XS
SM
MD
LG

Pored hipodroma prvi od dva okršaja "sokolova" i Zemunaca, Surčinci bez nade na Karaburmi, Obrenovčani na Dušanovcu, Borčani protiv "studenata"

Pred rekordnim brojem gledalaca i televizijskim auditorijumom, buran derbi odigrali su Zemun i OFK Beograd. Kako to obično biva, duel dve ravnopravne ekipe odlučio je jedan detalj, propust i snalažljivost iskusnog Kaluđerovića. Naš najbolji sudija, Srđan Jovanović, nije bio na nivou i usmerio je derbi u drugom pravcu. Prestrogo isključen defanzivac gostiju, uticao je na promenu taktičke zamisli i lišio gledaoce dodatnog užitka, lepršave i dopadljive igre. Sat vremena gledali smo čvrstu odbranu “Romantičara” i bezuspešna nastojanja plavo-zelenih da probiju tamo gde je najgušće, kroz sredinu. Isti broj bodova znači da ako se ništa ne promeni do kraja prvenstva, OFK Beograd će zbog boljeg međusobnog skora osvojiti naslov. Lepo reče jedan od trenera da bi najpravičnije bilo da obe ekipe uđu u više rang. Ostali dueli su protekli u senci meča u Gornjoj varoši. “Hemičari” su nadigrali “bulke” i vezali treću pobedu, komšije sa Vašarišta su “potkresali” krila “sokolovima” i približili se Borčanima na bod. Torlak je četvrtu uzastopno utakmicu izgubio, “studenti” su osvojili ključne bodove na Bežaniji.

Tradicionalno Beograđani prvi otvaraju kolo petkom i prvi na teren će istrčati u derbiju igrači BASK-a i Zemuna. “Sokolovi” nisu bili kompletni u Obrenovcu, osetio se umor od polufinala kupa, i doživeli su najubedljiviji poraz u prvenstvu. Pet igrača je bilo pod pretnjom suspenzije, imaju četiri reprezentativca, promena podloge, sve je to bilo u podsvesti igrača i uticalo da energetski slabije uđu u meč. Trener Saša Štrbac ima probleme sa rovitim igračima, tako da su derbi odigrali nedovoljno oporavljeni Lazović, Pantazis, Vukčević, prvi golman Jevrić je polomio prst i njegovo odsustvo se osetilo u prethodnom derbiju. Velelepni ambijent prepunog stadiona kao da je “vezao noge” igračima, bilo je to preteško breme i jednostavno su sagoreli u nastojanjima da se pokažu. Zanimljivo je istaći da će isti rivali veoma brzo na teren, jedni protiv drugih u finalu Kupa FSB.

U subotu je na programu pet utakmica i svaki od duela naročito u Borči, Dušanovcu i na Karaburmi može doneti promenu na tabeli.

OFK Beograd je u obavezi da do kraja odigra punom snagom i samo pobede u tri preostala duela održavaju ih na vrhu. Sigurno je da tako iskusan i kvalitetan sastav neće propustiti priliku da protiv neambicioznih Surčinaca upiše nova tri boda i nastave niz pobeda. Jedini su neporažen domaćin i veliki broj remija iz prvog dela prvenstva uticao je da kaskaju za rivalima.

Na Dušanovac dolaze ugroženi Obrenovčani rešeni da nastave uspešnu seriju protiv obezbeđenih “orlova”. Po uspešnosti u drugom delu sezone su odmah iza vodećeg dvojca. Zahvaljujući bledom jesenjem izdanju, jedan su od najneuspešnijih gostiju (sedam bodova). Na drugoj strani Sinđelić koji je vezao dve pobede, nalazi se zadovoljan u sredini tabele u jednoj turbulentnoj sezoni.

U Zemunelu sledi okršaj poletne mladosti Teleoptika i kvalitetnog i iskusnog sastava Prve iskre. Oba rivala se nalaze u seriji pobeda, domaćin je na pet utakmica upisao četiri trijumfa, gosti iza sebe imaju tri pobede. “Optičari” su drugi u ligi po uspešnosi kao domaćini, odmah iza vodećeg dvojca. Iskra bolje partije pruža na gostovanju i po tom segmentu su peti u ligi.

Nema sumnje da će Borčani sa Obrenovčanima voditi grčevitu borbu za spas, mada ni Torlak nije daleko. Domaćin sa druge strane Dunava ključan bod je osvojio protiv dotadašnjeg lidera iz Gornje varoši i bod u Surčinu je odneo prevagu tako da su za prsa isped konkurenta. Odavno su bez poraza, ali ni veliki broj remija ne može doneti spokoj i protiv Studentskog grada moraju tražiti put do pobede. “Studenti” su najverovatnije ključne bodove osvojili protiiv Budućnost i četiri boda viška u odnosu na pretposlednji tim je solidna zaliha.

U Dobanovcima snage će odmeriti Budućnost i ugroženo Ušće. Domaćin uglavnom osvaja bodove pored auto puta, sigurni su u sredini tabele, tako da mogu da odigraju rasterećeno i da kombinuju sastav. Ušćani ukoliko izvuku makar remi biće za nijansu spokojniji, mada na strani nisu tako uspešni i na dve prethodne utakmice upisali su poraze.

Nedelja je rezervisana za duele u Lazarevcu i na Bulbudercu.

Borac je još tri utakmice srpskoligaš i predstoji mu povratak u Zonu. Seriji poraza nema kraja, nemaju kvalitet, izgubili su samopouzdanje i kao da jedva čekaju da se prvenstvo okonča. U goste dolazi Torlak, najveće razočarenje u nastavku prvenstva. Vezali su četiri poraza, u nastavku su doneli mizerna četiri boda i došli u situaciju da strepe za opstanak. Pruža im se prilika da protiv nezaiteresovanog domaćina ostvare drugu prolećnu poobedu i otklone dileme kad je u pitanju budući status.

Drugi derbi odigraće Zvezdara i Brodarac, koji dele četvrto i peto mesto, sa po 41 bodom. Domaćin je dao priliku igračima sa manjom minutažom i otuda nešto slabiji rezultati u finišu, mada su prolećni deo prvenstva odigrali znatno slabije od jeseni koju su završili na tronu. Na preostale tri utakmice trener Kovačević će testirati sve prvotimce i videti na koga može da računa za naredno prvenstvo. Brodarac je jesenas jedini naneo poraz “bulkama” i domaćin će pokušati da im se revanšira. Igraju dobro u kontinuitetu, rezultati su ujednačeni, tako da igraju bez oscilacija. Ni jednog trenutka ne zaboravljaju razvojnu ulogu kluba i u sastavu uvek imaju veliki broj bonusa.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12