XS
SM
MD
LG

Zamka za "staklarce" u Fetislamu, Prahovčani na Rosulji protiv tradicije, derbi pored Nišave, veliki ispit za Moravce

Prethodno 10. kolo na Istoku donelo je nove pobede vodećih i poraze timova sa začelja. Četiri prvoplasirane ekipe isprašile su rivale i bili iuzetno efikasni. Postigli su 14 golova i primili samo jedan, tako da su napravili još veću distancu u odnosu na ostale ekipe. Naredno 11. kolo donosi nova uzbuđenja i neizvesne duele.

U subotu je na programu pet utakmica. Na teren tvrđave Fetislam, pored Dunava, dolazi SFS Borac. Đedap se nakon skromnog strata podigao, nanizao tri pobede i sve je bliži sredini tabele. Velika tri boda uzeli su u Popovcu i samo potvrdili uspešnost na gostovanjima. “Staklarci” su nakon serije loših rezultata iznenadili visokoplasirane Piroćance. Zlatković u prvom i Anđelković na isteku utakmice bili su dovoljni za pobedu i vraćanje samopouzdanja. Prošle sezone Paraćinci su slavili na oba duela, ali Đerdap je u usponu i prilika je da se revanšira.

Derbi začelja odigraće se između poslednje Budućnosti i Trstenika PPT, koji u meč ulazi kao blagi favorit. Popovčani nižu poraze i sve su u težoj situaciji sa četri osvojena boda. Ovog puta bodove su odneli Kladovčani, a rani autogol Stamenkovića bio je uvod u još jedan neuspeh. Trsteničani se dižu, spojili su dve pobede, posebno dobija na značaju trijumf u Durlanu.

Jedinstvo iz Paraćina i OFK Sinđelić nalaze se u seriji poraza i ne nazire se kraj rezultatskoj krizi. Izgubili su u Svilajncu i dugo su na 10 osvojenih bodova. “Orlovi” ne liče na ekipu sa starta sezone, problemi finansijske prirode, promene trenera, uticali su da ekipa sa solidnim rosreom i potencijalom ne pruža očekivane rezultate. Šokantan poraz od novajlije još više je produbio krizu i pitanje je da li mogu nadvladati prisutne teškoće. Domaćin će biti bez Ikića, a gosti ne mogu da računaju na Dedijera i povređenog Radosavljevića.

Jedinstvo 1936 će ugostiti Radnički iz Svilajnca i prilika je da posle dužeg perioda zabeleže pobedu. U Vranju su doživeli debakl i najubedljiviji poraz ove jeseni. Kola su krenula nizbrdo odlaskom uspešnog i iskusnog trenera Ivana Radivojevića. Radnički je nakon tri vezana poraza savladao Paraćince ranim golom Manasijeva. Iako desetkovani, bez četvorice prvotimaca i trenera Trailovića (13 igrača u protokolu) prekinuli su negativnu seriju i bar na trenutak mogu da predahnu.

GFK Jagodina i Timok 1919 trebalo bi da odigraju kvalitetnu i utakmicu za fudbalske sladokusce. Koliko pratim dešavanja na Istoku ne pratim da su Jagodinci tako ubedljivo izgubili kao u Prahovu. Imali su svoje prilike (pogodili prečku), Ranđelov je mogao više u situaciji “jedan na jedan” i kad pojedincima ne ide, odrazi se na ceo sistem igre. Zaječarci su se brzo konsolidovali posle problema organizacione i finansijske prirode. Živić je rano načeo Brodare, Stojanović dotukao i nije im smetalo što su imali igrača manje. Radi se o ekipama sličnog stila igre, sa dozom agresivnosti, imaju visinu snagu i treneru Terziću neće biti lako da povrati ekipu od šoka pored Dunava.

Nedelja je rezervisana za duele u Brzom Brodu, Pirotu i Vlasotincu.

Vlasina je pružila dobar otpor u Ćupriji sjajnom domaćinu i poraženi su nakon tri kola. Dočekaće Dunav, još jedno otkrovljenje jesenjeg dela sezone. Prvom i ubedljivom pobedom protiv Jagodinaca potvrdili su da dosadašnji rezultati nisu slučajnost. Davidović je načeo goste a Kocić sa dva gola u prvom poluvremenu otklonili sve dileme u konačan ishod meča. Znaju da domaćin ima iskusan sastav predvođen Nedeljkovićem i Stojanovićem.Tradicija je na strani Vlasine, Prahovčani su manje uspešni na gostovanjima.

Derbi se igra pored Nišave, gde dolaze preporođeni Ćuprijčani (bez poraza). Piroćanci su se opravdano pribojavali delenja pravde Anđelkovića koji ih je, smatraju, više puta oštetio. Zameraju da im je u Paraćinu poništen regularan gol. Trener Stanković je već u poluvremenu povukao Ristova i mladog štopera Blagojevića iz igre čuvajući ih za predstojeći derbi. Gostovanje u Pirotu biće jedan od testova za novajliju i svesni su da svaka serija ima kraj, ali će težiti da što duže traje. Dobili su golovima Todorovića žilave Vlasotinčane i bliže se novom rekordu uspešnosti. Biće to sudar dve koncepcije, domaćina koji se ostvaruje kroz posed, gost računa na timski duh, naročito su opasni iz brzih tranzicija i kontri.

Odlazak lidera u Brzi Brod biće prijatan izlet, jer sve osim pobede Vranjanaca bilo bi veliko iznenađenje. U Zaječaru su Nišlije ubedljivo izgubile, vezali treći poraz i predposlednji su sa skromnih sedam bodova. Golovima Stojkovića sa kreča, najboljeg strelca lige (11 golova) i Anđelovića SU Dinamo Jug je ubedljivo dobio posrnule Kruševljane.


Vlasina : Dunav
Radnički (P) : Morava 1918
Đerdap : SFS Borac
Trstenik PPT : Budućnost
Jedinstvo (P) : OFK Sinđelić
Jedinstvo 1936 : Radnički (S)
OFK Brzi Brod : SU Dinamo Jug
GFK Jagodina : Timok 1919
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 10 8 1 1 25
2 Morava 1918 10 7 3 0 24
3 Timok 1919 10 6 2 2 20
4 Dunav 10 6 1 3 19
5 Radnički (P) 10 5 3 2 18
6 GFK Jagodina 10 3 6 1 15
7 Jedinstvo 1936 10 3 4 3 13
8 Vlasina 10 3 3 4 12
9 Đerdap 10 3 3 4 12
10 Radnički (S) 10 3 3 4 12
11 SFS Borac 10 3 2 5 11
12 OFK Sinđelić 10 3 1 6 10
13 Jedinstvo (P) 10 3 1 6 10
14 Trstenik PPT 10 3 1 6 10
15 OFK Brzi Brod 10 2 1 7 7
16 Budućnost 10 1 1 8 4