XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Predrag Savić novi predsednik

BEOGRAD 5. mart (Info centar).- Predrag Savić, istaknuti veslač, osvajač bronzane madlje na SP na Bledu 1965. izabran je za novog predsednika Udružnja državnih reprezentativaca Srbije na Skupštni u sali u Starom Difu. Za njega su glasala 52 delegata koliko ih je bilo na Skupštini.

Za potpredsednika je izabrana legendarna rukmetašica Ivanka Šuprinović, koja je bila u reprezentaciji šampiona sveta u Beogradu 1973.

Dosadašnji predsednik Milca Stojadinović, nekadašnja odbojkaška reprezentativka, na predlog Svetozara Mijailovića, člana rukovodstva Udruženja reprezentativaca, aklamacijom je izabrana za počasnog predsednika.

Milica Stojadinović je podnela neopozivu ostavku koju je ovako obrazložila:

- Neću je pobeći od vas, ali sam morala da se povučem da završim drugu knjigu o Udruženju reprezentativaca, ima mnogo posla a malo vremena.

Stojadinovićeva je od osnivanja Udruženja državnih reprezentativaca 2000. bila predsednik. Kako je lepo rekao Vladimir Jokanović jedan od učesnika u diskusiji, „ove godine su se dogodila dva potresa u svetu: povukao se papa i povukla se Milica Stojadinović“. Košarkaš Bata Đorđević je predlagao da ostane i dalje predsednik, ali i da se rastereti nekih obaveza, ali Milica Stojadinović taj predlog nije prihvatila.

- Od kada smo osnovani, radili smo amaterski, sa mnogo entuzijazma i uspešno rešavali sve poteškoće - rekla je u izveštaju o radu Milica Stojadinović. Udruženje nikome nije dužno, na računu ima 25.000 dinara iako je ostavljeno od mnogih državnih institucija na cedilu. Raniji ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i njen pomoćnik Kreclović, pomagali su nam za zakup kancelarije. Sadašnje minastarstvo ne priznaje ono što je radilo ono prethodno, Atanasov i Kantar su mi rekli da neće više pomagati u plaćanju zakupa kancelarije, a do ministra Alise Marić i šefa kabineta ne možemo da dođemo da makar porazgovaramo na ovu temu. Na sreću, našli su se dobri ljudi i zahvaljujući Milošu Vidiću direktoru Gradskog centra za fizičku kulturu u Deligradskoj, dobili smo novu kanceriju pod veoma povoljnim uslovima korišćenja i zakupa.

Doktor Jelica Kalenić, naša proslavljena košarkašica, obavestila je da njena ordinacija više ne može da besplatno pregleda članove Udruženja. Novi predsesnik Predrag Savić je na to prokomentarisao da će nastojati da otkrije „odakle vetar duva“ i zašto je došlo do zabrane. Na ovoj veliki problem, da su članovi ostali bez lekarske nege, osvrnula se i Milica Stojadinović:

- Ne postajemo mlađi, pa nam je dobra zdravstvena zaštita veoma bitna. Jelica je, to odgovorno tvrdim, spasila najmanje pet naših članova od sigurne smrti. Molili smo Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Sportski savez Srbije da nam pomognu u ovom veoma osetljivom pitanju jer preglede, na primer u Zavodu za sport i medicinu sporta moramo da plaćamo, ali – niko nema para za ovu namenu.

Stojadinnovićeva se zuhvalila brojnim saradnicima na pomoći u dosadašnjem radu i istakla da je veoma bitno da članovi plaćaju članarinu, a među neplatišama je najviše onih sa nacionalnim priznanjima koji su dobro situirani:

- Sa ponosom ističem da smo u poslednje vreme dobili nekoliko mladih članova, aktivne rukometaše Branka Kokira i Vladu Matića, dugogodišnjeg predsednika komisije „Žene i sport“ OKS gimastičarku Milenu Reljin, karatistkinju Tanju Petrović, odbojkašicu Jelenu Reljin... Cilj je da što više aktivni sportista i onih mlađih reprezentativaca budu naši članovi, da Udurženje nastavi sa dobrim radom – zaključila je Milica Stojadinović.

Obavestila je i da je zbog neaktivnost, nedolaska na sastanke i neplaćanja članarine iz članstva isključeno desetak reprezentativaca.