XS
SM
MD
LG

"Grafosi" na novoj "Dubočici", sve bolji Milanovčani dočekuju nezadovoljne "rudare", beogradski derbi pored "studenjaka"

Foto: prvaliga.rs

Od petka do nedelje na progamu su utakmice 19. kola Mozzart Bet Prve lige. Dva kola su ostala do kraja, plus zaostale и kup utakmice, sve u decembru i kako govori vremenska prognoza, u debelom temperaturnom minusu. I juče smo pisali o odloženim utakmicama i očajnim terenima koji idu na uštrb kvaliteta, igre, gledalaca. Proteklo kolo donelo je malo fudbala i još manje golova, da nisu bili raspoloženi strelci na veštaku pored “Rajka Mitića” gogeteri bi se propisno obrukali. Domaćini su dominirali(pet pobeda), čast gostima sačuvali su probuđeni Milanovčani. Bez golova je bilo u Lazarevcu i Čelarevu, mada je bilo šansi za promenu rezultata.

Sutra se u Čelarevu igra meč između Novog Sada 1921 i Inđije. “Kanarinci” su ponovo domaćini na оштећеном terenu i ugostiće još jednog rivala iz vrha tabele. Protiv GFK Dubočice su ostavili povoljan utisak, gosti su se više brani i imali prilike za postizanje gola. Pre toga su nadigrali Mitrovčane, imali prednost od dva gola i u finišu ostali bez pobede. Inđija je vezala dve pobede (bez primljenog gola), protiv Mladosti odigrali su zrelo, taktički dobro, bili u fokusu i sve podredili rezultatu. Znaju da su Novosađani odigrali dobro prethodne tri utakmice, bili bolji u pojedinim fazama igre, stvarali šanse, ali su izostali rezultati. Zeleni će biti bez bolesnog Janića, ali se u tim vraća Maričić.

U subotu se igra šest utakmica. Na novoj “Dubočici” sve obečava da ćemo prisustvovati otvorenoм i nadahnutom meču sa obilje golova, jer dolaze mladi “grafosi”. Domaćina za nepune dve nedelje očekuju četiri zahtevne utakmice od kojih će zavisiti pozicija u vrhu tabele. U Čelarevu su izvukli bod, “kanarinci” su bili bolji u pojedinim fazama igre. Četiri poslednje utakmice na novom stadionu su dobili i protiv RFK Grafičara su blagi favoriti, s obzirom da Beograđani igraju znatno slabije na strani (osam bodova). “Ljubičasti” su dobili uz manje probleme “majstore” nakon preokreta u nastavku utakmice. Uvek igraju otvoreno, na gol više, oslanjajući se na kvalitet teže da dođu do prihvatljivog rezultata.

Beogradski derbi odigraće se pored “studenjaka”. U prvom meču Radnički je dobro namučio lidera, vodio i na kraju otkunuo bod. Loš teren ne pruža mogućnost da se igra razvije, domaćin će odigrati u niskoj zoni, vrebajući priliku da iznenadi iz tranzicije. OFK Beograd je u obavezi da potvrdi dosadašnje rezultate. Na trenera Krunića “majstori” su ostavili pozitivan utisak i smatra da ko bude pokazao više strpljenja, manje grešio i prilagodio se uslovima teškog terena biće bliži pobedi.

Jedinstvo i Tekstilac su poraženi proteklog vikenda. Ubljani su se dobro držali na Karaburmi više od sat vremena, načeo ih je Georgijević, da bi u finišu za dva minuta primili još dva gola. Prekinuli su uspešan niz i sa ekipom sa severa Bačke imaju priliku da potvrde dominaciju pored Tamnave. Tekstilac je neočekivano izgubio od sve boljih Milanovčana i pokvario bilans u Odžacima. Vodili su od osmog minuta (Zličić) punih sat vremena i na isteku vremena primili drugi gol. Na gostovanjima su neuspešni (devet bodova) i ukoliko žele da zadrže visoke pozicije moraju na lošem terenu stadiona “Dragan Džajić” odigrati defanzivno, bez mnogo rizika.

Da je Metalac igrao od početka prvenstva kao u prethodnih pet kola (11 bodova) sada bi razmišljao o plej-ofu, a ne o opstanku. U Odžacima su pružili jednu od njaboljih igara na starani i preokretom u nastavku došli do važnih bodova. U Kolubari vri od nezadovoljstva izazvanog besparicom i velikim kašnjenjem plata. Odigrali su još jednu utakmicu za zaborav protiv Užičana i moraju biti zadovoljni osvojenim bodom. Statistika ne ide u prilog domaćinu, ali gledajući trenutnu formu i nezadovoljstvo u redovima “rudara”, Milanovčani su bliži osvajanju tri boda.

Da li bod osvojen u Lazarevcu znači da se GFK Sloboda budi, ili je i dalje u krizi, odgovor će dati meč sa Radničkim. Dugo su bez pobede i meč sa solidnim Mitrovčanima prilika je da poprave skroman bodovni bilans na Gradskom stadionu (deset bodova). Kao da su pretplaćeni na remije i nikako da reše problem sa realizacijom (11 golova). Radnički je srećno stigao do tri boda u okršaju sa Mačvom i na kraju uspeo da sačuva pobedu. Na dva gostovanja su poraženi i van Hazene su osvojili trećinu bodova.

Utakmica između Mačve i Smedereva 1924 pomerena je za subotu od 15 časova. Šapčani zameraju Mitrovčanima na odnosu prema igri nakon datog gola, brojnim prekidima, opstrukciji igre i sl... Pomoćni trener Radosav Ćirica je po njima nepravedno dobio crveni karton. Bili su oslabljeni, bez nekoliko prvotimaca, tako da će trener Kurtušić moći da računa na Jovanovića, Jovovića i Sladojevića, dok je Pejović prehlađen i nije trenirao tokom nedelje. Smederevci su zadovoljni izdanjem protiv OFK Vršca. Odigrali su zrelo, nadahnuto i trener Mićović je zadovoljan odnosom igrača. Vezali su dve pobede, u Šabac odlaze da potvrde dobre igre i poprave bilans na gostovanjima i ostanu u vrhu tabele.

U nedelju će se odigrati preostali duel između OFK Vršca i Mladosti GAT. Domaćin je prvi susret dobio u Novom naselju i sudeći po dosadašnjim igrama bliži osvajanju bodova. Poraženi su od “oklopnika” minimalnim rezultatom i nalaze se u blagom padu forme. Novosađani su poraženi u Inđiji i trener Bajić razloge neuspeha vidi u nekonkretnosti i nedovljnoj istrajnosti, kaže da je falilo više hrabrosti. Respektuju Vrščane, znaju da se radi o defanzivno pravoj takmičarskoj ekipi, malo daju i primaju golova. Sva je prilika da jedan gol može da odluči susret ispod Vršačkog brega.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19