XS
SM
MD
LG

Zahvalnost Nemetu i Sečenjiu

Sa kasačkog dana u Bečeju - foto: V. Jankov

Umesto povodom "Dana ravnopravnosti" u avgustu, Konjički klub "Potisje" iz Bečeja organizovao je jedini kasački dan 8. oktobra, na dan kada je pre 79. godina  Bečej oslobođen od fašizma. Učestvovalo je 40 grla iz 22 naselja širom Srbije u četiri memorijalne i "brzoj trci" - "Trci grada Bečeja". Iskoristio je organizator priliku da se pred brojnim gledaocima zahvali dvojici veterana, koji su pola veka u konjičkom sportu, Janošu Nemetu i Karolju Sečenjiu, pa im je predsednik najveće potiske opštine dr Vuk Radojević uručio pehare, a predsednik kluba Sava Vojnović zahvalnice.

- Mislio sam da nikad neće doći taj dan da moram takmičarski da se odvojim od konja i staze, ali... U svakom slučaju, mada sam penzionisan, biću tu da pomognem ma šta bude trebalo, veli Janoš Nemet.

A kada je takmičarski deo u pitanju, počelo je trijumfom poznatog bečejskog konjara Dušana Blažina. On je i u prvoj trci vozeći sulke u koje je bio upregnuto njegovo grlo Indigo D. B. Drugo mesto u memorijalnoj trci „Mikloš Đurčik“ propalo je grlu Forti Rojal sa Mirkom Oračićem mlađim u sulkama, trći su bili Absolut i Ranko Savčić, a četvrti Kralik sa Stevanom Sičem mlađim u ulozi vozača sulki.

Druga trka bila je posvećena Živku Kucurskom, a pobedilo je grlo Lepi mića sa Markom Gajićem u sulkama. Drugi je bio Pinoče Augusto sa Nemanjom Mašićem  ulozi vozača, treći Ernisaž Hol sa Kristijanom Gere, a četvrti Azim Bird sa Borisom Novićem.

U trećoj trci posvećenoj Ištvanu Čabiu trijumfovala je Konkordia sa Dejan Katanićem u sulkama, drugi je bio Bukefal sa Jovanom Popinim, treći Maj Fire Star i Branislav Mukić, a Demon King sa Gaborom Vituška u sulkama četvrti.

Četvrta trka bio je Memorijal „Đorđe Rakić“, a pobedio je, odlukom sudija, Tagora sa Dejanom Katanićem u sulkama. Prvi je, istina, kroz ciljnu ravninu prošao Airone Kanf sa Markom Gajićem, ali su sudije primetile da nije bio na svom startnom mestu i isključile su ga kao i Severina sa Aleksandrom Topalom u sulkama, koji je imao plasman na četvrtom mestu. Tako je drugi bio Morena Lobel sa vozačem  Lazarom Balaževićem, treće mesto pripalo je Ateni i Atili Sekeu, a četvrto mesto osvojilo je grlo Tuto Belo sa Branislavom Mukićem u sulkama.

Trka dana ili "brza trka" zbog dobrih vremena učesnika, a zvanično "Trka grada Bečeja" pripala je Džil Higinsu A. T. sa Brankom Skenderovićem u sulkama, drugo mesto osvojio je Aerobik BI sa vozačem Nemanjom Mašićem, trći je bio Rik del Duomo sa Borisom Novićem, a četvrto mesto u osvojio je Klark Vik i u sulkama Marko Gajić.

V. Jankov