XS
SM
MD
LG

Deveto kolo otvara se sutra u Užicu, derbi jeseni na Staroj Karaburmi, duel u Leskovcu odložen za naredni mesec, "rudari" u četvrtak kod posustalih "grafosa"

Foto: Prva liga Srbije

Deveto vanredno kolo Mozzart Bet Prve lige donosi derbi jeseni između vodećeg OFK Beograda i drugoplasiranog Tekstilca. Oba takmaca su u prethodnom kolu upisali nove pobede. Lider je uspešno pregrmeo još jedno teško gostovanje u Inđiji, Tekstilac je lakše nego što se očekivalo ubedljivo dobio posrnule “grafose”, Mačva i Smederevo 1924 su remizirali i za korak zaostali za vodećima. Novo naselje je bilo poprište goleade, začinjene sa sedam pogodaka, slađi deo kolača pripao je Ubljanima. “Majstori” su poveli pored tvrđave i na kraju upisali četvrti uzastopni poraz. Domaćini su bili uspešniji i slavili na četiri utakmice, gosti na dve, postignuta su 24 gola (tri po meču).

Zbog radova na novom stadionu “Dubočica” odložena je utakmica GFK Dubočica - Smederevo 1924.

Na otvaranju 9. kola sutra se u Užicu sastaju GFK Sloboda i Inđija. Užičani su defanzivnom taktikom došli do petog remija u Šapcu i u nadoknadi su mogli da iznenade domaćina. Neće odstupiti od svog stila i igre podređene rezultatu, neugodni su kao domaćin i opasni iz prekida I kontre. Inđija se nalazi u krizi rezultata, vezali su dva poraza i pali na tabeli. Nadigrali su lidera, imali veliki broj šansi i na kraju za promašaje bili kažnjeni. U Užice putuju da prekinu sa neuspesima i vrate se na pobednički kolosek. Biće oslabljeni za izostanak povređenog kapitena Stojanovića i Janjića.

U sredu Stara Karaburma će biti poprište okršja trenutno dve najbolje ekipe u ligi. “Romantičari” su lakše od očekivanog došli do pobede u sremskoj ravnici, golovima u prvom poluvremenu preko Đermanovića i Markovića. Uprkos pobedi ostali su dužni gledaocima za ne baš sadržajnu igru. Tekstilac je u najboljoj predstavi u dosadašnjem toku prvenstva nadigrao RFK Grafičar. Dobrom tranziciom, visokim presingom, čvrstom odbranom u finišu su dokrajčili rivala. Trener Branko Mirjačić kaže da je o kvalitetima domaćina izlišno pričati. Individualno su, veli, jaki, po kvalitetu na nivou superlige i favoriti za osvajanje naslova. Uočio je da nisu neranjivi i obećava da dolaze da se nadigravaju sa liderom. Debi će zbog kartona propustiti Luković, ali se vraća desni bek Popović.

Metalcu nikako da krene, iz prethodna tri utakmice osvojili su bod i nalaze se među ugroženim ekipama. Dobro su se držali u Vršcu, ključan momenat bilo je isključenje Miloševića u 82. minutu i gol Kilibarde sedam minuta kasnije. Izgleda da previše rotiraju i nikad utakmicu ne počne ista postava, problem je nedovoljna fizička sprema. Virus je desetkovao redove Mačve tako da su utakmicu sa GFK Slobodom propustila trojica standardnih igrača. U igri bez golova imali su više od igre i tri izgledne prilike nisu pretvorili u gol. U Milanovcu će biti jači za oporavljenog Mijailovića, Ristića I Jovovića.

Ubljani su odigrali ludu utakmicu u Novom naselju, imali prednost od tri gola do 86. minuta i za dva minuta primili dva gola i uveli utakmicu u dramatičnu završnicu. Ponovo je bio ubitačan internacionalni tandem Kakikari i Zubairu, koji su od 11 golova Jedinstva postigli - devet. Zahvaljujući njihovoj brzini, bolji su u kontri nego u klasičnom napadu. OFK Vršav, naredni rival, je sa igračem više u finišu slomio otpor Metalca i na Ub dolaze da disciplinom i defanzivnom taktikom ostanu neporaženi.

Na Novom Beogradu snage će odmeriti dva rivala kojima ne cvetaju ruže. Novobeograđani su uknjižili četvrti poraz, izgubili su čvrstinu, manjka im u igri i realizaciji. Poveli su na smederevskoj “oranici” i u nadoknadi ostali bez boda. Ugostiće kraj “studenjaka” Mladost GAT, koja je u seriji od četiri poraza. Jedini su bez pobede, praktično se tek uigravaju, jer su se kompletirali pre desetak dana a prvenstvo je uveliko odmaklo.

Mitrovčani su u prethodne tri utakmice osvojili sedam bodova i već su u sredini tabele, gde se neće zaustaviti. Pred utakmicu sa Leskovčanima desetkovani su od virusa tako da trener Janković nije mogao da računa na standardnog Ivića, Petrovića i Ivkovića (povreda) za meč u Čelarevu protiv Novog Sada 1921. Novosađani su primili najviše golova u ligi (19), na tabeli su predposlednji sa četiri boda. U Lazarevcu su doživeli još jedan ubedljiv poraz, nemaju konstantnosti u igri i rezultatima, mada poseduju iskusan i donekle kvalitetan tim. U Čelarevu, u nefudbalskim uslovima, ko se bude pre adaptirao, odigrao čvršće i manje grešio biće bliži pobedi.

U četvrtak iza južne tribine stadiona “Rajka Mitića” sastaju se bledi “grafosi” i sve bolja Kolubara. Domaćin je u evidentnom padu forme i rezultata, pet kola su bez pobede (dva boda) i vreme je da se trgnu i zaustave strmoglav pad. Na pojedinim utakmicama nisu bili kompletni I nedostajali su igrači registrovani na dvojnu registraciju. U Odžacima su samo u uvodu meča bili na nivou i mogli da kazne neopreznog domaćina, posle toga Tekstilac je preuzeo konce u svoje ruke. Lazarevčani sa novim trenerom Nenadom Mijailovićem uspešni su u poslednje vreme(sedam bodova iz tri meča). Uhvatili su priključak sa vodećima I na tri boda su od Tekstilca, tako da im je svaki bod važan u trci za visok plasman.


Inđija Toyo Tires 5 : 1 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 1 GFK Dubočica
Metalac 5 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 2 : 2 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 2 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Smederevo 1924 30 13 11 6 50
5 Tekstilac 30 13 9 8 48
6 Mačva 30 11 9 10 42
7 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
8 Radnički (SM) 30 11 8 11 41
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19