XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Čukvas i Pavlović vode sedmorku na Svetski kup

BEOGRAD, 6. februar (Info centar) – Reprezentacija Srbije otputovala je iz Vrbasa na pojedinačni juniorski i seniorski Svetski kup čiji je domaćin od 7. do 10. februara mađarski grad Zalaegerseg.

U seniorskoj konkurenciji igraće Daniel Tepša i Baranj Čongor (obojica Beograd „Poštanska štedionica“) i Livia Santo (Pionir, Subotica). U juniorskoj konkurencniji za titule će se boriti Hermina Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej) i Maja Đukić (Radnički, Novi Sad), kao i Robert Ernješi (Segedin) i Igor Kovačić (Crvena zvezda BN Bos).

Zbog obaveza u ekipi Sporta iz Podbrezove, na spisku nema Vilmoša Zavarka svetskog rekordera i najboljeg srpskog kuglaša.

U stručnom timu su selektor seniorki Mirko Čukvas i selektor juniora Vojko Pavlović. Vođa delegcije biće Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije (FIK NBC).

- Ove godine srpsko kuglanje biće dva puta na ispitu u Zalaegersegu, prvo na pojedinačnom Svetskom kupu, potom i na ekipnom Šampionatu sveta za seniore i kadete od 9. do 25. maja – kaže Uroš Dragojlović.- Dobri rezultati na Svetskom kupu, sigurno će pomoći da sa poletom nastavimo sezonu sa ciljem da u maju odbranimo obe ekipne titule u muškoj konkurenciji – seniorsku i kadetsku, ali i da nam se ženske reprezentacije upuste u borbe za medalje. Priželjkujemo, posebeno, pobedu seniora jer bi tako postali trostruki uzastopni šampioni sveta pošto su već dva puta 2009. u Detnhajmu i 2011. u Sarajevu osvajali “krov sveta”.

Na poslednjem Svetskom kupu u Talinu u Estoniji 2011. Livia Santo i Robert Ernješi su osvojili juniorske zlatne medalje, a Vilmoš Zavarko seniorsko srebro. Ernješi je prošle godine na kadetskom Svetskom kupu u Baucenu u Nemačkoj osvojio pojedinačno zlato. Santo ima i juniorsku bronzu 2008.

Sa Svetskih kupova u ovoj selekciji medalje imaju i Daniel Tepša (seniorska bronza iz Rijeke 2009), Čongor Baranj (juniorska bronza 2006) i Hermina Lukač (pionirsko srebro u paru sa Markom Antićem u Rijeci 2010).

Kuglaši su sa svetskih kupova (pionirski, kadetski, juniorski i seniorski) doneli, od 1989. do sada, 24 medalje (11 – 4- 9). Robert Ernješi ima tri titule (dve kadetske 2010. i 2012. i juniorsku 2011), Milana Pavlic dve titule (kadetsku pojedinačnu i kadetsku u paru sa Ivanom Anđelkovićem 2008) i po jednu titulu imaju Livia Santo (juniorsku 2011), Vilmoš Zavarko (juniorsku 2009), Antonija Škafar (seniorska, 1989.), Arpad Boroš (seniorska 1994.), Sanela Nović Suturović (seniorska 2001) i Sandra Matešić (seniorska 2002).