XS
SM
MD
LG

Sportska društva: Santrač, Lukinović i Petronijević dobitnici „Zlatnog znaka“ SD Železničar

BEOGRAD, 4. jun (Info centar).- Mačevalac Danilo Santrač dobitnik je „Zlatnog znaka“ Sportskog društva Železničar u kategoriji sportista, Milan Lukinović, doajen šahovskog kluba u kategoriji sportskih radnika i Milan Petronijević, rukovodilac škole rukometa u kategoriji trenera.

Nagrade im je uručio predsednik SD Železničar Nenad Stanisavljević na slavi Sprotskog društva Železničara Sveti mučenik Jovan Vladimir u prisustvu velikog broja sportista, sportskih radnika i članova ovog popularnog beogradskog kolektiva.

Danilo Santrač, član mačevalačkog kluba, je ove godine na deset takmičenja osvojio deset medalja, sedam mačem i tri floretom i ušao i u reprezentaciju. Za samo godinu dana, pod rukovodstvom trenera Zorana Martića, stasao je u vrsnog mačevaoca, a kruna uspešne sezone bila je seniorska srebrna medalja na Šampionatu Srbije u disciplini mač pre desetak dana u Beogradu. Santrač je još uvek kadet.

Marjan Lukinović je od 1971. u šahovskom klobu i najstariji je aktivni član. Pod njegovim rukovodstvom šahovski klub Železničar je osvojio Kup Beograda i plasirao se u viši rang takmičenja. Izuzetno je aktivan u radu omladinske škole, ali i u sređivanju dokumentacije, arhive kluba i prikupljanju podataka o radu SD Železničar i šahovskog kolektiva.

Milan Petronijević, profesor fizičkog vaspitanja, je 2009. pokrenuo rukometne selekcije za najmlađe u Železničaru i mnogo je u uradio na afirmaciji rukometne škole ovog kluba. Učestvovao je i u tri zajednička projekta kluba i Opštine Savski venac na popularizaciji rukometa u školama. Stalni je član Komisije za razvoj omladinskog rukometa Evropske rukometne federacije (EHF) i supervizor EHF za utakmice Lige šampiona. Predavač je i ekspert EHF i Svetske rukometne federacuje (IHF). Glavni je koordinator za mini rukomet projekata „Rukomet u škole“ RS Srbije.

- I ove godine, Sportsko društvo Železničaa ima čime da se ponosi – istakao je predsednik Nenad Stanisavljević pozdravljajući ugledne goste .- Dobitnici našeg najvećeg priznanja, „Zlatnog znaka“ su svaki u svom domenu dali veliki doprinos uspesima i na tome im još jednom zahvaljujem i čestitam u ime svih sportista i sportskih radnika.

SD Železničar je osnovan 1945. i trenuto ima šest kolbova: rukometni, odbojkaški, mačevalački, stonotenski, šahovski i košarkaški sa nekoliko hiljada članova, simpatizera i prijatelja. Obeležavalju slave prisustvovali su, uz brojne zvanice, i generalni sekretar SD Železničar Nenad Gačić i sekretar Zoran Čanković.