XS
SM
MD
LG

Studentski sport: Univerzitetski sportski savez Srbije proslavio 60. rođendan

BEOGRAD, 8. maj (Info centar).- Univerzitetski sportski savez Srbije proslavaio je šest decenija postojanja svečanom akademijom u nacionalnom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. Osnovan je 8. maja 1953.

- U ime Vlade Srbije obećavam da ćemo pomoći, koliko je to u našoj moći, da studenti sportisti u dogledno vreme dobiju svoj sportski centar - rekao je počasni gost na svečanoj akademiji Milan Bačević minstar rudarstva Srbije.- Malo je organizacija koje mogu da se pohvale ovakvim jubilejom. Studenti sportisti su zaslužili da im se pomogne zbog velikog broja medalja koje su osvojili na najvećim takmičenjima, a verujem da ćemo se već kroz dva meseca u Kazanju na Univerzijadi svi radovati novim trofejima.

Profesor Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije u uvodnoj reči je istakao:

- U ovih 60 godina sportisti sa indeksom osvojili su preko 500 medalja na Univerzijadama, evropskim i svetskim studentskim šampionatima. Na letnjim Univerzijadama, od prve u Torinu 1957, okitili su se sa 118 medalja, 33 zlatnih, 48 srebrnih i 37 bronzanih, a na zimskim 26, od toga šest zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih. U Međunarodnoj federaciji studenskog sporta – FISU, naša studentska sportska asocijacija zauzima značajno mesto, ne samo zbog osvojenih trofeja, već i zbog uspešnih organizacije nekoliko desetina svetskih i evropskih studentskih šampionata u raznim sportovima i Univerzijade 2009. Na tradiciji gradimo našu budućnost, planiramo da u naš savez primimo i privatne univerzitete i time svim studentima damo priliku da se bave sportom, ali i da na Bežanijskoj kosi u Beogradu uz pomoć države sa kojom imamo izuzetnu saradnju, u narednih nekoliko godina izgradimо nacionalni studentski sportski centar. Insistiraćemo da se sport vrati u programe univerziteta, a pokrenućemo i oživeti studentske lige. U Kazanju u julu na Univerzijadi nadamo se novim medaljama, jer ćemo imati kvalitetan tim. Košarakaši i vaterpolisti brane zlatne medalje, očekujemo i uspehe i strelaca, veslača, kajakaša...

Predsednik Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) i član borda FISU Adam Roček, istakao da je jugoslovenski i srpski univerzitetski sportski savez dao veliki doprinos afirmaciji studentskog sporta:

- Beograd je bio sjajan domaćin 25. Univerzijade 2009. i brojnih velikih takmičenja što je bilo veoma važno za studentski sport u svetu. Radujemo se i planovima i „držimo palčeve“ Siniši Jasniću i njegovim saradnicima da sve što su naumili i ostvare, a mi ćemo im u tome pomoći. Posebno je važno da se u studentski sport Srbije uključe i privatni univerziteti. Sportisti koji su završili fakultete u ogromnoj su prednosti, jer po završetku sportske karijere imaju svoje profesije.

Počasni predsednik EUSA Alberto Gualtijeri je veoma nadahnuto govorio o doprinosu Unverzitetskog sportskog saveza Srbije i profesora Siniše Jasnića razvoju svetskog i evropskog univerzitetskog sporta:

- Doktor Jasnić je bio jedan od osnivača EUSA 1999. i raduje nas njegov povratak u studentsku sportsku porodicu posle kraće pauze. Ko je je, kao on, mnogo radio i mnogo uradio za studentski sport u svetu, stvorio je, što je i normalno mnogo prijatelja, ali i nekoliko neprijatelja. Za sve koji znaju njegov doprinos on je – svetac. Njegova ramena su široka i moći će još mnogo da ponese tereta i da pomogne razvoju FISU i EUSA, a uz čestitke za ovaj značajni jubilej, želimo mu još mnogo uspeha u radu.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić naglasio je da je država u strategiji razvoja sporta u narednom periodu posebno mesto predvidela za školski i univerzitetski sport:

- Učestvovao sam tokom karijere na studentskim takmičenjima i znam koliko su važna za sportiste. Ministarstvo omladine i sporta će pomagati Univerzitetskom savezu jer je veoma važno da se studenti bave sportom jer se tako stvara zdrava populacija.

Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije je posebno istakao da 60 godina postojanja svedoči o vrednosti i dobrom radu svake organizacije:

- Skoro svi naši sportisti koji su učestvovali na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima učestvovali su i na Unverizijadama i svetskim i evropskim šampionatima za studente i to su bili važni momenti u njihovim karijerama.

Plakete USSS povodom velikog jubileja dobili su Ministarstvo omladine i sporta Srbije, FISU, Univerziteti u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Univerzitet dramskih umetnosti u Beogradu, direktor Agencije „Plavi, Plavi“ Jovan Burmaz i počasni predsednik EUSA Alberto Gualtijeri.

Pre svečanog dela proslave, brojne ugledne zvanice prisustvovali su i otvaranju novih, reprezentativnih prostorija USSS na Terazijama 45.

Jovan Burmaz predao je pehar pobedničkoj ekipi Univerziteta Beograda u finalu futsal studentskog Kupa Srbije koja je odigrana u sali centra FS Srbije u Staroj Pazovi. Beograđani su sa 4:1 pobedili Nišlije. Strelci su bili za Beograd Nikola Matijević 2, Simeon Kopanja i Nikola Radisavljević po jedan, a za Univerzitet Niš Miloš Manić.

Svečanosti su prisustvovali Mišel Bonfils član FISU, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica, Filip Bačević kandidat za predsednika Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, kao i veliki broj nekadašnjih sportista, velikih asova, trenera i sportskih radnika, profesora univerziteta i prijatelja studentskog sporta.