XS
SM
MD
LG

Beskućnici iznedrili osam svetskih prvaka

Gabor Kurcinak je poslednji stigao do svetskog vrha - foto: KK Vojvodina       

Kuglanje ima dugu i uspešnu tradiciju u potiskom regionu. U poslanje dve decenije uz Jedinstvo iz Novog Bečeja, iskočila je i Vojvodona iz Bačkog Gradišta. Međutim, Bačko Gradište je naselje seoskog tipa i po budžetu su mali klub, ali sa zapaženim rezultatima. Takmiče se u Prvoj ligi – grupa Vojvodina. Ženska ekipa je bila i član Super lige, ali zbog nepostojećih uslova za takmičenje 2017. godine je ekipa stavljena u fazu mirovanja.

Koliko god da je Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta mali po finansijskim mogućnostima, velik je po ostvarenjima. Pored ekipnih, tu su i pojedinačni rezultati na međunaronoj kuglaškoj sceni. Ova konstacija se nameće sma po sebi, jer je klub d 2006. godine iznedrio oosam svetskih prvaka. Iz nepodesnog postora je izrastao svetski „numero uno“ Vilmoš Zavarko, koji ima ćitavu salu punu trofeja sa velikih međunarodnih takmičenja. Njemu uz rame je seniorski reprezentativac Čongor Baranj, pa kuglašica istog rejtinga Hermina Lukač. Svo troje su, zbog boljih uslova, napustili klub i našli bolja mesta za svoj sportski i životni razvoj.

Ovom trilingu valja dodati Gavru Ćosića, Milorada Vojnovića, Čabu Zavarka, Marka Erdeljana i od nedavno Gabora Kurcinaka, koji je na posednjem Svetskom prvenstvu za juniore u slovačkom gradu Brezno okitio titulom setskog prvaka u disciplini sprint. Malo li je.

- Klub od 2006. godine poseduje objekat kuglane po svim građevinskom normama, ali je oprema zastarela i neispravna, pa od 2017. godine ne možemo da treniramo i igramo utakmice u našoj kuglani. Neophodno je u kuglanu ubaciti novu montažnu opremu sa segmentnim pločama. Međutim, naš klub nema sredstava za takvu investiciju. Imali smo obećanja iz opštine Bečej da će se to uraditi, ali evo već sedam godina čekamo. U međuvremenu smo postali  „ekipa na točkovima“. Jer, 2017. godine smo na treninge i utakmice putovali u 50 kilometara udaljenu Bačku Topolu, naredne godine nam je baza bio pet klometara bliži Feketić, a od 2019. godine smo domaćoni u 25 kilometara udaljenom Novom Bečeju. Takav način bivstvovanja iziskuje ogromna sredstva za putovanja i zakupninu. Ni samo ne znamo kako je mladi Gabor Kurcinak u takvim uslovima uspeo da se popne na svetki vrh u jednoj od kuglaških disciplina. Što je najgore, postavlja se ozbiljno pitanje da li ćemo se, zbog ogromnih troškova za zakup i putovanja do Novog Bečeja, uključiti u narednu takmičarsku sezonu Prve lige Srbije, rezignirano govori trener i takmičar KK Vojvodina iz Bačkog Gradišta Milan Kaćanski.

Na kraju valja naglasiti da je kuglanje, uz fudbal, stoni tenis i odbojku, sport koji meštani Načkog Gradošta obožavaju i prate ih na utakmice kada su domaćini u Novom Bečeju. Rečju, navijači ih nisu napustili, a oni koji bi trebali da brinu o uslovima za bavljenje sportom odlažu rešenje gorućeg problema u nedogled.

 V. Jankov