XS
SM
MD
LG

Trayal juri nezabeležen rekord u fudbalskim analima, dva derbija u Jagodini i Pirotu, Vlasina i Jedinstvo 1936 za prolećnu prevlast

Dočekaše na srpskoligaškom Istoku da se nastupajućeg vikenda završi jedna turbulentna sezona, puna osporavanja, prepucavanja, povika na ljude u "žutom"... Sve je poznato što se tiče vrha kao i ekipe koje odlaze u niži rang. Prvak Traal će ukoliko savlada Budućnost, a hoće, oboriti nezvanični evropski, možda i svetski rekord kad je u pitanju treći rang takmičenja. Nije zabeležen, niti smo naišli na podatak da je klub na kraju imao maksimalan učinak, kao i da je postojala tolika razlika između prvoplasirane i drugoplasirane ekipe (za sada je 35 bodova, sa tendencijom rasta u poslednjem kolu). Pčinja Timočanin i Žitorađa su novi zonaši i daleko su zaostali za timovima iznad crte.

Da li je realno da tim takve reputacije kao što je Timočanin u nastavku prvenstva osvoji četiri boda, i to ekipa koja se plasirala u polufinale kupa RIS-a. U ligi su glavnu reč vodili kruševački klubovi, pored Trayala, najviše je pokazao novajlija Jedinstvo 1936 i Meševo uprkos nešto slabijim rezultatima u nastavku sezone. Čast Niša spasao je drugoplasirani OFK Sinđelić, koji ima podjednak učinak u oba dela sezone. Standardno u vrhu su Piroćanci, mada nisu imali dovoljno sreće i ravnopravnog tretmana u odmeravanju snaga sa kruševačkim ligašima. GFK Jagodina se trudi i dolazi na mesto koje im po kvalitetu pripada. "Salto mortale" načinili su Đerdap i Vlasina (neki osporavaju njihove rezultate) iz beznadežnog položaja stigli su do bezbedne sredine. SFS Borac je tu gde mu je po kvalitetu mesto. Svilajčani su projektovani za mesto u vrhu, serija poraza (smatraju da su oštećeni) uticala je da ostanu deveti. Budućnost je sa podmlađenim timom opstala i kolo pre kraja, sa Jedinstvom i Dunavom završava spisak srpskoligaša za narednu sezonu (ne računamo novajlije). Dunav i Jedinstvo su bili na nivou rezultata iz jesenjeg dela sezone. Pčinja je imala turbulentnu polusezonu, začinjenu kasnim pripremama, prekidima, kaznama i razočarani "odlaze" sa Istoka. U Žitorađi su razočarani jer nisu mogli ravnopravno da se suprostave ostalim ligašima iz subjektivnim i objektivnim razlozima.

Možda smo malo poranili sa analizom učinka klubova, ali poslednje kolo neće puno toga promeniti i moguća su minimalana pomeranja.

30. kolo se otvara u petak utakmicom između Trayala i Budućnosti. O Kruševljanima sve je rečeno, o mladim gostima tu i tamo. Uspeli su da opstanu što je bio prevashodni cilj i u drugom delu prvenstva osvojili su pristojnih 19 bodova (kao jesenas). Kao nagrada dobili su mogućnost da odigraju za kraj na stadionu Mladosti, pod svetlošću reflektora. Biće u prilici da čestitaju prvaku i prisustvuju dodeli pehara.

Žitorađa na oproštaju dočekuje Dunav, bez rezultatske zainteresovanosti. Sportski direktor Srđan Krstić, razočaran proteklim dešavanjima i odnosom prema klubu, podneo je ostavku. Prahovčani su uspeli da opstanu i nisu ponovili plasman iz prošle sezone. Pobeđivali su kad je trebalo, na kraju igrali miroljubivo i 38 bodova je trenutni bilans, sa tendecijom da uvećaju u Žitorađi.

Meševo će ugostiti Timočanin. Igrali su drugom delu slabije, ali su zadržali visoke pozicije. Pobede su smenjivali porazi i ukoliko slave ostaće na trećem mestu. Šta reći za Knjaževčane a da se ne ponvaljamo. Sve je krenulo po zlu posle prekinute utakmice sa Radničkim iz Svilajnca. Kazne, suspenzija terena, oduzeti bodovi, neravnopravan tretman, uticali su da klub osvoji u nastavu neveroatna četri boda. Trener Marko Vidojević, vidno razočaran, već je napustio klub...

Derbi igraju GFK Jagodina i OFK Sinđelić, i postoje svi uslovi da bez pritiska akteri odigraju za svoju dušu i nadamo se brojne navijače. Domaćin je imao najmlađu ekipu u ligi koja je projektovana da u narednoj sezoni pokaže pravo lice i konkuriše za naslov. Nišlije smatraju da su na nekoliko utakmica bili oštećeni, pored svega, uspeli da zauzmu drugo mesto (podjednako uspešni u oba dela sezone).

Drugi derbi igra se pored Nišave, u Pirot dolzi SFS Borac. Domaćin je izgubio prethodni derbi na Durlanu i daleko su od jesenjeg učinka. To je jedna strana medalje, druga je vezana za nezadovoljstvo da jedan tako ugledan klub nije imao ravnopravan tretman... Igraju prepoznatljivo, otvoreno, sa obiljem golova (treći po efikasnosti) kao i cela liga. "Staklarci" su očekivali više, mada su odigrali uravnoteženo celu sezonu. Nakon dva poraza, sa pobedom i remjem u lokalnom derbiju, sedmi su na tabeli. Koliko su dali golova (52), toliko su primili i to govori da su igrali otvoreno, na gol više.

Nije poznato gde će Pčinja odigrati oproštajnu utakmicu sa Đerdapom, s obzirom na suspenziju terena u Trgovištu. Digli su ruke od lige još ranije (tri poraza) i osuli drvlje i kamenje prema takmičarskim organima smatrajući da su žrtvovani unapred. Na drugoj strani, Kladovčani mogu biti prezadovoljni učinkom, naročito pored Dunava. U gostima su osvojili zanemarljivi broj bodova (osam) i pruža im se prilika da poprave bilans. U prolećnom delu prvenstva osvojili su više nego duplo bodova i po ostvarenju su peti.

Vlasina se oprašta od izuzetno uspešnog proleća i sumorne jeseni. Meč sa Jednistvom 1936 odigraće rasterećeno i podariti navijačima jednu mirniju, bez pritužbi rivala, utakmicu. Zameraju im na naklonosti sudija i brojnim spornim detaljima na nekoliko mečeva. Kruševljani su najviše pokazali od novajlija i po učinku u nastavku sezone su drugi (27 bodova) i prevazišli su jesenji bilans.


Meševo 3 : 1 Timočanin
Žitorađa 1 : 7 Dunav
GFK Jagodina 4 : 2 OFK Sinđelić
Radnički (P) 2 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 Radnički (S)
Pčinja 0 : 0 Đerdap
Vlasina 0 : 1 Jedinstvo 1936
Trayal 4 : 1 Budućnost (P)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 30 30 0 0 90
2 OFK Sinđelić 30 16 4 10 52
3 Meševo (-1) 30 16 4 10 51
4 Jedinstvo 1936 30 15 5 10 50
5 Radnički (P) 30 16 2 12 50
6 GFK Jagodina 30 14 6 10 48
7 SFS Borac 30 13 4 13 43
8 Dunav 30 13 4 13 43
9 Đerdap 30 13 4 13 43
10 Jedinstvo (P) 30 12 5 13 41
11 Vlasina 30 11 6 13 39
12 Radnički (S) 30 12 3 15 39
13 Budućnost (P) 30 10 8 12 38
14 Pčinja (-4) 30 9 2 19 25
15 Timočanin (-5) 30 6 3 21 16
16 Žitorađa 30 3 2 25 11