XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Uručena priznanja OKS Jevtiću, Cvetanovioću, Popoviću i Antiću

KRUŠEVAC, 3. april (Info centar).- Olimpijski komitet Srbije je uručio je na drugoj redovnoj godišnjoj Skupštini u Kruševcu četiri posebna priznanja.

Profesoru Branislavu Jevtiću, šefu misije na Igrama u Londonu, priznanje je uručeno povodom uspešnog vođenja tima Srbije na svih devet takmičenja u olimpijskom ciklusu “London 2012”.

Priznanja su uručena i fizioterapeutima Ninoslavu Cvetanoviću i Ivanu Popoviću povodom 25 godina uspešnog rada u olimpijskom timu, kao i foto reporteru “Sportskog Žurnala” Mihajlu Mikiju Antiću za dugogodišnje praćenja rada Olimpijskog komiteta Srbije.

Vlade Divac predsednik Olimpijskog komiteta Srbije istakao je u izveštaju o radu da je rešeno jedno od najvažnijih pitanja, finansiranje programa olimpijaca u 2013:

- Imajući u vidu finansijsku krizu u kojoj se nalazi naše društvo, ovo jeste značajno za sve sportiste učesnike programa Olimpijskog komiteta Srbije jer ih to rasterećuje nečega što svakako ne bi ni smelo da bude njihova briga a to je da li će imati sredstava za pripreme i takmičenja. Prema kriterijumima, napravljena je kategorizacija sportista i timova koji su uključeni u program Rio 2016. U ovom trenutku redovno se realizuju programi 60 sportista iz individualnih sportskih grana i sedam reprezentacija.

Divac je naglasio da stabilno finansiranje ne bi bilo moguće bez dobre saradnje sa svim partnerima, na prvom mestu Ministarstvom omladine i sporta, koje je prepoznalo kvalitet programa OKS i pružilo podršku i u prvoj godini novog olimpijskog ciklusa:

- Pored ministarstva tu su svakako i kompanije - članice sponzorskog pula “Mi smo tim Rio 2016”. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da, i u teškim finansijskim uslovima u kojima se nalazi privreda, naš sponzorski pul jača. Sa određenim brojem kompanija nastavlja se saradnja iz prethodnog ciklusa, ali se sponzorskom pulu OKS pridružuju i novi partneri poput “Fijat- automobila Srbije” i AS osiguranja.

Jedna od tema bile su i zimske Olimpijske igre u Sočiju 2014. i Vlade Divac je rekao:

- Sigurno je da naša ambicije i očekivanja nisu na istom nivou kao kada su u pitanju letnje Igre, ali naš osnovni cilj jeste da u Sočiju budemo uspešniji nego Olimpijskim igarama u Vankuveru 2010. Tek završena zimska sezona bila je uspešna za naše kandidate za Soči 2014. Biatlonac Milanko Petrović i bob četvorosed ostvarili su prve bodove u Svetskom kupu, a skijašica Nevena Ignjatović domogla se pobedničkog postolja u trci Evropa kupa, čime su ostvarili napredak na svetskim rang listama.

Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kome se predsednik OKS Vlade Divac zahvalio na gostoprimstvu.

- Čast nam je da ugostimo sportske legende, uz koje će, siguran sam, Srbija i u buduće nizati sportske uspehe. Čini mi se da je poslednjih godina zapostavljen školski sport, a odatle dolaze u klubove budući šampioni i olimpijci. U Kruševcu se trudimo da popravimo stanje u školskom sportu. Kruševac je bio baza mnogih naših olimpijcima, a nadam se da će biti tako i ubuduće, pa da u Riju svi zajedno postignemo uspeh – rekao je u pozdravnoj reči Bratislav Gašić gradonačelnik Kruševca.

Sednici Skupštine OKS prisustvovala je i Alisa Marić, ministar mladine i sporta:

- Svi mi u okviru naših ovlašćenja i mogućnosti zajedno radimo na poboljšanju stanja u sportu u Srbiji. Kako sam i sama u dva navrata bila član Predsedništva OKS, vrlo dobro znam da svi u OKS rade za dobrobit našeg sporta i sportista. OKS je i značajan partner MOS i u budućnosti ćemo se zajedno truditi da stvorimo još bolje uslove sportistima.

Skupština je potvrdila odluku Izvršnog odbora kojom nekadašnjem predsedniku Vaterpolo saveza Srbije Veliboru Sovroviću prestaje članstvo u Izvršnom odboru OKS, obzirom da je prema Statutu OKS članstvo u Izvršnom odboru vezano za obavljanje funkcije predsednika ili generalnog sekretara u matičnom savezu. Predsednik OKS Vlade Divac se Veliboru Sovroviću zahvalio na radu i angažovanju u Izvršnom odboru i ranijem Predsedništvu OKS.

Po završetku sednice, u Narodnom muzeju Kruševca olimpijska šampionka iz Londona Milica Mandić, svečano je otvorila izložbu “Trenuci za pamćenje”, koja prikazuje najznačajnije eksponate iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije.

- Drago mi je da će građani Kruševca kroz ovu izložbu imati prilikeu da osete makar deo atmosfere iz Londona i srećna sam što je moja medalja našla mesto među trenucima za pamćenje - rekla je Milica Mandić.

Izložba će biti otvorena do 1. jula, a obuhvata period od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. preko prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. do uspeha naših sportista na OI u Londonu.

Posetioci će moći i da vide učesničku medalju sa prvih modernih Olimpijskih igara održanih u Atini 1896. - srebrni tanjirić sa olimpijskim krugovima i potpisom, nosač za baklju sa OI u Berlinu 1936, orden Bogdana Spernjaka sa OI u Berlinu 1936, tabelu sa rezultatima sa OI u Meksiku 1968, ulaznicu za OI u Rimu 1960. i mnoge druge zanimljive eksponate.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise