XS
SM
MD
LG

Ko može do titule prvaka Evrope u fudbalu u Nemačkoj?

UEFA Euro 2024 - foto: wallpapercave.com

Najprestižnije evropsko reprezentativno takmičenje u fudbalu samo što nije, dugo isčekivana borba za trofej najbolje reprezentacije Evrope kreće 14. juna u Minhenu.

Ko je sa kim u grupi?

Grupa A: Nemačka se kvalifikovala kao domaćin takmičenja i po kvalitetu spada u najuži krug favorita na ovom prvenstvu. Škotska se kvalifikovala kao druga iz svoje grupe iza neprikosnovenih španaca, a ispred Halanđana i Norveške. Mađarska je bila pobednik grupe u kojoj su bile i Srbija i Crna Gora. Švajcarska je prošla kao druga iz grupe sa Rumunijom i ima čemu da se nada u ovoj grupi.

Grupa B: Španija je dominatno prošla svoju grupu uz samo jedan poraz od Škotske. Možda su glavni favoriti za osvajanje. Hrvatska nije odigrala svoje najbolje kvalifikacije pa kao druga iz grupe vreba svoju šansu za prolaz dalje. Italija kao branilac trofeja morala je da u poslednjem kolu izbegne poraz od Ukrajine da bi se kvalifikovala. Albanija se po drugi put u istoriji kvalifikovala na završni turnir Evropskog prvenstva i to kao prva iz grupe sa Poljskom i Češkom.

Grupa C: Slovenija je grupu završila kao drugoplasirana sa istim brojem bodova kao i Danska 22. Danska koju je žreb spojio sa Slovenijom sa kojom su bili u grupi, kvalifikovala se kao prva u grupi. Srbija se kavlifikovala po prvi put od svog osamostaljenja, 2000-te se plasirala u četvrtfinale i sada se nada dobrom plasmanu. Engleska je nosilac grupe i kvalifikacije je završila bez poraza, da li je vreme za trofej posle dugo godina čekanja?

Grupa D: Francuska je favorit broj jedan za titulu na ovom takmičenju, Mbape i drugovi žele titulu posle 24 godine čekanja. Holandija će posle kvalifikacija biti i na završnom turniru u istoj grupi sa francuzima. Prolazak grupe je moranje za "lale". Austrija posle odličnih kvalifikacija želi da ostavi trag i na završnom turniru. Pobednik plejofa A - Pobednik ovog plejofa će se znati 26. marta kada se igra finale, a reprezentacije koje učestvuju su Vels - Finska i Poljska - Estonija.

Grupa E: Belgija je na kraju jednog ciklusa i ovo je možda poslednja prilika da se domognu nekog trofeja. Slovačka je osvojila drugo mesto iza Portugala u svojoj grupi i pokazala je da nije za potcenjivanje. Rumunija je neočekivano bila prva u svojoj grupi ispred Švajcarske i na krilima odličnih kvalifikacija pokušaće da prođe i ovu grupu. Pobednik plejofa B - Kao i svi preostali plejof mečevi biće odigrani 26. marta i na njemu će učestvovati Bosna i Hercegovina - Ukrajina i Izrael - Island.

Grupa F: Portugal je sa savršenim učinkom od 10 pobeda završio kvalifikacije i biće ovo vrlo verovatno poslednje reprezentativno takmičenje za Kristijana Ronalda. Turska je kao prva iz grupe došla na završni turnir i ima pravo da se nada iznenađu i plasmanu u samu završnicu. Češka Republika je u ne tako atraktivnoj grupi završila kao druga iza Albanije ali ispred Poljske. Pobednik plejofa C - Pobednik ovog plejofa biće poznat nakon utakmica između Gruzije i Luksemburga i Grčke i Kazakstana. Finale je takođe 26. marta.

Pripremite se za ovo takmičenje i pogledajte šta nudi Mozzart kladionica i koje bonuse za sportsko klađenje.

Na kojim stadionima će se igrati Evropsko prvenstvo?

Uslov je bio da stadioni imaju minimalni kapacitet od 30000 sedećih mesta i izabrano je 9 stadiona koji ispunjavaju zadate standard. Ovo su stadioni na kojima će se igrati EURO 2024 i njihovi kapaciteti:

Olimpijski Stadion Berlin - 74461 mesta kapacitet
Alijanc Arena Minhen - 70076 mesta kapacitet
Signal Iduna Park Dortmund - 65849 mesta kapacitet
Veltins Arena Gelzerkirhen - 54740 mesta kapacitet
Dojče Bank Park Frankfurt - 54697 mesta kapacitet
Volkspark Stadion Hamburg - 52245 mesta kapacitet
Merkur Špil Arena Dizeldorf - 51031 mesta kapacitet
Rein Enerdži Stadion Keln - 49827 mesta kapacitet
Red Bul Arena Lajpcig - 42959 mesta kapacitet

Biće pravo uživanje gledati utakmice na ovakvim neverovatno modernim stadionima širom Nemačke. Definitivno će i zadovoljstvo kod gledalaca koji uspeju da dođu do karata biti još veće.

Nova godina je prošla i jun samo što nije, a sa njim i najveća reprezentativna smotra fudbala, tako da odložite obaveze i prepustite se uživanju u najboljem fudbalu koji Evropa može da ponudi.