XS
SM
MD
LG
14.06.2023 Dragan Stojić

Najznačajniji trofej u klupskom hokeju na ledu odlazi u Las Vegas

Foto: pixabay.com

Umesto čuvenih aligatora, suze na izmaku proleća 2023. se slivaju niz lice sportista sa atlanske obale Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što su Nikola Jokić i njegovi Denver Nagetsi ohladili Vrelinu iz Majamija u finalu NBA lige, hokejašima Vegas Golden Najtsa je isto pošlo za rukom u duelu protiv Florida Pantersa, pošto su "oklopnici" kluba iz "grada greha",  koji je u najjaču ligu u sportu na ledu ušao tek 2017. godine, počinili "slatski greh" u borbi za tron i trijumfom od 4:1 u seriji domogli se naslova šampiona NHL-a.

Gledajući ligaški deo sezone, Zlatni vitezovi su u finalnu seriju ušli s neprobojnim štitom, jer su regularni deo takmičenja završili sa 19 bodova više u odnosu na Pantere (111:92), mnogo boljom odbranom (2,8 primljenih golova po utakmici, naspram 3,3 Floride), čime su neutralisani bolji napad rivala, što je rezultiralo time da vicešampioni iz 1997. godine podviju rep i odu na popravku zuba, pošto su u odmeravanju snaga s protivnikom iz Nevade više ličili na zečeve nego na divlje zveri.

Sport je još jednom demantovao klimatologe, jer se po jutru dan nije poznavao, u šta su se već u uvodnoj utakmici finala uverili svi ljubitelji dobrog hokeja. Nekako prirodno, prvo je svanulo postavi sa istoka SAD, jer su Florida Pantersi postigli uvodni gol u borbi za ovosezonski tron, ali im se ubrzo smrklo. I tako do kraja serije, ne računajući pobedu u produžetku trećeg susreta, kojom su smanjili prednost predstavnika Zapadne konferencije na 2:1 u pobedama.

Kako u prve dve utakmice nisu imali šanse da ugroze Vegas, posebno u drugoj, u kojoj su iz ledene savane izašli smrznuti na "minus 5" (2:7), ponadali su se da će, posle srećnog ishoda u narednom okršaju, u četvrtom meču Vitezove pretvoriti u plen, ali se to nije desilo jer su izabranici Brusa Kasidija naoštrili mačeve i tri puta isekli mrežu Sergeja Bobrovskog, uz dve pretrpljene egzekucije, stavljajući do znanja da Panteri s Floride nisu neuhvatljivi  poput onog iz Apatina.

Poslednji, peti susret doneo je kanonadu na gol ruskog internacionalca, čak sedmorica hokejaša novog prvaka su se upisala u listu strelaca, od kojih Mark Stoun dvaput, dok je pulenima Pola Morisa gol mirisao na vruću kašu, tako da su "omastili brke" samo u tri navrata, pa je i konačan ishod dvoboja u Ti Mobajl Areni u skladu s navedenim - 9:3 u korist domaćih.

Ako je istina da je "statistika nauka koja vaspitava navijački kada", a u ovom slučaju jeste, onda su hokejaši Las Vegas Golden Najtsa pravi odlikaši, a oni u dresu Florida Pantersa zreli za popravni.

Mada je Džonatan Maršeso poneo zvanje najkorisnijeg igrača (8 poena, po 4 gola i asistencije), čovek kom su fanovi tima sa Istočne obale najčešće zviždali bio je Mark Stoun, koji je zabeležio poen više i pogodak više od svog klupskog druga, pritom mu je i procenat šuta iznad ostalih s većom minutažom, a Maršesoov učinak "kopirao" je Džek Ajkel. Upola manje od njih dvojice upisali su najefikasniji u redovima Pantera - Brendon Montur i Sem Benet.

Golmani su posebna priča s različitim krajem. Na "prednjim koricama" je izvrsni čuvar mreže Zlatnih vitezova Adin Hili, kome se pak našao iza leđa svega 12 puta u 305 minuta provedenih na golu, uz 92,3% odbranjenih šuteva, a na "poleđini", umesto lika i statistike vezane za ruskog internacionalca, ranije uglavnom izvanrednog Sergeja Bobrovskog i njegovog zamenika Aleksa Liona (branio samo na jednoj utakmici nešto više od 30 minuta ), bolje da stoje suze, jer su pak iz mreže vadili 24 puta, dakle, dvostruko više u odnosu na kolege sa suprotne strane ledene ploče. Rusu na dušu ide 21 pogodak (postotak odbrana preskromnih 84,4), Lion je dozvolio tri gola, odbranio je samo 80% udaraca.

Sve u svemu, dok su kockari "u gradu greha" stavljali ruku u svoje džepove tražeći još koji cent, hokejaši iz njihovog grada su svoje ruke stavili na pehar nazvan po lordu Stenliju, nekadašnjem Generalnom guverneru Kanade.

Kakva čast!

Piše: Dragan Stojić