XS
SM
MD
LG
03.07.2013 N.Pavlović

Sestre Aleksandra i Ivana Katanić iz Smederevske Palanke, želja da zajedno zaigraju za reprezentaciju

Smederevska Palanka nekad poznata po Gošinim vagonima, mineralnom vodom Karađorđe, a kada je sport u pitanju, po fudbaleru Perici Ognjenoviću i košarkašu a sada vrsnim treneru, Miroslavu ''Muti'' Nikoliću. I ženska košarka u gradu na Jasenici imala je Oliveru Krivokapić, koja je 196 puta oblačila dres reprezentacije Jugoslavije. Vremena se menjaju i dolaze nove mlade snage. E te nove mlade košarkaške snage, su rođene sestre Katanić. Aleksandra je starija i rođena je 1997. godine, a njena sestar Ivana, mlađa je za nepune dve godine. One su odlične učenice i još bolje košarkašice.

-Košarku sam počela da treniram sa deset godina, tada sam dolazila na treninge samo zbog društvaa sada je to prešlo u nešto više u želju za napredovanjem, znanjem, igrom, to je prešlo u ljubav. Sva ta putovanja, poznanstav i druženja, terali su me da idem redovno na treninge. Na utakmicama sam gledala starije saigračice kako igraju, želela sam da igram kao one, još i bolje, pratila sam košarkaše, pošto je ženska košarka manje promovisana, želela da jednog dana zaigram za reprezenntaciju, da nosim taj dres sa grbom naše zemlje i borim se za nju, rekla je u jednom dahu mlada Aleksandra članica kadenske selekcije Crvene zvezde.

Prvu zlatnu medalju je osvojila na turniru regiona, kao igračica Centralne i Zapadne Srbije, a protivnici su bile ekipe, Beograda , Vojvodine, Istočne i Zapadne Srbije. Kao pojačanje, putovala je sa reperezentacijom Beograda u Francusku i tamo osvojila srebrnu medalju. Njene vitrine karse i medalje sa pionirskog prvenstva, održanog u Smederevskoj Palanci, kada je ekipa Jasenice zauzela treće mesto. Na olimpijadi osnovnih škola 2012. godine, osvojila je zlato, a iste godine je bila na širom spisku reprezentacije od 20. igračica, za 96 godište. Posle dvomesečnih prirema izborila se među 12. igračica i otišla na Evropsko prvenstvo.

Trenutno sam na pripremama sa reprezentacijom i cilj nam je da se vratimo u A diviziju iz koje smo prošle godine ispale, a da bi se vratile, moramo osvojiti medalju. Prelazak u Crvenu zvezdu doneo mi je veliki napredak, jer sam trenirala sa starijim igračicama koje su mnogo iskusnije, kao i utakmice u inostranstvu. Sa Zvezdom sam osvojila prvo mesto na kadetskom završnom turniru u Vrbasu, kao i sa juniorkama u Soko Banji u sezoni 2012/2013. godine. Najveća mi je želja, da u senirskoj reprezentaciji igram sa svojom mlađom sestrom Ivanom, rekla je Aleksandra Katanić.

Mlađa Ivana je istovremeno kada i Aleksandra, sa osam godina počela da trenira i počela da beleži rezultate. Na školskoj olimpijadi 2011/2012. godine, osvojila je prvo mesto.

Tri godine sam bila učesnik kampa sa još 20 njpersektivnijih igračica rođenih 1999. godine. Na školskom državnom prvenstvu, nastupala za školu Heroj Radmila Šišković i osvojila prvo mesto rekla je Ivana. Na zvršnom turniru u Boru za pionirke, osvojila je trće mesto, a na turniru regiona u Paraćinu proglašena je za mvp. Na kampu u Kragujevcu sa najperspektivnijim igračicama Srbije, proglašena za najperspektivniju igračicu i pobednicu na takmičenju 1:1. I ona je pojačala reprezentaciju Beograda na turniru u Francuskoj. Bila je deo uspešne igre prve ekipe Palanka 2012. Nalazi se na spisku 24 reprezentetivke za 97. godište.

Želja mi je da jednog dana moja sestra i ja igramo u seniorskoj reperezentaciji kao i sestre Dabović, završila je svoju priču Ivana Katanić.

Aleksandra Katanić

Ivana Katanić