XS
SM
MD
LG

Na "Starom hrastu" u Markovcu srpskoligašaka premijera

OFK Napredak Markovac - foto: N.Veljković

OFK Napredak iz Markovca je više od deset godina proveo u Podunavsko-šumadijskoj zoni, da bi dug staž krunisali titulom i istorijskim plasmanom u Srpsku ligu. Put do naslova bio je dug i trnovit. Pre tri godine imali su peh da su bili kažnjeni oduzimanjem devet bodova i bili unapred prežaljeni. Nisu se predavali i serijom pobeda u nastaavku vinuli su se do 12 mesta (drugi tim proleća). U sezoni 2021/22 ispali su, sa 43 boda, u Podunavsku okružnu ligu. Konkurisali su na tenderu na kome krivicom prethodnog rukovodstva regiona nisu prošli (OFK Aranđelovac ostao u Zoni). Pre dve sezone zadržali su igrački i trenerski kadar i superiorno osvojili naslov (28 pobeda i jedan poraz).

Letos su se pojačali i ozbiljno krenuli, bazirajući igru na kvalitetu i stručnom radu. Od 7-8 kola izbili su na čelo tabele i ostali na vrhu do poslednjeg kola. Titulu su uveličali sa 48 bodova (16 pobeda, tri poraza). Tome treba dodati 10 bodova iz plej-ofa (tri pobede). Drugoplasiranom RSK-u odmakli su 13 bodova.

Najzvučnija imena u timu su Stefan Stojanović, najboljih strelaca Zone (25 golova) i Nenad Đurđević (19 golova), koji su zajedno postigli 44 pogotka, od 73, koliko je imala kompletna ekipa. Treba izdvojiti učinak golmana Rafailovića, veznog Aničića, defanzivaca Milojevića i Lukića, najstarijeg igrača koji je duša tima i borbenošću i zalaganjem daje primer mlađima. Dodajmo vihorna krila Živanovića i Đorđevića, koji je dobio poziv za reprezentaciju regiona. Navedene podatke dobili smo od agilnog sekretara Nikole Veljkovića, koji je zadužen za uređenje klubskog sajta.

- Igrali smo napadački, dominirali, težili posedu i nije bilo lako probiti defanzivno nastrojene protivnike. Zahvaljujući tesnoj saradnji sa Radničkim 1923, postali smo njihova filijala i preuzeli trenera Vladicu Radovanovića. Većina igrača je iz Kragujevca i u sklopu saradnje u Markovac će dolaziti na kaljenje igrači superligaša - kaže operativac kluba.

Stadion se nalazi pored auto-puta, u nepostrednoj blizini čuvenog motela “Stari hrast” po kome je objekat dobio ime. Infrastruktura na stadionu se popravlja i do početka prvenstva biće u zadovoljavajućem stanju. Trenutno se radi na drenaži, zameni delova busena, postavlja se savremeni sistem za zalivanje terena i menjaju golovi i ograda. Od pre dve godine je renovirana upravna zgrada sa svlačionicama i službenim prostorijama.


Karađorđe 6 : 1 Đerdap
Morava 3 : 1 RSK
Omladinac (Š) 0 : 0 OFK Napredak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Napredak 27 19 4 4 61
2 RSK 27 13 9 5 48
3 Morava 27 14 4 9 46
4 Omladinac (Š) 27 13 7 7 46
5 Karađorđe 27 14 4 9 46
6 Đerdap 27 11 8 8 41