Veoma loÅ”e je reagovala naÅ”a osmica iz izgledne pozicije. A u drugom minutu nadoknade ā€“ i druga Å”ansa. Idealno je Gavrić izveo korner sa desne strane ā€“ oÅ”tro, a sa puno felÅ”a. U gužvi lopta pogađa Degeneka, ide ka golu, ali je spreman bio odlično postavljeni Filipović.

Nije igra iz prvih 45 minuta bila baÅ” toliko tragična koliko i rezultat. Propustili smo dve-tri idealne prilike, pogodili prečku, dok je TSC svoje Å”anse surovo koristio (iako je drugi pogodag bio isključivo plod sreće). Gledali smo veoma uzbudljivo poluvreme, gde niko nije previÅ”e razmiÅ”ljao o defanzivi, Å”to je činjenica koja dodatno pogorÅ”ava opÅ”ti utisak koji su ostavaili (ili koji već duže vreme ostavljaju) naÅ”i napadači. Dva gola deficita jesu dostižna, pa je u drugo poluvreme moralo da se uđe pod parolom ā€žna sve ili niÅ”taā€œ. A ā€žniÅ”taā€œ bi hipotetički moglo doneti i ubedljiv poraz.

O mentalitetu TSC-a dovoljno govori podatak da su i drugo poluvreme započeli stihijskim napadima. Zvezda se u uvodnim minutima branila.

A nakon četiri minuta igre u nastavku beležimo i novu priliku za Mirka Ivanića. JoÅ” jednom je veoma loÅ”e uhvatio volej iz dobre pozicije, sa Å”est-sedam metara, pa smo u nastavku akcije doÅ”li samo do kornera. Nakon joÅ” jednog fenomenalnog centarÅ”uta Gavrića, njegov omladinski kolega je kao duh ostao sam na nekih 6-7 metara od gola, ali je Velja Nikolić pokazao kako mu igra glavom nije jača strana ā€“ Filipović mu skida zicer. Imao je priliku Nikolić da ispravi propuÅ”teno samo minut kasnije, kada mu je Tomane ā€žna tacniā€œ vratio povratni pas, ali naÅ” veznjak Å”utira pravo u Portugalca, pa i ta prilika odlazi u nepovrat.

Već u 52. minutu TSC je mogao da reÅ”i meč. Visoka lopta dolazi do Zeca koji po sredini gola iz prve Å”utira sa 12-13 metara, ali pravo u Borjana. Odlična utakmica u vojvođanskoj varoÅ”i, sa mnogo prilika i uzbuđenja. Falili su joÅ” ā€žsamoā€œ Zvezdini golovi.

Prvu izmenu videli smo u 55. minutu. Odličnog Djurića zamenio je Duronjić.

Gavrić se poigravao u opasnoj zoni, izgubio loptu koja naposletku dolazi upravo do Duronjića. Igrač koji samo Å”to je uÅ”ao se dugo nameÅ”tao na Å”ut, na kraju ga i uputio, ali malo pored stative naÅ”eg gola. Lopta je usput i zakačila nekog naÅ”eg igrača pa su domaći izveli korner. Ritam je bio ubitačan i nije opadao ni posle 20 minuta igre u nastavku. Varga-Zec tandem stvara novu Å”ansu pred golom Borjana, pa potom iz kontre Gavrić vara dva svoja čuvara, ali ne i poslednjeg pred golom plavih. Ređale su se prilike na obe strane, teÅ”ko ih je bilo i sve ispratiti, a sve ovo se deÅ”avalo u periodu od 55. do 62. minuta.

Å ta je usledilo nakon toga nismo dosad videli ni na jednoj Zvezdinoj zvaničnoj utakmici ā€“ Dejan Stanković je izvrÅ”io čak četiri izmene! U igru su uÅ”li Vulić, Gobeljić, Simić i Milunović, dok su izaÅ”li Ivanić, Gajić, Degenek i povređeni Gavrić.

U 70. minutu Vukanović je odlično uposlio Simića na desnoj strani, ovaj dobro Å”utirao, gađao suprotan ugao, ali je Filipović joÅ” jednom bio na visini zadatka. Sve je manje vremena naÅ” tim imao da dođe bar do boda. I dva minuta kasnije imali smo priliku iz slobodnog udarca sa idealne pozicije, ali je Vulić dobacio samo do živog zida. Ono Å”to je bilo očekivano, jeste i to da je TSC već negde od 70. minuta krenuo i sa odugovlačenjem. Razumljivo ā€“ viÅ”e im nije bio cilj da ugroze naÅ”u mrežu.

A u 78. minutu delovalo je da je Zvezda ā€žuhvatila poslednji vozā€œ. Sa desne strane odlično je centrirao Radulović, lopta dolazi do Milunovića, koji je prihvata i iz okreta Å”alje kroz noge Grabežu i Filipoviću za 2:1. A samo minut kasnije mogli smo i do izjednačenja ā€“ vrhunski je Vukanović petom ostavio loptu Simiću koji skandalozno loÅ”e Å”utira sa nekih Å”est metara. Imao je desno i potpuno usamljene saigrače koji su se opravdano ljutili na njega.

Furiozno je napadala Zvezda, pokuÅ”avali su Simić, Milunović, Vukanović.. ali period od 82. do 86. minuta je pripao TSC-u koji je izveo dva-tri vrlo opasna napada. Na posletku je Silađijev Å”ut iskosa zavrÅ”io na tribinama.

Do kraja meča nažalost nismo videli niŔta vredno pomena, pa čak ni u Ŕest minuta produžetka. Umor i povrede stigle su aktere ove utakmice, koji joŔ uvek nisu na optimalnom fizičkom nivou nakon duge pauze.

TSC je u ovoj, za njih veoma važnoj utakmici, iskoristio kiks Vojvodine i zaseo na treću poziciju Superlige. Zvuči neverovatno, ali taj kiks Novosađana iskoriŔćen je upravo protiv naÅ”eg tima, pa se time produžila agonija zvana ā€žderbiā€œ. Dva vezana poraza nisu neÅ”to na Å”ta smo ikada, a posebno ne u proteklih par godina navikli. Moramo priznati da je ova superligaÅ”ka utakmica zaslužila vrlo visoku ocenu ā€“ počev od sjajne atmosfere na tribinama, pa preko veoma ofanzivne igre oba tima i do činjenice da smo videli tri pogotka u vrlo visokom tempu fudbala. Ali, ono Å”to naÅ”e navijače najviÅ”e zanima jeste rezultat, pa na kraju krajeva i igra naÅ”eg tima. Defanzivno ā€“ loÅ”e. Ofanzivno ā€“ loÅ”e (makar Å”to se realizacije tiče). Protivnik je postigao dva pogotka, a mogao je joÅ” toliko; mogli smo i mi, ali imamo veoma velik problem zvani ā€žrealizacijaā€œ. Ako je neÅ”to dobro u ovim teÅ”kim danima jeste činjenica da je ostalo joÅ” samo jedno kolo do kraja ove sezone. Pa idemo ispočetka, a TSC-u moramo čestitati bar trenutno treće mesto i sedmu pobedu u nizu.

Beograd ā€“ Stadion Gradski stadion u Senti.Ā Sudija: Nenad Minaković.Ā Pomoćnici: Svetozar Živin, Milan Å utulović.Ā Å½utiĀ kartoni: Varga, Silađi (TSC) , Milunović (C. Zvezda) Crveni kartoni: ā€“ Ā Strelci: 1:0 Varga (12. minut), 2:0 Lukić (18. minut), 2:1 Milunović (78. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić (od 64. Gobeljić), Babić, Degenek (od 64. Milunović), Pankov, Nikolić (od 71. Radulović), Jovičić, Ivanić (od 64. Vulić), Gavrić (od 64. Simić), Tomane, Vukanović. Trener: Dejan Stanković

TSC: Filipović, Varga, Antonić, Babić, Grabež, Tomanović, Tumbasević, Djurić (od 55. Duronjić), Lukić (od 71. Skopljak), Zec (od 92. Ponjević), Silađi (od 92. Galić) Trener: Zoltan Sabo

Superliga Srbije Superliga Srbije Linglong Superliga Srbije TSC Crvena zvezda