XS
SM
MD
LG
26.11.2023 Stevan Davidović

Šuranji izborio vizu za Pariz

Laslo Šuranji (foto: Stevan Davidović)

Najuspešniji sportista novobečejske opštine, svih vremena, paraolimpijac u streljaštvu Laslo Šuranji, izborio je vizu za 17. paraolimpijske igre u Francuskoj, koje će se održati od 28. avgusta, do 8. septembra 2024. godine, u Parizu.

Ovaj fenomenalni uspeh, odnosno svoje četvrto učešće na najmasovnijem svetskom nadmetanju paraolimpijaca, Šuranji je ostvario na Svetskom prvenstvu u parastreljaštvu, koje je održano u glavnom gradu Perua, Limi. 

Šuranji je na Svetskom prvenstvu, gde je učestvovalo 260 takmičara iz 54 zemlje, nastupio u četiri discipline, vazdušna puška 10 metara stojeći i 10 metara ležeći stav, i malokalibarska puška (50 m) trostav i (50 m) ležeći stav. U disciplini MK 50 m trostav, Šuranji je u predtakmičenju bio šesti, a u finalu osmi, što mu je bilo dovoljno da izbori vizu za Paraolimpijadu u Parizu. 

Da podsetimo Laslo Šuranji je do sada učestvovao na tri Paraolimpijade (London 2012, Rio de Žanerio 2016, Tokio 2021) i da je osvojio tri medalje. U Brazilu zlatnu u disciplini MK puška, trostav i bronzanu u MK puška, ležeći stav-miks, a u  Japanu srebrnu, u disciplini MK trostav. Na Paraolimpijadi u Japanu Šuranji je nosio srpsku zastavu i na otvaranju i zatvaranju ovog najmasovnijeg takmičenja paraolimpijaca. Od  2016. godine Šuranji je odlukom Skupštine opštine nosilac zvanja Počasni građanin Novog Bečeja.

Piše: Stevan Davidović